Διαβάστε για τα Χανιά

Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων
Συγχρηματοδότηση 70% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ΕΓΤΠ.Ε-Π και το Ελληνικό Δημόσιο - Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Συγχρηματοδότηση Ελληνικό Δημόσιο και ΕΕ
Φαράγγι Αγίας Ειρήνης Εκτύπωση E-mail
Ευρετήριο άρθρων
Φαράγγι Αγίας Ειρήνης
Ερπετά
Πτηνά
Θηλαστικά

Θηλαστικά

1. Capra aegagrus cretica (Αγρίμι)

Οικογένεια: Bovidae, Κατηγορία: Κινδυνέυοντα

Σύμφωνα με μαρτυρίες ντόπιων, μερικές φορές καταφεύγουν μέσαστο φαράγγι μεμονωμένα άτομα αγριμιού. Πιστεύεται ότι το φαινόμενο είναι σπάνιοκαι αποτέλεσμα λαθροθηρίας στα ψηλότερα υψόμετρα των Λευκών Ορέων, που προκαλείαπόδραση μεμονωμένων ατόμων από τα όρια της φυσικής τους εξάπλωσης.

Περιγραφή: Παρουσιάζουν έντονο φυλετικό διμορφισμό. Τα αρσενικά είναιμεγαλύτερα και βαρύτερα από τα θηλυκά, έχουν μεγαλύτερα κέρατα, κυρτά προς ταπίσω, ενώ πάνω στους ετήσιους δακτύλους υπάρχουν εξογκώματα. Έχουν σχετικάμεγάλο γένι ενώ ένα κάπως μικρότερο υπάρχει μερικές φορές στα θηλυκά. Τοκαλοκαιρινό τρίχωμα είναι κόκκινο-καφέ με έντονα τα μαύρα μέρη του σώματος.(ράχη, μπροστινά μέρη ποδιών και ώμων, γένια, πάνω πλευρά ουράς, κλπ)

Βιότοπος - Οικολογία: Οι τυπικοί βιότοποι του αγριμιού είναι εκτάσειςμε μακία και φρύγανα κοντά σε δάση κωνοφόρων (κυπαρίσσια και πεύκα).Προτιμούν μέρη με κλίση μεγαλύτερη των 30%, με βράχο 30% και 70% βλάστηση.

Ζευγαρώνουν τέλος Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου και γεννούν 1έως 2 μικρά τον Απρίλιο με Μάιο. Τα αρσενικά ωριμάζουν αναπαραγωγικά στα 4-5χρόνια ενώ τα θηλυκά στα 2-3.

Σχηματίζουν ομάδες 2-5 ατόμων, ενώ πολλά αρσενικά είναιμοναχικά τον περισσότερο καιρό. Υπάρχει ιεραρχία στην κοινωνική τους οργάνωση.Τα σωματικά μεγαλύτερα αρσενικά κυριαρχούν στα μικρότερα, ενώ όλα τα αρσενικάαπό 1 έτους και πάνω κυριαρχούν σε όλα τα θηλυκά, ανεξάρτητα από την ηλικία καιτο μέγεθος.

Προστατεύεται από την ελληνική νομοθεσία (ΠΔ 67 / 81) καιτην Σύμβαση της Βέρνης.

2. Erinaceus concolor (Σκατζόχοιρος)

Οικογένεια: Erinaceidae, Κατηγορία:

Είναι πιθανή η παρουσία του αλλά σε μικρούς πληθυσμούς.Νυκτόβιο και εντομοφάγο είδος, τρέφεται με ασπόνδυλα, όπως γαιοσκώληκες,σκαθάρια, κάμπιες, αράχνες κλπ.. Ζει σε πεδινές εκτάσεις και προτιμά τιςπεδιάδες με χαμηλό χορτάρι. Συχνά βρίσκεται σε ακαλλιέργητες ζώνες μεταξύκαλλιεργημένων χωραφιών.

3. Glis glis argenteus (Δενδρογάλι, Δασομυωξός)

Οικογένεια: Gliridae, Κατηγορία:Τρωτά

Η παρουσία του στην περιοχή της Αγίας Ειρήνης γίνεταιαντιληπτή από τα υπολείμματα των κουκουναριών του πεύκου (Pinus brutia) που τρώει με χαρακτηριστικότρόπο.

Περιγραφή - Βιότοπος - Οικολογία:

Ο πληθυσμός του δεν είναι γνωστός όπως και η οικολογία του.Ο βιότοπος του υποείδους της Κρήτης βρίσκεται σε δάση κωνοφόρων, σε διάφοραυψόμετρα.

Μήκος κεφαλής και σώματος 16 εκ. Και μήκος ουράς 14 εκ.. Έχει χρώμα ανοιχτόγκρι από πάνω και άσπρο από κάτω. Το μέσο και το άκρο της ουράς είναι καφέ έωςσκούρο καφέ.

Προστατεύεται σύμφωνα με το ΠΔ 67 / 1981 και με την Σύμβασητης Βέρνης.

4. Meles meles arcalus (Ασβός, Άρκαλος)

Οικογένεια: Mustelidae, Κατηγορία: Τρωτά

Πρέπει να υπάρχουν αρκετά άτομα μέσα στην περιοχή. Έχουνπαρατηρηθεί φωλιές άρκαλου και δύο νεκρά ζώα μέσα στο χείμαρρο που πιθανόν νασημαίνει την ύπαρξη κάποιας ασθένειας για το είδος αυτό.

Γενικώς, δεν υπάρχει ακριβής εκτίμηση των πληθυσμών. Τατελευταία χρόνια ο αριθμός του ς μειώνεται σημαντικά.

Περιγραφή - Βιότοπος - Οικολογία:

Ζουν σε φρύγανα, μακία και καλλιέργειες μέχρι μεγάλουψόμετρο.

Το μήκος του σώματος μαζί με την κεφαλή είναι 55 εκ. Και το μήκος τηςουράς 10 εκ..Χρώμα ανοιχτό γκρίζο έως καφέ και από κάτω μαύρο έως καφέ. Στν πλάγια τουκεφαλιού έχει μαύρη ή καφέ λωρίδα.

Κατασκευάζει εκτεταμένο σύστηνα υπόγειων στοών με πολλέςεξόδους. Αυτές χρησιμοποιούνται από πολλά άτομα ταυτόχρονα και επί συνεχόμενεςγενιές. Ειναι ζώο νυχτόβιο και τρέφεται με μεγάλη ποικιλία φυτικής και ζωικήςτροφής. Γεννά μέχρι 4 μικρά το χειμώνα.

Προστατεύεται από την Σύμβαση της Βέρνης.

5. Chiroptera (Νυχτερίδες)

Κατηγορία: Κινδυνέυοντα - Τρωτά

Είναι πολύ πιθανή η παρουσία νυχτερίδων στις σπηλιές τηςπεριοχής. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μείωση των πληθυσμών. Τρέφονται μεέντομα και σχηματίζουν αποικίες. Συνήθως, δραστηριοποιούνται την νύχτα.

6. Lepus europaeus (Λαγός)

Οικογένεια: Leporidae, Κατηγορία:

Οι ντόπιοι ισχυρίζονται ότι υπάρχουν λαγοί στην περιοχή.

Περιγραφή - Βιότοπος - Οικολογία:

Το μήκος του σώματος μαζί με το κεφάλι είναι 30 - 40 εκ. και το μήκος τηςουράς 60 - 70 χιλ..Το σώμα του έχει χρώμα κίτρινο - γκρίζο. Ζουν σε θαμνώδεις εκτάσεις.

Το είδος απουσιάζει από τις περιοχές όπου υπάρχουναποκλειστικά φρύγανα. Οι περιοριστικοί παράγοντες είναι η μικρή ποσότητα τροφήςκαι η έλλειψη καταφυγίων. Για την διατήρηση του είδους πρέπει να περιοριστεί ηυπερβόσκηση και να διατηρηθούν οι θαμνότοποι.

7. Mustela nivalis galinthias (Νυφίτσα ή Καλλιγιανού)

Οικογένεια: Mustelidae, Κατηγορία:

Εμφανίζεται σε μικρούς πληθυσμούς μέσα στην περιοχή.Σαρκοφάγο είδος. Παρά το μικρό μέγεθος τρέφεται κυρίως με τρωκτικά, εντομοφάγα,πτηνά και μικρούς λαγούς. Κυρίως νυκτόβιο αλλά δραστηριοποιείται και την ημέρα.

8. Martes foina bunites (Ζουρίδα)

Οικογένεια: Mustelidae, Κατηγορία:

Υπάρχει σχεδόν παντού σε μεγάλους πληθυσμούς. Παμφάγο είδος,τρέφεται με μικρά θηλαστικά, πτηνά, αυγά, φρούτα, έντομα κλπ. Κυνηγάει κυρίωςτο βράδυ και τη νύχτα. Είναι αναγκαία η έρευνα για την βιολογία και τηνοικολογία του υποείδους στην Κρήτη.

9. Rattus rattus frugivorus (Ποντικός)

Οικογένεια: Muridae, Κατηγορία:

Είναι είδος που ζει κοντά στον άνθρωπο. Συνήθως, δημιουργεί προβλήματαστην αναπαραγωγή των πουλιών με την Θήρευση των αυγών και νεοσσών τους.

ΓιώργοςΑντωνακάκης
Εκπ/τηςΟρειβασίας – Αναρρίχησης
ΟδηγόςΒουνού




 
Επόμ. >