Διαβάστε για τα Χανιά

Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων
Συγχρηματοδότηση 70% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ΕΓΤΠ.Ε-Π και το Ελληνικό Δημόσιο - Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Συγχρηματοδότηση Ελληνικό Δημόσιο και ΕΕ
Φαράγγι Αγίας Ειρήνης Εκτύπωση E-mail
Ευρετήριο άρθρων
Φαράγγι Αγίας Ειρήνης
Ερπετά
Πτηνά
Θηλαστικά

Ερπετά

1. Lacerta trilineata polylepidota (Τουρκοκολισαύρα)

Τάξη: Φολιδωτά, Υποτάξη: Σαύρες -
Εμφανίζεται σχεδόν σε όλη την έκταση , περισσότερο κοινήόμως σε ψηλότερα υψόμετρα. Μεγάλη σαύρα με μήκος σώματος 16 cmκαι ουράς περισσότερο από το διπλάσιο. Τα ώριμα άτομα έχουν πράσινο χρώμα χωρίςσχέδια, ενώ τα νεαρά και τα ώριμα καστανό με τρεις ανοικτόχρωμες γραμμέςσυνήθως. Ζουν σε θαμνώδεις περιοχές αλλά τα νεαρά ζουν και σεανοικτότερες εκτάσεις με ποώδη βλάστηση. Ως καταφύγιο, χρησιμοποιεί τουςθάμνους. Τρέφεται με ασπόνδυλα.

2. Podarcis erhardii leukaorii (Κολισαύρα)

Τάξη: Φολιδωτά, Υπόταξη: Σαύρες -
Η παρουσία της είναι συχνή στις νοτιότερες περιοχές τουφαραγγιού.

3. Coluber gemonensis (Φίδι) / Coluber laurenti (Δενδρογαλιά)

Υπόταξη: Φίδια
Εμφανίζεται σε όλες τις περιοχές του φαραγγιού. Φίδι χωρίςδηλητήριο, που σπάνια ξεπερνάει το 1 μέτρο. Ζει κυρίως σε θαμνώδεις και ανοικτέςδασώδεις περιοχές αλλά και κοντά σε αμέσως επηρεασμένα από τον άνθρωποπεριβάλλοντα, όπως αμπελώνες φυτοφράκτες αγρών, ερείπια καλυμμένα από βλάστησηκλπ. Μπορεί να αναρριχάται σε θάμνους. Τρέφεται κυρίως με σαύρες, αλλάευκαιριακά και με μεγάλες ακρίδες, τρωκτικά και νεοσσούς. Γεννάει 4 - 10αυγά και τα μικρά φιδάκια τρέφονται κυρίως με έντομα.



 
Επόμ. >