Διαβάστε για τα Χανιά

Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων
Συγχρηματοδότηση 70% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ΕΓΤΠ.Ε-Π και το Ελληνικό Δημόσιο - Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Συγχρηματοδότηση Ελληνικό Δημόσιο και ΕΕ
Οδηγός Βουνού Εκτύπωση E-mail

Mountain Guide - Guida - Bergfuhrer - Guide de Haute Montagne

Το επάγγελμα του Οδηγού Βουνού είναι αναγνωρισμένο και θεσμοθετημένο εδώ και περίπου 100 χρόνια στις χώρες των Άλπεων. (Γαλλία, Ελβετία, Ιταλία, Αυστρία, Γερμανία)

Οι Οδηγοί Βουνού έχουν το δικαίωμα να συνοδεύουν επαγγελματικά πελάτες στα βουνά και σε όλες τις δραστηριότητες οι οποίες έχουν σχέση με αυτό, ορειβασία, ορεινή πεζοπορία (Trekking), αναρρίχηση, ορειβατικό σκι, Canyoning, και αποστολές σε βουνά υψομέτρου.

Η μεγάλη πείρα τους στα θέματα αυτά, η πολύχρονη εξάσκησή τους για την απόκτηση του διπλώματος καθώς και η άριστη γνώση των βουνών έχουν ως αποτέλεσμα μέγιστη ασφάλεια για τους πελάτες κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων αυτών, κύριο άλλωστε μέλημα του Οδηγού Βουνού. Κατ αυτόν τον τρόπο λοιπόν η χαρά και η ευχαρίστηση απαλλαγμένη από το άγχος της ασφάλειας συνοδεύουν τον πελάτη.

Σήμερα οι Οδηγοί Βουνού αποτελούν μια κατηγορία επαγγελματιών, αιχμή δόρατος του ορεινού τουρισμού, με υψηλό επαγγελματικό επίπεδο, άριστη τεχνική κατάρτιση και ευαισθησία για τον παράγοντα ασφάλεια, γνώση του περιβάλλοντος καθώς και παιδαγωγική εμπειρία στην μετάδοση γνώσης της ορειβασίας.

Πολλοί από αυτούς είναι απόφοιτοι πανεπιστημίων, γνώστες ξένων γλωσσών και ασκούν ένα επάγγελμα που πάνω απ όλα τους ενθουσιάζει και τον ενθουσιασμό αυτό μεταδίδουν και στους πελάτες τους.

Στις χώρες που πλαισιώνουν τις Άλπεις μόνον οι Οδηγοί Βουνού μπορούν να στελεχώνουν έναντι αμοιβής δραστηριότητες όπως αναρρίχηση , ορειβατικό σκι, καταβάσεις φαραγγιών (Canyoning) καθώς και ορεινή πεζοπορία αναβάσεις βουνών. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι τόσο ισχυρά κατοχυρωμένο το επάγγελμα αυτό ώστε σε περίπτωση ατυχήματος καμιά ασφαλιστική κάλυψη δεν παρέχεται στο θύμα εάν δεν συνοδεύεται από Οδηγό Βουνού.

Η πρόσβαση στο επάγγελμα αυτό ρυθμίζεται πλέον από νόμο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι υποχρεωμένες να τον ακολουθούν ή να τον ακολουθήσουν στο μέλλον.

Οι Οδηγοί Βουνού είναι άνθρωποι με μεγάλη πείρα στα θέματα ορειβασίας, αναρρίχησης και ορειβατικού σκι και εγγυώνται την ασφάλεια σ αυτόν που θέλει να ζήσει τις εμπειρίες του στο χώρο αυτό.

Ο Οδηγός είναι σύντροφος, δάσκαλος και πάνω απ’ όλα φίλος.

Γιώργος Αντωνακάκης
Εκπ/της Ορειβασίας – Αναρρίχησης
Οδηγός Βουνού


 
Επόμ. >