Διαβάστε για τα Χανιά

Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων
Συγχρηματοδότηση 70% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ΕΓΤΠ.Ε-Π και το Ελληνικό Δημόσιο - Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Συγχρηματοδότηση Ελληνικό Δημόσιο και ΕΕ
Ο Νομός Χανίων Εκτύπωση E-mail

Νομός Χανίων Ο Νομός Χανίων καλύπτει το δυτικό άκρο της Κρήτης. Καταλαμβάνει μια έκταση 2.376 τετραγωνικών χιλιομέτρων, έχει ακτογραμμή πάνω από 250 χιλιόμετρα και πληθυσμό περίπου 150.000 μόνιμους κατοίκους. Διαιρείται σε πέντε επαρχίες: Αποκορώνου, Κισσάμου, Κυδωνίας, Σελίνου και Σφακίων. Πρωτεύουσα του νομού είναι τα Χανιά.

Το μεγαλύτερο μέρος του νομού είναι ορεινό με κυριότερο ορεινό όγκο την οροσειρά των Λευκών Ορέων, που ονομάστηκαν έτσι γιατί οι κορυφές του είναι πάντα χιονισμένες, όλο το χρόνο. Τα Λευκά Όρη είναι το ψηλότερο βουνό, με την υψηλότερη κορυφή τους ν’ αγγίζει τα 2.453 μέτρα. Ανάμεσα στα μεγάλα και τα μικρότερα βουνά δημιουργούνται πολλές μικρές εύφορες πεδιάδες και κοιλάδες, καλά αρδευόμενες από τα πολλά μικρά ποταμάκι και ρυάκια που κυλούν ανάμεσά τους, πολλά από τα οποία έχουν νερό ακόμα και το καλοκαίρι, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στα υπόλοιπα Ελληνικά νησιά. 

Η περιοχή έχει ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον. Εκτός από τα ποταμάκια και τα ρυάκια, εδώ και εκεί ξεπετάγονται μικρές λίμνες και λιμνοθάλασσες, κόλποι και ορμίσκοι με βράχια, βότσαλα και αμμουδιές, όπως επίσης και φαράγγια, τόσο στο βορρά, όσο και στο νότο, με γνωστότερο ανάμεσά τους το φαράγγι της Σαμαριάς, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη που έχει χαρακτηρισθεί ως Εθνικός Δρυμός και προστατεύεται από την Πολιτεία.

Η επίσκεψη στα χωριά της ενδοχώρας είναι μια συναρπαστική εμπειρία, τόσο για το τοπίο τους, όσο και για ιδιαίτερο χρώμα τους. Τα περισσότερα είναι ανέγγιχτα από τον τουρισμό και διατηρούν τα παραδοσιακά τους χαρακτηριστικά, μεταξύ των οποίων την αρχιτεκτονική και τον παλιό τρόπο ζωής των κατοίκων. Εδώ, σε αυτά τα χωριά, ο επισκέπτης θα κατανοήσει τα ειδικά χαρακτηριστικά του Κρητικού λαού, θα απολαύσει την εμπειρία της φιλοξενίας και θα γευθεί και οσμιστεί το ιδιαίτερο άρωμα της περιοχής.

Οι διαδρομές από το ένα χωριό στο άλλο σε πολλές περιπτώσεις είναι από μόνες τους αξιοθέατα για τους επισκέπτες, δεδομένου ότι οι δευτερεύοντες δρόμοι διασχίζουν περιοχές ιδιαίτερα γραφικές και άπειρου κάλλους, που κάνουν την οδήγηση εκεί μια γοητευτική εμπειρία.

Ο νομός Χανίων έχει ακτές στο Βορρά, στο Νότο και στη Δύση. Οι ακτές στο Βορρά σχηματίζουν 3 μεγάλους κόλπους: τους κόλπους του Κισσάμου, των Χανίων και της Σούδας που είναι και ο καλύτερα προστατευμένος από τους ανέμους. Η σούδα είναι ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια της Μεσογείου. Οι βορινές και δυτικές παραλίες είναι στην πλειοψηφία τους αμμουδερές και επηρεάζονται από τους βοριάδες και τα μελτέμια το καλοκαίρι. Αυτό συμβαίνει γιατί οι νησίδες τριγύρω αδυνατούν να προστατεύσουν τις παραλίες και να εμποδίσουν τους ισχυρούς ανέμους να φτάσουν έως αυτές με όλη τους τη δύναμη.

Οι νότιες ακτές είναι ακτές στο Νοτιά, χωρίς κάποιους μεγάλους ή αξιοσημείωτους κόλπους. Οι παραλίες είναι αμμουδερές και κάποια από αυτές με βότσαλα. Όλες έχουν κρυστάλλινα καθαρά και γαλάζια νερά και πολύ ενδιαφέροντα βυθό, κυρίως για τους φανατικούς του ψαροντούφεκου και τους λάτρεις της υποβρύχια κολύμβησης. Το κολύμπι ξεκινά νωρίτερα στα Νότια, καθώς ο καιρός είναι αρκετά πιος ζεστός από τον βορρά.

Στο έδαφος του νομού βρίσκεται και το τελευταίο τμήμα του Ευρωπαϊκού περιπατητικού μονοπατιού Ε4, το οποίο διασχίζει σχεδόν ολόκληρη την υπόλοιπη Ευρώπη και την Ελλάδα και τερματίζει στην Κρήτη. Στη Κρήτη το μονοπάτι ξεκινάει από το Καστέλι (Κίσσαμο) και τελειώνει στο ανατολικό τμήμα του νησιού, στην Σητεία. 

Ο τόπος είναι αρκετά πλούσιος. Παραδοσιακά, μια από τις κυριότερες πλουτοπαραγωγικές πηγές ήταν, και εξακολουθεί να είναι, η γεωργία και η κτηνοτροφία. Επιπρόσθετα τα αξιοθέατα του τόπου, η μαγευτική φύση, η ανάπτυξη των τουριστικών υποδομών και η παραδοσιακή φιλοξενία των ντόπιων έκαναν τον τουρισμό, μια από τις κύριες πλουτοπαραγωγικές πηγές για το νομό. Η περιοχή είναι ένας από τους κυριότερους προορισμούς, τόσο για τους Έλληνες για διακοπές, εκδρομές και επαγγελματικά ταξίδια, όσο και για τους ξένους τουρίστες από όλα τα μέρη του κόσμου.

Η ιστορία του τόπου πάει πίσω στη Νεολιθική εποχή. Η ακμή της περιοχής τοποθετείται κατά την Μινωική εποχή. Επίσης πολύ σπουδαία ήταν η θέση των Χανίων και κατά τη διάρκεια της Ενετική κυριαρχία στο νησί, κυρίως λόγω του μεγάλου και ασφαλούς λιμανιού της Σούδας. Υπήρξε το κέντρο πολλών επαναστάσεων κατά τη διάρκεια της Οθωμανική κυριαρχίας, καθώς ο ανεξάρτητος χαρακτήρας του λαού δεν του επέτρεπε να είναι κάτω από ξενικό ζυγό. Κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου έγινε ένα από πλέον σημαντικά κέντρα αντίστασης κατά των Ναζιστών επιδρομέων, καθώς η μάχη της Κρήτης έλαβε χώρα κυρίως στα Χανιά, εξαιτίας του ενδιαφέροντος των Γερμανών για το αεροδρόμιο του Μάλεμε που ήταν ένας από τους δυο κύριους στρατηγικούς στόχους της επίθεσης.


 
Επόμ. >