Διαβάστε για τα Χανιά

Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων
Συγχρηματοδότηση 70% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ΕΓΤΠ.Ε-Π και το Ελληνικό Δημόσιο - Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Συγχρηματοδότηση Ελληνικό Δημόσιο και ΕΕ
Ήθη και Έθιμα
Το έθιμο του Κλήδονα (παιδικές αναμνήσεις στο Παϊδοχώρι) Εκτύπωση E-mail
Γράφει ο
ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΝΗΓΥΡΑΚΗΣ,
δάσκαλος


Αν ο Αγιος Πέτρος είναι ο κλειδοκράτορας του Παραδείσου, ο Αγιος Ιωάννης ο Κλήδονας κρατά τα κλειδιά της ευτυχίας και των πόθων των απλών καθημερινών ανθρώπων.
Τ' Αη - Γιαννιού του Κλήδονα πίνουνε και γλεντούνε και οι κοπελιές ονειρεύονται ποιόνε θα παντρευτούνε.
Η αγάπη και το ενδιαφέρον για τον τόπο μας, "η επιστροφή στις ρίζες" στην πράξη και όχι στην θεωρία, η γνώση για την ζωή των προγόνων μας και η επιθυμία να ξαναζεσταθούν οι ανθρώπινες σχέσεις, μας ώθησαν στην αναβίωση των εθίμων του Κλήδονα στο Δ.Δ. Παϊδοχωρίου του Δήμου Φρε τώρα και πολλά χρόνια.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Η Ασή Γωνιά και η ευλογία των προβάτων Εκτύπωση E-mail

Η κοινότητα της Αση Γωνιάς στα όρια των Νομών Χανίων και Ρεθύμνου, έχει συνδεθεί με το έθιμο της ευλογίας των κοπαδιών την ημέρα του Αγίου Γεωργίου. Οι βοσκοί της περιοχής συρρέουν με τα κοπάδια τους στην εκκλησία του Αϊ-Γιώργη του Γαλατά.

Διαβάστε περισσότερα...
 
Λαογραφικά της Πρωτοχρονιάς στην Κρήτη Εκτύπωση E-mail

Γράφει ο δάσκαλος - λαογράφος ΣΤΑΜ. Α. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ

Χανιώτικα Νέα 02/01/09


Τα πρωτοχρονιάτικα έθιμα της Δυτ. Κρήτης, είναι πολλά και ωραία.

Τα πιο χαρακτηριστικά είναι:

Τα κάλαντα. Όπως και σ’ όλη την Ελλάδα, το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, ψάλλονται τα κρητικά κάλαντα από τις συντροφιές των καλαντιστάδων, με τη γνωστή προετοιμασία: Πρόβες από μέρες. Ετοιμασία του τενεκέ του λαδιού, εξασφάλιση χωνιού, φακού για το σκοτίδι κ.λπ.

Διαβάστε περισσότερα...
 
Στην αγκαλιά της Κρήτης Εκτύπωση E-mail
Κάποτε, φαίνεται πως κυκλοφόρησε η φήµη ότι ο µεγάλος Δίας, ο κύριος του αρχαίου ελληνικού πανθέου, που γεννήθηκε στο Δικταίο Άντρο και ανατράφηκε στο βουνό της Ίδης, πέθανε και θάφτηκε στην γενέτειρα του την Κρήτη.

Πιστός στο Δία ο ποιητής των ελληνιστικών χρόνων Καλλίµαχος από την Αλεξάνδρεια του αφιέρωσε έναν ύµνο, µέσα από τον οποίο µάχεται σθεναρά αυτή την απαράδεκτη κατά τη γνώµη του παράδοση:

Διαβάστε περισσότερα...
 
Το Πανηγύρι της Παναγίας στ’ Ασφένδου Σφακίων Εκτύπωση E-mail
Αισίως φτάσαμε και φέτος στον Δεκαπενταύγουστο που όπως είναι γνωστό μετά από τα Χριστούγεννα και το Πάσχα η Κοίμηση της Παναγίας στις 15 του μήνα είναι η μεγαλύτερη γιορτή του χριστιανισμού.
Διαβάστε περισσότερα...