Διαβάστε για τα Χανιά

Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων
Συγχρηματοδότηση 70% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ΕΓΤΠ.Ε-Π και το Ελληνικό Δημόσιο - Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Συγχρηματοδότηση Ελληνικό Δημόσιο και ΕΕ
Η Κρητική Πολιτεία κι η Ένωση με την Ελλάδα Εκτύπωση E-mail
Στην περίοδο αυτή κατεδαφίζεται μεγάλο τμήμα του τείχους. Η πόλη επεκτείνεται κι έξω από το τείχος προς τον κάμπο και το Ακρωτήρι, με ωραιότατα νεοκλασικά κτίρια, προξενεία των Μεγάλων Δυνάμεων κι αρχοντικά, τα Δικαστήρια και τον Κήπο, που δημιουργούνται στο τέλος της τουρκοκρατίας και στην εποχή της Κρητικής Πολιτείας. Με οικοδομικό υλικό και από το τείχος, πάνω στον προμαχώνα Piatta Forma, χτίστηκε και η Δημοτική Αγορά, που φτιάχτηκε το 1913, σαν δώρο του πρωθυπουργού Βενιζέλου για την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, που πραγματοποιείται τελικά την 1η Δεκεμβρίου του 1913, μετά τη νικηφόρα για την Ελλάδα έκβαση των Βαλκανικών Πολέμων.

Για την απελευθέρωση από τους Τούρκους γίνονται πολλές επαναστάσεις. Το 1897, μετά την τελευταία επανάσταση, ως συμβιβαστική λύση επιβάλλεται από τις Μεγάλες Δυνάμεις η Αυτονομία της Κρήτης αντί της Ένωσής της με την Ελλάδα. Εκλέγεται Κρητική Βουλή, με χριστιανούς και μουσουλμάνους βουλευτές, ορίζεται από την Ελλάδα ο πρίγκιπας Γεώργιος ως Ύπατος Αρμοστής (κυβερνήτης) της Κρήτης, της οποίας πρωτεύουσα είναι τα Χανιά.

Πηγές:

* Μιχάλης Ανδριανάκης, Η Παλιά Πόλη των Χανίων, εκδ. Αδάμ, 1997.
* Γιάννης Τσίβης, Χανιά 1252-1940, εκδ. Γνώση, 1990.
* Στεφ. Ξανθουδίδου, Ιστορία της Κρήτης, εκδ. Κουλτούρα, Αθήνα, 1981.
* Νίκος Ψυλλάκης, Κρητική Μυθολογία, εκδ. Καρμάνωρ, Ηράκλειο, 1996.

 


 
< Προηγ.   Επόμ. >