Διαβάστε για τα Χανιά

Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων
Συγχρηματοδότηση 70% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ΕΓΤΠ.Ε-Π και το Ελληνικό Δημόσιο - Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Συγχρηματοδότηση Ελληνικό Δημόσιο και ΕΕ
Ιερά Μονή Γωνιάς, Κολυμβάρι Χανίων Εκτύπωση E-mail
Η ιστορία της μονής αρχίζει από τα μέσα του 9ου αιώνα, τότε που για πρώτη φορά κτίστηκε από ζηλωτές μοναχούς στη θέση Μένιες του Ακρωτηρίου προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου. Οι συχνές και βάρβαρες επιδρομές των πειρατών σε εκείνη την περιοχή και φυσικά εναντίων των μοναχών ανάγκασαν τους μοναχούς να ζητήσουν ασφαλέστερο τρόπο ζωής. Έτσι έχτισαν ένα μικρό μοναστήρι που είναι σήμερα το κοιμητήριο της μονής.

Αργότερα κατά το 17 αιώνα ο μοναχός Βλάσιος(ύστερα από μία οπτασία κατά την παράδοση)χτίζει τη μονή στη θέση που είναι σήμερα. Η Μονή Γωνιάς είναι αφιερωμένη στη Θεοτόκο οδηγήτρια. Περιβάλλεται από αυλή όπου βρίσκονται τα κελιά των μοναχών, το ηγουμενείο, η τράπεζα, οι αποθήκες τα κελάρια μονή λεηλατήθηκε από τους Τούρκους πολλές φορές αλλά οι μοναχοί είχαν την προνοητικότητα να κρύψουν αρκετούς από τους θησαυρούς που είχε η μονή. Επίσης η ίδια λειτούργησε ως νοσοκομείο κατά την γερμανική αυτή φορά επανάσταση. Έτσι η μονή αναδείχθηκε μάνα του υπόδουλου γένους στον τόπο αυτό.

info :

ΜΟΝΗ ΓΩΝΙΑΣ ΜΟΥΣΕΙΟ. 28240.22281