Διαβάστε για τα Χανιά

Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων
Συγχρηματοδότηση 70% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ΕΓΤΠ.Ε-Π και το Ελληνικό Δημόσιο - Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Συγχρηματοδότηση Ελληνικό Δημόσιο και ΕΕ
Αγροτουριστικές επιχειρήσεις: Επείγει ο προσδιορισμός των προδιαγραφών Εκτύπωση E-mail

Η ανάγκη για τη δημιουργία του νομοθετικού πλαισίου αλλά κυρίως των προδιαγραφών που πρέπει να έχει μία μονάδα για να χαρακτηριστεί ως  αγροτουριστική, απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη του δικτύου των αγροτουριστικών επιχειρήσεων, τονίστηκε στην 9η συνάντηση για τον αγροτουρισμό που πραγματοποιήθηκε από την Αγροξενία στα Ιωάννινα, στις 22 Ιαν 2008.

Ο αντιπρόεδρος της Αγροξενία Παναγής Μεταξάτος, παρότρυνε όλους να συμμετάσχουν στη δημιουργία και την παραγωγή της πραγματικότητας, αλλά για γίνει κάτι τέτοιο είναι καλύτερα να υπάρχει ένα σχέδιο, “αλλιώς θα ανακαλύπτουμε ξανά τον τροχό κάθε φορά”.  Πρότεινε τη σύσταση μιας επιτροπής, (από τα μέλη, από ειδικούς ή συμβούλους)  η οποία αφού επεξεργαστεί το υπάρχον υλικό θα εκπονήσει μία μελέτη  για το τι μέλλει γενέσθαι. Παράλληλα θα υπάρχει ένας ελεγχτικός μηχανισμός που θα εγκρίνει τις δηλώσεις συμμετοχής σε αυτό το δίκτυο. “Πρώτα συγκεντρώνω τα στοιχεία τα μελετώ  και μετά αποφασίζω με ποιους τρόπους θα ενεργήσω”, είπε ο  κ. Μεταξάτος.

Ο κ. Παπαηλίας από την αναπτυξιακή εταιρία Πίνδος Α.Ε.της Ηπείρου,  καταθέτοντας την εμπειρία του σχετικά με τη δημιουργία δικτύων και συνεταιρισμών αναφέρθηκε στο
Δίκτυο Ορεινών Επιχειρήσεων Ηπείρου, ένα  συνεταιρισμό με συμμετοχή όχι μόμο καταλυμάτων αλλά και εστατορίων, επιχειρήσεων παραδοσιακών προϊόντων κλπ. Το Δίκτυο αυτό, όπως είπε, παρ ότι έχει και τη στήριξη της αναπτυξιακής αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα κυρίως στον οικονομικό τομέα. Είναι πολλά τα έξοδα που βγαίνουν στην πορεία για τη λειτουργία ενός τέτοιου φορέα που δεν είχαν υπολογιστεί από την αρχή και τα μέλη συνειδητοποίησαν αργότερα ότι για να συνεχίσουν να τον λειτουργούν πρέπει να βάλουν βαθειά το χέρι στην τσέπη, για να κάνουν κάτι σωστά ώστε αυτό να έχει και απόδοση.

Χίος
Ένα πρόβλημα που επισημάνθηκε είναι και αυτό της νομικής μορφής του δικτύου.
Στη Χίο για παράδειγμα όπως ανέφερε η κ. Κική Χατζηαντωνάκη,  εκπρόσωπος του παραδοσιακού ξενώνα "Σπήλια", στην περιοχή Καρδάμυλα του νησιού, έγινε προσπάθεια για τη δημιουργία ενός δικτύου όμως υπήρξαν πολλά προβλήματα. Δόθηκαν χρήματα σε δικηγόρους για μία πρόταση νομικής μορφής που δεν μπορεί να είναι .Α.Ε ούτε Ο.Ε. ούτε ΕΠΕ κλπ. Και παρ όλο που η προσπάθεια αυτή είχε και την στήριξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κανείς δεν μπόρεσε να δώσει μία εφικτή λύση. Εκφράζοντας την άποψή της η κ.  Χατζηαντωνάκη   ανέφερε οτι ο καθένας μέσα στο νέο, υπό διαμόρφωση, δίκτυο πρέπει να υιοθετήσει κάποια δεδομένα ποιότητας χωρίς να χάνει την διαφορετικότητά του, την αυτοτέλεια του γιατί δεν είναι όλοι ίδιοι και δεν πρέπει να γίνουν όλοι ίδιοι..
Ο αγροτουρισμός  δημιουργήθηκε για να στηρίξει την πρωτογενή παραγωγή γι αυτό το κατάλυμα πρέπει να είναι άρρικτα συνδεδεμένο με την πρωτογενή παραγωγή. Δεν μπορεί στην Ελλάδα επιχειρήσεις με 40-50 εργαζόμενους να χαρακτηριστούν αγροτουριστικές. Πρέπει να είναι μικρές προσωπικές επιχειρήσεις στις οποίες οι επιχειρηματίες “πουλάνε” τον εαυτό τους, το φαγητό τους, τα ήθη και έθμα τους και εκεί πρέπει να μείνει.

Από τα προαναφερθέντα ως συμπέρασμα βγαίνει ότι τα βήματα θα πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο μιας εμπεριστατωμένης μελέτης με συγκεκριμένους κανόνες και στόχους για να υπάρχει ουσιαστικό αποτέλεσμα. Να θέσουν οι ίδιοι οι επιχειρηματίες τους κανόνες για το πως αυτοί αντιλαμβάνονται τη έννοια αγροτουρισμός. Και κυρίως η αγροτουριστική δραστηριότητα να είναι εξ  αρχής -όχι προχωράμε και μετά βλέπουμε- άρρικτα συνδεδεμένη με την εγχώρια αγροτική  παραγωγή. Αλλά κι αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα, αφού πολλές επιχειρήσεις για να μειώσουν το λειτουργικό κόστος προτιμούν εισαγόμενα προϊόντα, επειδή είναι φθηνότερα. Γι αυτό και θα πρέπει άμεσα να θεσμοθετηθούν οι κανόνες ο τρόπος που θα εφαρμοστούν και πως η παρασκευή, προμήθεια και διάθεση τοπικών προϊόντων θα είναι οικονομικά συμφέρουσα.

Πήλιο
Σχετικά με αυτό το θέμα  ο κ. Στέργιος Παπαϊωάννου, πρόεδρος του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Πηλίου, παρεμβαίνοντας ανέφερε  ότι “το 1953 από μία καταγραφή στα 24 χωριά του Πηλίου βρέθηκαν 12 συνεταιρισμοί. Το 2007 υπάρχουν 65 συνεταιρισμοί που σημαίνει ότι κάθε χωριό έχει και από τρεις συνεταιρισμούς. Αυτό όμως που έχει διαπιστωθεί  για τους συνεταιρισμούς είναι ότι τον τελευταίο καιρό δεν βρίσκονται σε καλό δρόμο. Προκειμένου να μειώσουν το κόστος παραγωγής πολλοί συνεταιρισμοί και επιχειρηματίες παίρνουν γλυκά (φρουί γλασέ) από τρίτες χώρες, προσθέτουν γλυκόζη και φτάχνουν το γλυκό Πηλίου. Αυτά πρέπει να σταματήσουν. Το παραδοσιακό γλυκό είναι ζάχαρη, λεμόνι και τίποτα άλλο.
Μία σημαντική δραστηριότητα του Ινστιτούτου είναι ο αγώνας γαι το μανιτάρι τρούφα. Έχουν γίνει ήδη τρεις μεγάλες εκδηλώσεις στο Πήλιο , τη Λαμία και την Αριδαία, ενώ δημιουργήθηκε και η πρώτη ομάδα στην Ελλάδα από 15 βιοκαλλιεργητές τρούφας στο Πήλιο”.

Ο κ. Σπηλιωτόπουλος
Στο  μήνυμα που έστειλε ο υπουργός τουριστικής Ανάπτυξης Αρης Σπηλιωτόπουλος για την 9η συνάντηση τόνισε μεταξύ άλλω ότι: «Για να πάμε τον τουρισμό μας ένα βήμα πιο μπροστά, δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι χρειάζεται να οικοδομήσουμε μεταξύ μας μια ισχυρή σχέση. Μια σχέση ειλικρίνειας, αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας. Ο επιχειρηματικός κόσμος του τουρισμού πρέπει να αισθάνεται άμεσος συνεργάτης μας. Ο τουρισμός δεν μπορεί να αναπτυχθεί μόνο με τις δικές μας κατευθύνσεις. Χρειάζεται και τις δικές σας πρωτοβουλίες, όπως αυτή της 9ης Συνάντησης Αγροτουριστικών Επιχειρήσεων».
Η ΑΓΡΟΞΕΝΙΑ ήδη ζήτησε συνάντηση του ΔΣ της και μελών των διοικητικών συμβουλίων των συνδικαλιστικών Ενώσεων Αγροτουρισμού Κεν.Μακεδονίας, Δυτ.Μακεδονίας, Ηπείρου, Πελοποννήσου και Κρήτης με τον υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης, ενώ προγραμματίζει συναντήσεις και με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και με τον υπουργό Ανάπτυξης, καθ όσον οι επιχειρηματίες αγροτουρισμού καλύπτουν τομείς συναρμοδιότητας των υπηρεσιών στα αντίστοιχα υπουργεία.


Γιώργος Παπαδόπουλος Πρώτη Ενημέρωση 01.02.2008

πηγή : http://www.travelreport-int.gr/travelreport/art.php?artid=1962


 
< Προηγ.   Επόμ. >