Διαβάστε για τα Χανιά

Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων
Συγχρηματοδότηση 70% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ΕΓΤΠ.Ε-Π και το Ελληνικό Δημόσιο - Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Συγχρηματοδότηση Ελληνικό Δημόσιο και ΕΕ
Χανιά : άνθρωποι και συνήθειες Εκτύπωση E-mail

Μολονότι τα Χανιά και τα άλλα µεγάλα οικιστικά κέντρα του Νοµού ακολουθούν αναγκαστικά τους ρυθµούς µιας σύγχρονης τεχνοκρατικής και κοσµοπολίτικης ζωής, εντούτοις διατηρούν έντονα τα στοιχεία εκείνα που συνθέτουν την πολιτιστική φυσιογνωµία της λαϊκής κρητικής παράδοσης.

Οι γιορτές και τα πανηγύρια, οι καθηµερινές µικρές ασχολίες και η πλούσια καλλιτεχνική παραγωγή σε παραδοσιακούς τοµείς δηµιουργίας είναι οι σύνδεσµοι του σύγχρονου κρητικού µε το παρελθόν και την παράδοσή του. Όλοι σχεδόν οι κάτοικοι της Κρήτης, κυρίως όµως αυτοί που ζουν σε κωµοπόλεις και χωριά της ενδοχώρας, διατηρούν τα παραδοσιακά ήθη και έθιµα.

Στην ύπαιθρο του Νοµού Χανίων και κυρίως στα ηµιορεινά και ορεινά χωριά, θα συναντήσει κανείς ακόµη και σήµερα πολλούς ηλικιωµένους κρητικούς ντυµένους µε την παραδοσιακή στολή (στιβάνια, γκιλόττες, µαύρο πουκάµισο και το κροσσωτό κεφαλοµάντηλο). Αντίθετα οι γυναίκες δεν φορούν πλέον παραδοσιακά ρούχα, οι γηραιότερες όµως εξακολουθούν να είναι ντυµένες στα µαύρα και να καλύπτουν το κεφάλι τους µε το τσεµπέρι. Εδώ διατηρούνται ακόµη, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο µέρος της Ελλάδας οι στενοί οικογενειακοί και συγγενικοί δεσµοί, πατροπαράδοτα έθιµα, µουσική και τραγούδια. Το βιολί, η λύρα και το λαούτο παραµένουν τα χαρακτηριστικά µουσικά όργανα, οι κρητικοί χοροί µε προεξέχοντα τον τοπικό Χανιώτικο Συρτό (παίχτηκε και χορεύτηκε για πρώτη φορά στις Λουσακιές της Κισάµου) εξακολουθούν να χορεύονται σε κάθε ευκαιρία και οι µαντινάδες και τα ριζίτικα τραγούδια αντηχούν σε κάθε γλέντι.

Επαγγέλµατα που αλλού έχουν χαθεί, στην Κρήτη ακόµη αντιστέκονται. Θα δει κανείς το γεωργό να χρησιµοποιεί τις ίδιες µεθόδους καλλιέργειας µε τον περασµένο αιώνα, τον κτηνοτρόφο να πήζει τα τυροκοµικά του µε τα ίδια απλά –αλλά αποτελεσµατικά– σύνεργα, θα βρει τον αµαξά στο λιµάνι των Χανίων, τον στιβανά, το γανωτή.

Τα λαογραφικά µουσεία, όπως του Γαβαλοχωρίου και των Λουσακιών καθώς και οι κατά τόπους συλλογές έχουν συγκεντρώσει και διασώσει έναν µεγάλο αριθµό αντικειµένων καθηµερινού αγροτοκτηνοτροφικού και αστικού βίου µιας εποχής που έχει παρέλθει.

Οι πολιτιστικοί σύλλογοι και οι αγροτοτουριστικοί συνεταιρισµοί γυναικών πολλών δήµων και χωριών αναβιώνουν καθηµερινά έθιµα που έχουν να κάνουν είτε µε την παραδοσιακή κρητική κουζίνα είτε µε την τέχνη του εργόχειρου, όπως η πλεκτοκεντητική, η υφαντική, το κοπανέλι κ.α. Η αγγειοπλαστική και η ξυλογλυπτική ανθούν, όπως ανθεί και η µαχαιροποιία, µε κύριο πόλο τα «µαχαιράδικα» στην οδό Καραολή Δηµητρίου και την Σήφακα στο λιµάνι των Χανίων, ενώ µεγάλη πνοή στην παραδοσιακή καλλιτεχνική δηµιουργία έχει δώσει η ίδρυση του Καλλιτεχνικού Χωριού «Βερέκυνθος» στο Βιοτεχνικό Πάρκο στη Σούδα, όπου στεγάζονται 45 µονάδες χειροτεχνών και καλλιτεχνών.

Μια µάχη δίνεται ακόµη στα Χανιά, να κρατηθεί ζωντανή η πατρογονική παράδοση και να προσαρµοστεί στα δεδοµένα της νέας εποχής χωρίς να φθαρεί και να εξαφανιστεί. Ο δρόµος είναι δύσκολος και µακρύς, όµως η δύναµη και η εµµονή των Κρητικών φαίνεται να ξεπερνά τα εµπόδια.


 
< Προηγ.