Διαβάστε για τα Χανιά

Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων
Συγχρηματοδότηση 70% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ΕΓΤΠ.Ε-Π και το Ελληνικό Δημόσιο - Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Συγχρηματοδότηση Ελληνικό Δημόσιο και ΕΕ
Αναγκαία η δικτύωση των νησιωτικών περιοχών Εκτύπωση E-mail

img_101Η προσπελασιμότητα αποτελείκεφαλαιώδες ζήτημα για τις νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας και τόσο οιεθνικές όσο και οι κοινοτικές πολιτικές θα πρέπει να στραφούν σε αυτήντην κατεύθυνση.

Σε αυτήν την επισήμανση κατέληξαν οι εργασίες της 1ηςημέρας του πανευρωπαϊκού συνεδρίου "Πολιτικές βιώσιμης ανάπτυξηςνησιών. Ευρώπη - Μεσόγειος - Ελλάδα, Δικτυώσεις και συνεργασία" πουξεκίνησε προχθές στην Κέρκυρα.

Στο "νησί των Φαιάκων" πολυπληθής είναι η Χανιώτικη παρουσία με επικεφαλής τον νομάρχη κ. Γρ. Αρχοντάκη, τον πρόεδρο του ΤΕΕ Τμήμα Δυτικής Κρήτης κ. Α. Πιταριδάκη, τον δήμαρχο Μουσούρων κ. Ξ. Αρναντωνάκη, στελέχη του ΟΑΔΥΚ κ.ά.

Βασικός στόχος του συνεδρίου είναι η παρουσίαση των νέων ευρωπαϊκών πολιτικών για τα νησιά, η ανάδειξη του ελλείμματος αλλά και των δυνατοτήτων ανάπτυξής τους, καθώς και η ανάδειξη της ανάγκης συνεργασίας των νησιωτικών περιοχών."Η δικτύωση των νησιωτικών περιοχών μπορεί να αποτελέσει το πρότυπο της συνεργασίας" επεσήμανε ο νομάρχης Κερκύρας κ. Στέφανος Πουλημένος, ενώ στον χαιρετισμό του ο νομάρχης Χανίων κ. Αρχοντάκης, υπογράμμισε πως "οι ιδιαιτερότητες της κάθε νησιωτικής περιοχής μπορούν να αναδειχθούν με τον καλύτερο τρόπο μέσα από τέτοιες δραστηριότητες".

"Δίκτυα όπως αυτό των νησιωτικών περιοχών έρχονται να αναδείξουν τον πολιτικό πολιτισμό όχι ως μουσειακό είδος, αλλά ως εφαλτήριο μιας νέας ανάπτυξης", τόνισε ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Ηρακλείου, κ. Ρούσσος Κυπριωτάκης.Ουσιαστική ήταν η εισήγηση του Κρητικού ευρωβουλευτή, κ. Σταύρου Αρναουτάκη. "Απαιτούνται ειδικά μέσα στήριξης των νησιωτικών περιοχών και παρεμβάσεις που δεν θα αμβλύνουν απλώς τις ανισότητες αλλά θα δημιουργούν προοπτικές ανάπτυξης. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να επισημάνω τη σημασία της προσπελασιμότητας. Της πρόσβασης δηλαδή στις μεταφορές, στην καινοτομία, στη γνώση, στον τουρισμό. Υπάρχει έλλειψη πολιτικής βούλησης σε αυτόν τον τομέα".

Ο κ. Αρναουτάκης τόνισε επίσης πως οι κανονισμοί της Ε.Ε. είναι ελλειπείς σε θέματα ανάπτυξης των νησιωτικών περιοχών κάτι που φαίνεται να αλλάζει στην Τέταρτη Προγραμματική Περίοδο.“ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΟΧΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ”Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίσθηκαν με την εισήγηση του πρώην γ.γ. του ΥΠΕΧΩΔΕ και πρώην γ.γ. Περιφέρειας Κρήτης κ. Σταύρου Καμπέλη, ο οποίος με τη σειρά του στάθηκε στα θέματα προσβασιμότητας κάνοντας συγκεκριμένες προτάσεις. Αυτές είναι:

- Η λειτουργία καινοτόμου συστήματος παραγωγής μεταφορικού έργου και υπηρεσιών στα νησιά, που δεν δεσμεύεται από τις αρχές του ανταγωνισμού αλλά από τις αρχές τις δικαιοσύνης και ισότητας των πολιτών.

- Η εφαρμογή της αρχής "Νησιώτικοι δρόμοι", ισοδύναμοι από πλευράς κόστους χρήσης για τον πολίτη και τον επιχειρηματία με εκείνους των οδικών μεταφορών.

- Όχι μόνο ΠΑΘΕ και Εγνατία αλλά και Αιγαία Οδός.- Όχι μόνο αναπτυξιακός άξονας "S" αλλά και άξονας Κύπρος - Κρήτη - Αιγαίο - Θράκη.

- Βελτίωση της ποιότητας και κάλυψης των επικοινωνιακών δικτύων.- Δυνατότητα πρόσβασης σε όλους, μέτρα αντιμετώπισης κατά προτεραιότητα του ψηφιακού χάσματος.- Διασύνδεση παροχέων πληροφορίας, ΔΕΗ, Οργανισμοί Έρευνας Τεχνολογίας - Καινοτομίας, Τεχνολογικά πάρκα.

- Ο ιδιαίτερος ρόλος των νησιώτικων ΑΕΙ. Δικτύωση, συμβολή στην ανάπτυξη νησιώτικης τεχνολογίας - καινοτομίας.- Δημιουργία προσβάσιμων ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων.

- Διεύρυνση των τοπικών συνδέσεων με την παγκόσμια οικονομία.ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝΚρήτη όπως Κορσική

Την ανάγκη ένταξης της Κρήτης στο καθεστώς των μεταφορών που υπάρχει για την Κορσική της Γαλλίας πρότεινε ο κ. Αρναουτάκης, υπογραμμίζοντας ότι θα κινήσει τις διαδικασίες προκειμένου και η μεγαλόνησος να έχει τα ευεργετήματα που από το 1976 έχει το Γαλλικό νησί. Όπως σημείωσε, το κόστος μεταφοράς κατοίκων και εμπορευμάτων από την ηπειρωτική Γαλλία στη Κορσική είναι ανάλογο με αυτό των μεταφορών με τρένο σε χερσαία περιοχή καθώς υπάρχουν επιδοτήσεις των δρομολογίων. Αν κάτι τέτοιο ίσχυε και για την Κρήτη τότε το κόστος των μεταφορών θα μειωνόταν.


 
< Προηγ.   Επόμ. >