Διαβάστε για τα Χανιά

Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων
Συγχρηματοδότηση 70% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ΕΓΤΠ.Ε-Π και το Ελληνικό Δημόσιο - Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Συγχρηματοδότηση Ελληνικό Δημόσιο και ΕΕ
Το Πανηγύρι της Παναγίας στ’ Ασφένδου Σφακίων Εκτύπωση E-mail
Αισίως φτάσαμε και φέτος στον Δεκαπενταύγουστο που όπως είναι γνωστό μετά από τα Χριστούγεννα και το Πάσχα η Κοίμηση της Παναγίας στις 15 του μήνα είναι η μεγαλύτερη γιορτή του χριστιανισμού. Πάντοτε και τώρα η Παναγία εθεωρείτο η προστάτιδα των αδυνάτων και οι εκκλησίες της στόλιζαν όλες τις πόλεις και τα περισσότερα ελληνικά χωριά. Πέραν όμως από τη λατρεία της Παναγίας, ο Αύγουστος ήταν παραδοσιακά ο κατ' εξοχήν καλοδεχούμενος μήνας. Όλοι τον περιμένομε για να μας δροσίσει με τα μελτέμια του, για να μας χορτάσει με τα φρούτα του και για να ξανανταμώσουν οι ξενιτεμένοι.
Δεν είναι τυχαίο το παλιό γνωμικό. Αύγουστε καλέ μου μήνα νάσουν τρεις φορές τον χρόνο.


Η τ. Κοινότητα Ασφένδου αποτελείτο απότα τρία χωριά χειμερινής διαμονής Βουβά, Νομικιανά και Άγιο Νεκτάριο και είναι ένα από τα τρία ψηλότερα χωριά της Κρήτης. Τιμώντας τη μνήμη της Παναγίας και την ύψωση του Τιμίου Σταυρού -οι πρόγονοί μας χτίσανε την εκκλησία και σ' ένα ειδυλλιακό υψωματάκι στη μέση του χωριού.
Εκεί κατά τα παιδικά μου χρόνια πολλοί από τους περίπου 300 μόνιμους κατοίκους του χωριού, μαζευόμεθα στην εκκλησία μας, για να απολαύσομεν τη λειτουργία του παπά Σπύρου, την ψαλμωδία του Α. Δαμανάκη και του Χιωτοσήφη μα προπαντός την κοινωνικοθρησκευτική ομιλία του δασκάλου μας, του Γ. Μανταδάκη.
Μετά την εκκλησία ακολουθούσαν επισκέψεις στα σπίτια και στα καφένεια του Ν. Χατζή, του Σ. Πατατούκο, του Ι. Δασκαλάκη και αργότερα του Ι. Πολοσηφάκη-  γίνοταν τρικούβερτο γλέντι.


Εκεί πρωτ' άκουσα από παλιούς τραγουδιστές το ριζίτικο που ταιριάζει με την ημέρα.
Τούτες τις ημέρες το καλούν, τούτες οι εβδομάδες κι απούχει φίλο τον καλεί, δικό του πρεμαζώνει κι απούχει αγάπη στα μακριά γράφει γράφει και μπέμπει. Όλοι μακαρίτες τώρα. Μα σταματώ γιατί το χαρτί μουσκεύτηκε από τα δάκρυά μου.
Κατά τη δεκαετία του 1960 και για 30 περίπου χρόνια οι δραστηριότητες των κατοίκων μεταφέρθηκαν στα χωριά χειμερινής διαμονής και το Ασφένδου ήταν σχεδόν ακατοίκητο και το καλοκαίρι.


Την τελευταία πενταετία -μετά τη διαπλάτυνση και ασφαλτόστρωση του δρόμου- αρκετοί χωριανοί επισκεύασαν τα σπίτια τους, ζωντανεύει το χωριό και το πανηγύρι ξαναβρίσκει την παλιά του μεγαλοπρέπεια. Πληροφορούμαι πως και φέτος οι προσφορές των κτηνοτρόφων θα είναι πλούσιες και οι απανταχού Ασφενδιώτες μαζί με τους φίλους μας θα περάσομε μια ευχάριστη ημέρα.


Μετά τη θεία λειτουργία οι Χιωτάκηδες που κατοικούν στο χωριό έχουν στείλει προσκλήσεις, σε όλους τους συνώνυμους σε όλη την επικράτεια, εάν διαθέτουν στοιχεία ότι είναι μέλη της οικογένειας και είναι η καταγωγή τους από το Ασφένδου να παρευρεθούν μετά τη λειτουργία στο σπίτι του Μανούσου Χιωτάκη για μια επίσκεψη σύνδεσης και αλληλογνωριμίας.


Εκεί οι Χιωτάκηδες κάτοικοι του χωριού θα προσφέρουν πλούσια φιλοξενία. Η εταιρεία αφοί Χιωτάκη θα σερβίρει σφακιανές πίτες και άλλα εδέσματα. Ο φούρνος του Σήφη Χιωτάκη θα προσφέρει αρτοσκευάσματα. Οι κτηνοτρόφοι θα σφάξουν φουριάρικα αρνιά, οι μελισσοκόμοι ασφεδιώτικο θυμαρίσιο μέλι, ο συγγραφέας - λαογράφος Θανάσης Πατεράκης θα μας διασκεδάσει με τη λύρα του και ο Βασίλης Βολιτάκης με το λαούτο του.


Δεδομένου ότι η οικογένεια των Χιωτάκηδων είναι η πολυπληθέστερη και από τις αρχαιότερες της τ. Κοινότητας αναμένεται μεγάλη συμμετοχή.


Θεωρώ αξιέπαινη την πρωτοβουλία των Χιωτάκηδων. Εύχομαι και του χρόνου με υγεία και να μιμηθούν το παράδειγμά τους και άλλες οικογένειες.



Ένας Ασφενδιώτης

                                                                                                                                                 ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ 14082008


 
< Προηγ.   Επόμ. >