Διαβάστε για τα Χανιά

Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων
Συγχρηματοδότηση 70% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ΕΓΤΠ.Ε-Π και το Ελληνικό Δημόσιο - Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Συγχρηματοδότηση Ελληνικό Δημόσιο και ΕΕ
Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού 2 Εκτύπωση E-mail
Τα τελευταία χρόνια το κοινωνικό-ψυχολογικό υπόβαθρο των νέων απαιτήσεων του σύγχρονου τουρίστα (έμπειρου, που γνωρίζει τι θέλει και αν το βρει το πληρώνει ακριβά, όμως απαιτητικού στην ποιότητα, στο καθαρό περιβάλλον, στις ανθρώπινες σχέσεις και στην αναζήτηση ικανοποίησης των ενδιαφερόντων και ανησυχιών του), έχει διαφοροποιηθεί.

Αποτέλεσμα αυτής της διαφοροποίησης, είναι να μην καλύπτονται οι ανάγκες απασχόλησης και διασκέδασης του σημερινού τουρίστα, από τους ήδη υπάρχοντες τομείς τουριστικής αναψυχής (ήλιος - θάλασσα - tours) και να επιζητά νέες μορφές διακοπών. Αυτό το δεδομένο κατ’ επέκταση, οριοθέτησε την τουριστική ανάπτυξη ενός προορισμού διακοπών, στην μορφή των νέων ή Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού. Κύριο χαρακτηριστικό των μορφών αυτών είναι ότι βασίζονται στην εξειδίκευση, αντίστοιχων των διαφορετικών ανησυχιών - ενδιαφερόντων (hobbies) του τουρίστα. Χαρακτηριστικό είναι ότι βάση των στοιχείων του ΕΟΤ, το 1997 ήρθαν στην Κρήτη 250.000 τουρίστες όλων των Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού (Συνεδριακού, Φυσιολατρικού, Επιστημονικού, Ορειβατικού, Θαλάσσιου κλπ).

Ο Τουρισμός Στην Κρήτη

Η Κρήτη είναι ένα πολύχρωμο πάζλ από μυθολογία, ιστορία, πολιτισμό, μοναδικό φυσικό περιβάλλον, άριστες και μοναδικούς ανθρώπους, κλιματολογικές συνθήκες

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν και πληρούν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για μια διαφορετική από τις συνηθισμένες ανάπτυξη σε όλους τους τομείς.

Τον σημαντικότερο ρόλο, προκειμένου να μπορέσει η Κρήτη να σταθεί ανταγωνιστικά έναντι σε άλλες χώρες και αγορές που έχουν αναπτύξει τις ήπιες μορφές τουρισμού, έχουν το φυσικό περιβάλλον καθώς και οι άνθρωποι που θα στελεχώσουν σε όλους τους τομείς το νέο τουριστικό προϊόν. Οι διακοπές της μορφής μαζικού τουρισμού (φτηνού τουρίστα), αποτελούν το 80% των τουριστικών δραστηριοτήτων του νησιού, πράγμα που δημιουργεί έντονα οικονομικά προβλήματα στις τουριστικές επιχειρήσεις και κυρίως στα ξενοδοχεία (αμετάβλητες τιμές από το 1993 σε αντίθεση με το κατ’ έτος αυξανόμενο λειτουργικό κόστος των ξενοδοχείων – μείωση μέσου όρου ημερών παραμονής του τουρίστα 1992 ημέρες 11 ενώ 1997 ημέρες 7).

Το υπόλοιπο 20% έχει στραφεί, άλλοτε οργανωμένα και άλλοτε ανοργάνωτα προς τις Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού (συνεδριακό, φυσιολατρικό - ορειβατικό, θαλασσοθεραπείας κλπ.) εξ αιτίας της πιεστικής ζήτησης. Παρόλα αυτά, οι επενδύσεις στον τομέα της ανάπτυξης των Ε.Μ.Τ. βρίσκονται σε πλήρη αναντιστοιχία με τις ανάγκες της αγοράς.

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κρήτης για ανάπτυξη Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού:

(Ενδεικτικά αναφέρονται παρακάτω μερικά από τα πλέον αξιόλογα στοιχεία)

  1. Φύση – Περιβάλλον
    • Φαράγγια του Ρούβα, των Κουνάβων, του Αγιοφάραγγου
    • Δάση Αγίας Ειρήνης, Ρούβα, Σύμης
    • Οροπέδια Ομαλού, Βιάννου, Στρούμπουλα
    • Βιότοποι Ζαρού, Αλμυρού Γαζιού και αρκετοί στα νότια παράλια του νομού
    • Χλωρίδα – Πανίδα Ευρω-αφρικάνικη με μοναδικά και σπάνια είδη (βότανα, Κρητικός αίγαγρος, χελώνα καρέτα-καρέτα, φώκια μονάχους-μονάχους κ.α)
    • Μονοπάτια ξεχωριστά που διασχίζουν τοπία μοναδικού φυσικού κάλλους
  2. Ιστορία – Πολιτισμός
    • Προϊστορική περίοδος από Ύστερη Νεολιθική Εποχή (6.000 π.Χ) μέχρι το τέλος της Μινωϊκής Περιόδου. Κνωσσός, Φαιστός, Μάλια, Γόρτυνα, Αρχάνες, Κόμμο, Μάταλα κλπ.
    • Πρωτοβυζαντινή περίοδος και Μεταβυζαντινή περίοδος. Άγιος Τίτος Γόρτυνας, Μονή Αγκαράθου και Επανωσήφη, το φρούριο Ρόκα. Οι αγιογραφίες της περιόδου είναι ανυπολόγιστης αξίας και μαρτυρούν την ύπαρξη της περίφημης σχολής αγιογραφίας Κρήτης.
    • Περίοδος Ενετοκρατίας. Βασιλική του Αγίου Μάρκου, Αγίας Ειρήνης, Βενετσιανικό λιμάνι Ηρακλείου, Φρούριο Κούλε, Νεώρια, υδραγωγεία Αγίας Ειρήνης Σπηλίων και Μοροζίνη Αρχανών, λαξευτά πατητήρια Κουνάβων και Καταλαγαρίου
  3. Ανθρωπογενές περιβάλλον - Παράδοση
    • Η υπερεκμετάλλευση του Βόρειου Άξονα του Νομού έχει προκαλέσει μετακίνηση πληθυσμών από τον υπόλοιπο νομό.
    • Οι κάτοικοι της ενδοχώρας έχουν παραμείνει αλώβητοι πολιτιστικά προσηλωμένοι στην παράδοση. Οι κύριες ασχολίες είναι η γεωργία με προϊόντα λάδι, κρασί, οπωροκηπευτικά εποχής και πρώϊμα, η κτηνοτροφία και λιγότερο η αλιεία.
    • Λαϊκή τέχνη με ποιοτικά προϊόντα όπως κεραμικά, υφαντά, κεντήματα, αγιογραφίες και αργυροχρυσοχοϊα.
    • Οι βιολογικές υδροπονικές καλλιέργειες είναι ελάχιστες στο Νομό αλλά ενθαρρυντικά αυξανόμενες
    • Στο νομό εκτελούνται πολλά προγράμματα ΠΕΠ, LEADER κ.α από την Περιφέρεια Κρήτης και τους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς του που αξιοποιούν τα μνημεία και εν γένει αναβαθμίζουν τα πολιτιστικά χαρακτηριστικά του Ηρακλείου

Γιώργος Αντωνακάκης
Εκπ/της Ορειβασίας – Αναρρίχησης
Οδηγός Βουνού


 
< Προηγ.