Διαβάστε για τα Χανιά

Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων
Συγχρηματοδότηση 70% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ΕΓΤΠ.Ε-Π και το Ελληνικό Δημόσιο - Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Συγχρηματοδότηση Ελληνικό Δημόσιο και ΕΕ
Τουριστικές Υπαίθριες δραστηριότητες Εκτύπωση E-mail
  1. Ημερήσια πεζοπορία ( Ηikking ). Πεζοπορία σε μονοπάτι ημερήσιας διάρκειας ανεξαρτήτως δυσκολίας. Υλοποιείτε κυρίως από Ορειβατικούς συλλόγους και εκδρομικά σωματεία αλλά στον Τουρισμό έχει εφαρμογή στον εισαγόμενο τουρισμό με πακέτα ενοικίασης καταλύματος και ημερήσιες πεζοπορίες σε σηματοδοτημένα μονοπάτια χωρίς συνοδό – έχει αναπτυχθεί από αλλοδαπούς tour operator σε πολλά νησιά (Σάμος – Άνδρος – Νάξος - Κρήτη) αλλά και στην Πελοπόννησο (Καρδαμύλη – Ταΰγετος). Είναι η μαζικότερη μορφή υπαίθριας δραστηριότητας στην οποία οι Έλληνες συμμετέχουν ελάχιστα και σχεδόν αποκλειστικά μέσα από τα ορειβατικά και φυσιολατρικά σωματεία.
  2. Πολυήμερη πεζοπορία ( Trekking ). Πολυήμερη πεζοπορία σε μονοπάτια, με συνοδό και με ενδιάμεσες διανυκτερεύσεις σε καταφύγια, ξενώνες και σπάνια σε αντίσκηνα. Μπορεί να περιλαμβάνει την ανάβαση σε κορυφές βουνών ή την διάσχιση απλών φαραγγιών όπου δεν απαιτείται η χρήση ειδικού ορειβατικού εξοπλισμού και αναρριχητικών τεχνικών. Δραστηριότητα που υλοποιείτε σχεδόν αποκλειστικά από έλληνες και αλλοδαπούς tour operator (30 επιχειρήσεις περίπου) αλλά και αλλοδαπούς ιδιώτες μόνιμους κατοίκους Ελλάδος (κυρίως Κρήτη) και αφορά κατά αποκλειστικότητα τον εισαγόμενο τουρισμό. Συνοδοί στις ομάδες αυτές πηγαίνουν έμπειροι Ορειβάτες και οι επαγγελματίες Συνοδοί Μέσου Βουνού (έχουν λάβει εκπαίδευση είτε από την Ελλ. Ομοσπονδία Ορειβασίας, είτε το Σωματείο Ελλήνων Οδηγών Βουνού, είτε από το 2006 και μετά από τα κρατικά ΙΕΚ του ΟΤΕΚ ).
  3. Rafting (καταβάσεις ποταμών με φουσκωτή Βάρκα). Ημερήσια δραστηριότητα με συνοδό – που εκτελεί χρέη Οδηγού Βάρκας και αφορά την κατάβαση ενός τμήματος ποταμού (κατά κανόνα ορμητικού αλλά όχι επικίνδυνου) διάρκειας 2 -4 ώρες. Δραστηριότητα που υλοποιείτε σχεδόν αποκλειστικά από Ελληνικές επιχειρήσεις ( περίπου 50 – άλλες με άδεια τουριστικού γραφείου και άλλες όχι ), κυρίως τα σαββατοκύριακα και αφορά κατά κύριο λόγο έλληνες ενήλικες αλλά και παιδία (συμμετέχουν πολλά σχολεία). Λειτουργεί όλο τον χρόνο (ανάλογα την περιοχή – ποτάμι) με έξαρση την Άνοιξη που ο όγκος του νερού στα ποτάμια είναι μεγαλύτερος. Κατ’ εκτίμηση συμμετέχουν γύρω στους 30.000 πελάτες ετησίως.
  4. Κανο Λίμνης. Ημερήσια δραστηριότητα με ή χωρίς συνοδό που αφορά την περιήγηση (και συχνά για παρατήρηση – οικοτουρισμός) σε λίμνες ή τμήματα ποταμών που τα νερά τους δεν είναι ορμητικά. Τα κανό είναι συνήθως διθέσια – αβύθιστα και οι πελάτες κωπηλατούν μόνοι τους, όταν δε συνοδεύονται αυτό γίνετε συνήθως από έναν έμπειρο κωπηλάτη – συνοδό σε μονοθέσιο σκάφος ή για μεγάλες ομάδες από μια βάρκα διάσωσης. Δραστηριότητα που υλοποιείτε σχεδόν αποκλειστικά από Ελληνικές επιχειρήσεις (περίπου 10 – άλλες με άδεια τουριστικού γραφείου και άλλες όχι), σε λίμνες (Πλαστήρα, Κερκίνη, Πρέσπα αλλά και στον ποταμό Νέστο και Λάδωνα) κυρίως τα σαββατοκύριακα και αφορά κατά κύριο λόγο έλληνες ενήλικες. Περιορισμένη συμμετοχή (περίπου 5000 ετησίως).
  5. Canyoning (κατάβαση φαραγγιού με χρήση σχοινιών)). Ημερήσια δραστηριότητα με συνοδό – Έμπειρο Ορειβάτη ή Επαγγελματία Οδηγό Βουνού που αφορά την κατάβαση με τα πόδια και κάνοντας χρήση αναρριχητικού εξοπλισμού – σχοινιών, απότομων και στενών φαραγγιών με νερό ( καταρράκτες – συχνά 30 και 40 μέτρων ύψους ). Δραστηριότητα που υλοποιείτε από Ελληνικές επιχειρήσεις (περίπου 10 – άλλες με άδεια τουριστικού γραφείου και άλλες όχι) και από ορειβατικά – φυσιολατρικά σωματεία, κυρίως τα σαββατοκύριακα και αφορά κατά κύριο λόγο έλληνες ενήλικες. Δεν έχει μεγάλη κίνηση (Ισως 1000 άτομα ετησίως).
  6. River trekking. Δραστηριότητα παραπλήσια του Canyoning αλλά σε φαράγγια λιγότερο απότομα και στενά (συχνά άνω τμήματα ποταμών με μικρή ποσότητα νερού) που δεν απαιτούν την χρήση αναρριχητικού εξοπλισμού αλλά περιλαμβάνουν συχνά μπάνιο σε λιμνούλες ή βουτιές από μικρό ύψος. Δραστηριότητα που υλοποιείτε από Ελληνικές επιχειρήσεις – συνήθως επιχειρήσεις Rafting (περίπου 20 – άλλες με άδεια τουριστικού γραφείου και άλλες όχι) και από ορειβατικά – φυσιολατρικά σωματεία, κυρίως τα σαββατοκύριακα σε φαράγγια όπως της Νέδας, της Φόνισσας, του Λούσιου, του Κρικελοπόταμου, του Προυσιώτικου, του Αχέροντα και αφορά κατά κύριο λόγο έλληνες ενήλικες. Περιορισμένη συμμετοχή (περίπου 4000 ετησίως).
  7. Mountain bike – Ποδηλασία. Ημερήσια ή Πολυήμερη περιηγητική δραστηριότητα με διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία με την χρήση ορειβατικών ποδηλάτων (ίσιο τιμόνι + φαρδιά λάστιχα) ή ποδηλάτων τουρισμού. Συνοδεύετε από συνοδό έμπειρο ποδηλάτη και στην περίπτωση οργανωμένων ομάδων από αυτοκίνητο σκούπα. Δραστηριότητα που υλοποιείτε σχεδόν αποκλειστικά από έλληνες και αλλοδαπούς tour operator ( 15 επιχειρήσεις περίπου) αλλά και αλλοδαπούς ιδιώτες μόνιμους κατοίκους Ελλάδος (κυρίως Κρήτη) και αφορά κατά αποκλειστικότητα τον εισαγόμενο τουρισμό. Τελευταία έχουν ενεργοποιηθεί και φυσιολατρικά σωματεία στην οργάνωση ποδηλατικών εκδρομών.
  8. Ιππασία. Ημερήσια ή Πολυήμερη περιηγητική δραστηριότητα με διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία με την χρήση ειδικών αλόγων περιήγησης (όχι ιπποδρόμου). Συνοδεύετε από συνοδό έμπειρο αναβάτη. Δραστηριότητα που υλοποιείτε σχεδόν αποκλειστικά από έλληνες και αλλοδαπούς tour operator (10 επιχειρήσεις περίπου) αλλά και αλλοδαπούς ιδιώτες μόνιμους κατοίκους Ελλάδος (κυρίως Κρήτη / Βόλο) και αφορά για τα πολυήμερα προγράμματα σχεδόν κατά αποκλειστικότητα τον εισαγόμενο τουρισμό, ενώ για τα ημερήσια κατά κύριο λόγο έλληνες ενήλικες και παιδιά.
  9. Ορειβασία. Ημερήσια ή Πολυήμερη δραστηριότητα με στόχο την ανάβαση στην κορυφή ενός βουνού συνήθως από την ευκολότερη πλευρά αλλά συχνά και από ορθοπλαγιές, τόσο το καλοκαίρι όσο και τον χειμώνα (με χιόνια Υλοποιείτε κυρίως από Ορειβατικούς συλλόγους και εκδρομικά σωματεία αλλά στον Τουρισμό έχει εφαρμογή στον εισαγόμενο τουρισμό με πακέτα αναβάσεων σε γνωστά Ελληνικά βουνά (Τύμφη – Σμόλικας – Ολυμπος ή Λευκά όρη στην Κρήτη) συχνά με την μορφή Trekking. Στην περίπτωση των τουριστικών πακέτων τις ομάδες αυτές συνοδεύουν εφ’ όσον δεν υπάρχει χιόνι ή για την διαδρομή δεν γίνετε χρήση αναρριχητικού εξοπλισμού και τεχνικών, έμπειροι Ορειβάτες και οι επαγγελματίες Συνοδοί Μέσου Βουνού (έχουν λάβει εκπαίδευση είτε από την Ελλ. Ομοσπονδία Ορειβασίας, είτε το Σωματείο Ελλήνων Οδηγών Βουνού, είτε από το 2006 και μετά από τα κρατικά ΙΕΚ του ΟΤΕΚ) και εφ’ όσον υπάρχει χιόνι ή είναι απαραίτητα αναρριχητικά μέσα, επαγγελματίες Οδηγοί Βουνού (Διπλωματούχοι Οδηγοί από την Ομοσπονδία Ορειβασίας). Υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα περίπου 30 επαγγελματίες διπλωματούχοι Οδηγοί Βουνού μέλη του Σωματείου Ελλήνων Οδηγών Βουνού (ΣΕΟΒ) που είναι μέλος της Διεθνούς ένωσης Οδηγών Βουνού UIAGM.
  10. Αναρρίχηση. Ημερήσια δραστηριότητα με έντονο το αθλητικό στοιχείο, σε κατακόρυφα βράχια και ορθοπλαγιές που στόχο έχει την ανάβαση μίας διαδρομής βράχου( ανεξάρτητα που καταλήγει) με την χρήση του ανάλογου αναρριχητικού εξοπλισμού.

Γιώργος Αντωνακάκης
Εκπ/της Ορειβασίας – Αναρρίχησης
Οδηγός Βουνού


 
< Προηγ.