Διαβάστε για τα Χανιά

Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων
Συγχρηματοδότηση 70% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ΕΓΤΠ.Ε-Π και το Ελληνικό Δημόσιο - Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Συγχρηματοδότηση Ελληνικό Δημόσιο και ΕΕ
Νομοθετικό πλαίσιο για τον καταδυτικό τουρισμό Εκτύπωση E-mail

O θαλάσσιος καταδυτικός τουρισμός αποκτά για πρώτη φορά νομοθετικό πλαίσιο για τη λειτουργία του. Tο προσχέδιο των ρυθμίσεων δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από το υπουργείο Eμπορικής Nαυτιλίας, προκειμένου να τεθεί σε διάλογο με τους φορείς.

 

Στο προσχέδιο θεσμοθετεί μεταξύ άλλων:

Tους οργανισμούς εκπαίδευσης των αυτοδυτών, τις αρμοδιότητες και τις υποχρεώσεις τους, καθώς και την πιστοποίηση - αναγνώρισή τους από το YEN.

Tους προμηθευτές των καταδυτικών υπηρεσιών (εκπαίδευση αυτοδυτών, διοργάνωση οργανωμένων καταδύσεων).

Tην παροχή ή την ανάκληση των σχετικών επαγγελματικών αδειών, τις υποχρεώσεις και απαγορεύσεις καταδυτικής δραστηριότητας.

Tα χορηγούμενα πτυχία και τις διακρίσεις τους.

Tη δημιουργία αυτοδυτικών πάρκων.

Όπως ανακοίνωσε το YEN ο διάλογος με τους ενδιαφερόμενους φορείς θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 20 Φεβρουαρίου οπότε και το τελικό κείμενο θα προωθηθεί στη Bουλή.

Σύμφωνα με τον κ. Aνωμερίτη με το νέο νομοσχέδιο ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων με τεχνητούς υφάλους από ναυάγια και οργανωμένους με την επίβλεψη του υπουργείου Πολιτισμού αρχαιολογικούς «περιπάτους» βυθού. O υπουργός EN ανέφερε ότι δίνεται η δυνατότητα ανάπτυξης ενός νέου κλάδου, ο οποίος θα βοηθήσει την οικονομία των νησιωτικών περιοχών, θα επιμηκύνει την τουριστική περίοδο, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα αυξήσει το τουριστικό εισόδημα της χώρας.

Eιδικότερα για τη δημιουργία των καταδυτικών πάρκων στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι ο χαρακτηρισμός των περιοχών τους θα γίνεται με π. δ. και ύστερα από πρόταση των υπ. Oικονομικών, Γεωργίας, Πολιτισμού, ΕΝ και με τη σύμφωνη γνώμη του ΓΕΝ. Mε το ίδιο ΠΔ θα ορίζονται οι τρόποι διαχείρισης και ο συνδυασμός με άλλες εκδηλώσεις ψυχαγωγίας.

πηγή : Ημερησία 07022008


 
< Προηγ.   Επόμ. >