Διαβάστε για τα Χανιά

Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων
Συγχρηματοδότηση 70% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ΕΓΤΠ.Ε-Π και το Ελληνικό Δημόσιο - Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Συγχρηματοδότηση Ελληνικό Δημόσιο και ΕΕ
Πανίδα Εκτύπωση E-mail

Κρι ΚριΗ Κρητική πανίδα φαίνεται καταρχήν φτωχή λόγω απουσίας των μεγάλων θηλαστικών και των άγριων σαρκοβόρων ζώων. Έχει όμως εξαιρετικά πλούσια ορνιθοπανίδα. Ο δε ενδημισμός φτάνει σε ποσοστά 60% για κάποιες κατηγορίες όπως τα σαλιγκάρια και τα αρθρόποδα. Στην ευρύτερη περιοχή των Λευκών Ορέων ζει ο κρητικός αίγαγρος ή αγρίμι (Capra aegagrus creticus) ενδημικό θηλαστικό μοναδικό στο κόσμο. Ωστόσο, παρά του ότι είναι μοναδικό ενδημικό είδος έχει μελετηθεί ελάχιστα. Θεωρείται ο πρόγονος της σύγχρονης κατσίκας κι είναι πια τεκμηριωμένο ότι μεταφέρθηκε στο νησί κατά την νεολιθική εποχή, (-9000 έως -8000 χρόνια).

Μετά την ανακήρυξη της Σαμαριάς σε Εθνικό Δρυμό παρατηρείται αύξηση του πληθυσμού. Σήμερα εκτιμάται ότι ανέρχεται από 500 έως 1000 ζώα. Οι βιότοποί του είναι ορεινές περιοχές των Λευκών Ορέων με μακία και φρύγανα κοντά σε κωνοφόρα δάση. Οι σημαντικότεροι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει είναι η καταστροφή και κατακερματισμός των βιοτόπων του, η θήρευση καθώς και ο υβριδισμός με κατοικίδια ζώα.

Ειδικότερα για την ορνιθοπανίδα στα Χανιά έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα 114 είδη πτηνών, 37 από τα οποία είναι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής και 27 καλοκαιρινοί επισκέπτες που θεωρείται ότι αναπαράγονται σε αυτήν. Σημαντική θεωρείται επίσης η ύπαρξη των σπάνιων μεγάλων αρπακτικών που βρίσκονται στην κορυφή της οικολογικής πυραμίδας. Οι πληθυσμοί των μεγάλων αρπακτικών εκτιμάται ότι βρίσκονται σε σχετικά καλύτερη κατάσταση από την υπόλοιπη Ευρώπη. Ειδικότερα τα αρπακτικά καθώς βρίσκονται στη κορυφή της οικολογικής πυραμίδας ελέγχουν όλους τους υπόλοιπους πληθυσμούς, ενώ ακριβώς λόγω της θέσης τους είναι λιγότερα από τα άλλα είδη και αναπαράγονται πιο αργά. Αν λείψουν τα αρπακτικά μπορεί να επέλθει οριστική αλλαγή της οικολογικής ισορροπίας της περιοχής. Απόκρημνες πλαγιές βουνοκορυφές και σπήλαια αποτελούν ιδανικούς τόπους φωλιάσματος κυρίως σπάνιων αρπακτικών πουλιών.

Αυξημένο ενδιαφέρον έχουν επίσης τα χερσαία μαλάκια στην Κρήτη τα οποία παρουσιάζουν αυξημένο ενδημισμό. Είναι μελετημένα από αρκετούς ερευνητές παγκοσμίως, οι οποίοι τα χρησιμοποιούν σαν εργαλείο μελέτης πάνω στην θεωρία της εξέλιξης. Ως ομάδα δεν αντιμετωπίζουν άμεσους κινδύνους. Απειλούνται όμως όπως και τα άλλα είδη της πανίδας από την καταστροφή των βιοτόπων τους. Σε ό,τι αφορά τα θηλαστικά, τα σημαντικότερα από πλευρά οικολογικού και επιστημονικού ενδιαφέροντος είναι το Αγρίμι, ο αγριόγατος, ο αγκαθοποντικός (Acomys minous) και η ενδημική μυγαλή (Crocidura zimmermanni).

Ειδικότερα για τον αγριόγατο το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης έχει συγκεντρώσει σημαντικά στοιχεία για την κατανομή του ζώου (Λευκά Όρη, Ανατολικό Σέλινο, πρόποδες Ψηλορείτη κ.λπ) το οποίο είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και κινδυνεύει από την καταστροφή των βιοτόπων και τον υβριδισμό.


 
< Προηγ.   Επόμ. >