Διαβάστε για τα Χανιά

Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων
Συγχρηματοδότηση 70% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ΕΓΤΠ.Ε-Π και το Ελληνικό Δημόσιο - Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Συγχρηματοδότηση Ελληνικό Δημόσιο και ΕΕ
Φαράγγι Αγίας Ειρήνης Εκτύπωση E-mail
Ευρετήριο άρθρων
Φαράγγι Αγίας Ειρήνης
Ερπετά
Πτηνά
Θηλαστικά

Πτηνά

Υπάρχει πλούσια ποικιλία πτερωτών ειδών, τα σπουδαιότερα απότα οποία είναι:

1. Gypaetus barbatus (Γυπαετός ή Κοκκαλάς)

Οικογένεια: Accipitridae, Κατηγορία:Κινδυνεύοντα.

Είναι ίσως το πιο σπάνιο πουλί της Ευρώπης. Σύμφωνα μεμαρτυρίες ντόπιων, ο γυπαετός φωλιάζει στις σπηλιές του φαραγγιού. Γενικότερα,η σημερινή εξάπλωση του έχει περιοριστεί πολύ. Φωλιάζει σε μικρές σπηλιές,εσοχές ή προεξοχές και σχεδόν πάντα σε φαράγγια, απόκρημνα και βραχώδη βουνά ήσε κατακόρυφα βράχια. Προστατευόμενο είδος (Παρ. 1 , απόφαση 414985 / 1985ΥΠΓΕ).

Περιγραφή: Αναγνωρίζεται από τις μακριές μυτερές φτερούγες του και τηνμεγάλη σφηνοειδή ουρά. Τα ενήλικα έχουν ασπροκίτρινο κεφάλι και ξανθοκάστανο ήπορτοκαλόχρωμο σώμα. Οι φτερούγες και η ουρά είναι γκριζόμαυρα από πάνω καικαστανόμαυρα από κάτω. Τα νεαρά πουλιά είναι σχεδόν μαύρα με γκρίζο σώμα.Χαρακτηριστικό του είδους, δύο τούφες από μακριές μαύρες τρίχες στο ράμφος πουμοιάζουν με γενειάδα.

Βιολογία - Οικολoγία: Επιδημητικό είδος. Φτιάχνει υποτυπώδη φωλιά με λίγακλαδιά, κουρέλια, κόκαλα, κ.α. Γεννάει νωρίς τον Γενάρη, δύο αυγά, συνήθως όμωςένα, που το κλωσάει το θηλυκό για 57 περίπου ημέρες. Το μικρό μένει στηφωλιά για 4 περίπου μήνες. Εξακολουθεί όμως να την επισκέπτεται, εξαρτώμενο απότους γονείς του για αρκετό ακόμα διάστημα.

Ευέλικτο και μεγαλόπρεπο σε πτήση πουλί, ο Γυπαετόςαπαντάται πάντα μόνος ή σε ζευγάρια. Αναζητάει την τροφή του σε λόφους με αραιήβλάστηση, αλπικά λιβάδια κ.α. Είναι πτωματοφάγο είδος, αλλά επειδή δεν μπορείνα σκίσει μόνος του το ψοφίμι, εξαρτάται από την παρουσία των άλλων μεγάλωνγυπών. Βασική πάντως τροφή του είναι τα κόκαλα που είτε τα καταπίνει ολόκληραείτε τα σπάει, ρίχνοντάς τα με χαρακτηριστικό τρόπο από μεγάλο ύψος πάνω σεβράχια.

2. Gyps fulvus (Όρνιο ή Κανναβός)

Οικογένεια: Accipitridae, Κατηγορία: Τρωτά

Ένα από τα πιο μεγάλα αρπακτικά που η σημερινή κατανομή τουείναι πολύ περιορισμένη. Σύμφωνα με μαρτυρίες, μαζεύονται πολλά όρνια σεκουφάρια μεγάλων ζώων.

Επιδημητικό είδος. Συχνάζει σε βραχώδη γυμνά βουνά καιημιορεινές περιοχές, φωλιάζοντας κατά αποικίες σε φαράγγια και άλλα απόκρημνασημεία. Αναζητά την τροφή του σε ανοιχτές περιοχές καλύπτοντας συχνά μεγάλεςαποστάσεις.

3. Aquila chrysaetus (Χρυσαετός ή Βιτσίλα)

Οικογένεια: Accipitridae, Κατηγορία: Τρωτά

Επιδημητικό είδος. Φωλιάζει σε βουνά με ανοιχτές βραχώδειςκοιλάδες και φαράγγια, συχνά με δασωμένες πλαγιές από 400 - 1.800 μέτρα.

Η ύπαρξη του Χρυσαετού, στα Λευκά Όρη απειλείται.

4. Hieraeetus fasciatus (Σπιζαετός)

Οικογένεια: Accipitridae, Κατηγορία: Τρωτά

Τυπικός αετός των μεσογειακών οικοσυστημάτων, απαντάταισχεδόν αποκλειστικά σε περιοχές με βλάστηση, φρύγανα, γυμνούς λόφους, κλπ.Φωλιάζει σε βράχια, συνήθως σε μεσαία υψόμετρα. Το χειμώνα μερικές φορές σεπαρυφές υγροτόπων, ανοιχτές εκτάσεις, κ.α., πάντα όμως κοντά στο χώροφωλιάσματος.

Τρέφεται με μεσαίου μεγέθους θηλαστικά και πουλιά,σπανιότερα με ερπετά.

Παρά την έντονη κινητικότητά του, παραμένει ένα από ταλιγότερο γνωστά ελληνικά αρπακτικά με συνολικό πληθυσμό που υπολογίζεται σε 60ζευγάρια.

Σκοτώνεται ακόμη από τους ντόπιους γιατί θεωρείται ότιαρπάζει τα νεογέννητα ζώα.

5. Falco tinnunculus (Βραχοκιρκίνεζο)

Οικογένεια: Falconidae, Κατηγορία: Τρωτά

Είναι το κοινότερο αρπακτικό της περιοχής. Πιθανότατα,φωλιάζει μέσα στο φαράγγι. Το είδος αυτό προτιμάει τις ανοιχτές εκτάσεις καιτα ανοιχτά δάση και στην Μεσόγειο χρησιμοποιεί βραχώδεις περιοχές. Σε περιοχέςμε πλούσια τροφή σχηματίζει μικρές αποικίες. Φωλιάζει σε δέντρα, βράχους,απόκρημνες πλαγιές, σε κουφάλες δέντρων, σε ανθρώπινες κατασκευές ( σπίτια,γέφυρες κλπ.) και περιστασιακά στο έδαφος. Τα τελευταία χρόνια το είδοςεμφανίζει γενική μείωση του ευρωπαϊκού πληθυσμού του κυρίως λόγω τηςεντατικοποίησης της γεωργίας που περιλαμβάνει μονοκαλλιέργειες, μη ορθολογικήχρήση γεωργικών φαρμάκων και την απώλεια γέρικων δέντρων και φυτοφρακτών.

6. Alectoris chukar (Πέρδικα)

Οικογένεια: Phasianidae, Κατηγορία:Τρωτά

Είναι πολύ συχνή η παρουσία της μέσα στην έκταση τουφαραγγιού και στις ψηλότερες περιοχές των Λευκών Ορέων. Η τροφή της είναικυρίως φυτική και συνίσταται από σπόρους, φύλλα, οφθαλμούς, άνθη, καρπούς καιεν μέρει ζωική και αποτελείται από έντομα, σκουλήκια, σαλιγκάρια κλπ. Οι νεοσσοί,τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους, τρέφονται κυρίως με ζωικές πρωτείνες. Ηπυκνότητα του πληθυσμού εξαρτάται από την διαθεσιμότητα του νερού αν και ταπουλιά είναι σε θέση να μετακινηθούν ακόμη και 10 kmγια να βρουν νερό. Το θηλυκό φωλιάζει στο έδαφος, σε κοιλότητες ή κάτω απόθάμνους και στρώνει την φωλιά με ξερά φύλλα, χόρτα και λίγα πούπουλα, ενώεγκαταλείπει αμέσως την φωλιά εάν ενοχληθεί. Το είδος έχει μειωθεί σημαντικάαπό ένα συνδυασμό υπερβολικής θήρευσης, εντατικοποίησης της γεωργίας και εγκατάλειψηςτων ορεινών καλλιεργειών.

7. Columba livia (Αγριοπερίστερο)

Οικογένεια: Columbidae, Κατηγορία: Τρωτά

Φωλιάζει σε σχισμάδες βράχων και σε σπηλιές της περιοχής.

8. Columba palumbus (Φάσσα)

Οικογένεια: Columbidae, Κατηγορία: Τρωτά

Εμφανίζεται σε όλες τις δασωμένες περιοχές του φαραγγιού.

9. Ptynoprogne rupestris (Πετροχελίδονο)

Οικογένεια: Hirundinidae, Κατηγορία:Τρωτά

Οι κάθετοι βράχοι του φαραγγιού προσφέρουν ιδανικά σημείαγια την κατασκευή της φωλιάς τους.

10. Turdus merula (Κότσιφας)

Οικογένεια: Turdidae, Κατηγορία: Τρωτά

Φωλιάζει μέσα στο φαράγγι.

11. Oriolus oriolus (Συκοφάγος)

Οικογένεια: , Κατηγορία:

Παρατηρήθηκε στην περιοχή "φαραγγάκια".

12. Corvus corax (Κόρακας)

Οικογένεια: Corvidae, Κατηγορία:Τρωτά

13. Corvus corone cornix (Κουρούνα)

Οικογένεια: Corvidae, Κατηγορία: Τρωτά



 
Επόμ. >