Διαβάστε για τα Χανιά

Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων
Συγχρηματοδότηση 70% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ΕΓΤΠ.Ε-Π και το Ελληνικό Δημόσιο - Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Συγχρηματοδότηση Ελληνικό Δημόσιο και ΕΕ
Χανιά: 5.000 Χρόνια Ιστορία
Η Τουρκοκρατία Εκτύπωση E-mail
Στην τουρκική κυριαρχία τα Χανιά περνάνε το 1645 και ολόκληρη η Κρήτη από το 1669. Οι περισσότεροι χριστιανικοί ναοί μετατράπηκαν σε τζαμιά. Σήμερα σώζεται (χωρίς το μιναρέ που κατεδαφίστηκε) το Κιουτσούκ Χασάν Πασά Τζαμισί (το Τζαμί του μικρού Χασάν Πασά) ή Γιαλί Τζαμί, στο Λιμάνι, το οποίο δημιουργήθηκε πάνω στα ερείπια μικρού μονόχωρου ναού. Αναστηλώθηκε πρόσφατα και χρησιμοποιείται ως χώρος εκθέσεων. Εκτός από τη Σπλάντζια, διασώζεται άλλος ένας μιναρές στην οδό Χατζημιχάλη Νταλιάνη, ενώ στο χώρο του τζαμιού λειτουργεί σήμερα βιοτεχνία.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Η Κρητική Πολιτεία κι η Ένωση με την Ελλάδα Εκτύπωση E-mail
Στην περίοδο αυτή κατεδαφίζεται μεγάλο τμήμα του τείχους. Η πόλη επεκτείνεται κι έξω από το τείχος προς τον κάμπο και το Ακρωτήρι, με ωραιότατα νεοκλασικά κτίρια, προξενεία των Μεγάλων Δυνάμεων κι αρχοντικά, τα Δικαστήρια και τον Κήπο, που δημιουργούνται στο τέλος της τουρκοκρατίας και στην εποχή της Κρητικής Πολιτείας. Με οικοδομικό υλικό και από το τείχος, πάνω στον προμαχώνα Piatta Forma, χτίστηκε και η Δημοτική Αγορά, που φτιάχτηκε το 1913, σαν δώρο του πρωθυπουργού Βενιζέλου για την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, που πραγματοποιείται τελικά την 1η Δεκεμβρίου του 1913, μετά τη νικηφόρα για την Ελλάδα έκβαση των Βαλκανικών Πολέμων.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Οι Άγιοι της Κρήτης Εκτύπωση E-mail

Γη των Κρητών!! Της λύρας, της μαντινάδας, της ράκης, της λεβεντιάς, του φιλότιμου και της φιλοξενίας. Πληροφορίες για το νησί περιηγήσεις, περιηγήσεις, χρήσιμα links, φωτογραφίες, ιστορία, αρχαιολογία, πολιτισμός, σύχρονη ζωή, διακοπές, καθημερινότητα, κέντρο δόμησης.

16.7.06

Διαβάστε περισσότερα...
 
Η Ιστορία της Πόλης των Χανίων Εκτύπωση E-mail
Η πόλη των Χανίων είναι χτισμένη στο σημείο όπου κάποτε βρίσκονταν η αρχαία Κυδωνία. Ο Όμηρος συχνά την αναφέρει ως μια από της σημαντικότερες πόλεις της Κρήτης και σύμφωνα με τον Στράβωνα ο Μίνωας διαίρεσε την Κρήτη σε τρία τμήματα με κέντρα την Κυδωνία, την Κνωσό και τη Γόρτυνα. Αρχιτεκτονικά λείψανα που σώζονται κι άνηκαν σε μεγάλα κτίρια αρχίζουν από την πρωτομινωική περίοδο (2.900-2200 π.Χ.). Ο οικισμός αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε σε σημαντικό κέντρο την πρώτη μεσομινωική περίοδο (2200-1580 π.Χ.) οπότε και ιδρύθηκε η μινωική αποικία.
Διαβάστε περισσότερα...
 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 10 - 13 από 13