Διαβάστε για τα Χανιά

Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων
Συγχρηματοδότηση 70% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ΕΓΤΠ.Ε-Π και το Ελληνικό Δημόσιο - Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Συγχρηματοδότηση Ελληνικό Δημόσιο και ΕΕ
Χανιά : Αναζητώντας τα μνημεία της Φύσης Εκτύπωση E-mail

Φαράγγια - Σπήλαια - Παραλίες αλλά και Λίμνες. Έντονες εναλλαγές ενός απλά μαγικού τόπου...

Ανακαλύψτε τα...

Τα Φαράγγια

Αν ο Νοµός Χανίων έπρεπε να πάρει έναν χαρακτηρισµό, ίσως να τον αποκαλούσαµε ο Νοµός των Φαραγγιών καθώς δεκάδες φαράγγια σχίζουν τα ορεινά του νοµού.

Το φαράγγι της Σαμαριάς

Αναµφισβήτητα το κορυφαίο και διασηµότερο όλων είναι το φαράγγι της Σαµαριάς ή Φάραγγας µε µήκος 16 χµ. και πλάτος από 3,5 έως 150 µ. και µε κάθετα τοιχώµατα που φτάνουν σε πολλά σηµεία σε ύψος 500 µ. Για να το διασχίσει κανείς χρειάζεται γύρω στις 5 µε 6 ώρες και το πέρασµα επιτρέπεται από τον Μάιο µέχρι τον Οκτώβριο.

Είναι εθνικός δρυµός και µέσα θα βρει κανείς σπάνια είδη κρητικής χλωρίδας από τα κυπαρίσσια και πεύκα, µέχρι δίκταµο και αγριολούλουδα, ενώ αποτελεί και το φυσικό περιβάλλον του κρητικού αγριµιού. Εντυπωσιακά είναι και τα πτυχωµένα και τεκτονισµένα πετρώµατα των Πλακωδών Ασβεστόλιθων που ξεχωρίζουν στις πλαγίες του.

Το φαράγγι της Αγίας Ειρήνης

 

Το φαράγγι της Αγίας Ειρήνης στο Σέλινο έχει µήκος 7,5 χλµ., στα στενότερα σηµεία του φτάνει τα 10 µ. ενώ το ύψος των κάθετων τοιχωµάτων του είναι 500 µ.

Κύριο χαρακτηριστικό του η πλούσια βλάστηση.

 

 

 

Το φαράγγι της Ίµβρου

Το φαράγγι της Ίµβρου στα Σφακιά, είναι ένα από τα πιο επιβλητικά, στενά και βαθιά φαράγγια της Κρήτης. Έχει µήκος 7 χλµ., πλάτος σε µερικά µέρη 2 µ. και ύψος κάθετων τοιχωµάτων 300 µ. Οι πλευρές του σε ορισµένα σηµεία σε ύψος 30-40 µ. συγκλίνουν και αφήνουν στενό άνοιγµα 2-3 µ. δίνοντας την εντύπωση ότι πρόκειται για σήραγγα. Το Τοπολιανό φαράγγι είναι µεγαλόπρεπο και άγριο, ξεχωριστό για την καταπληκτική ηχώ του.

Έχει µήκος 1500 µ. µε κατακόρυφα τοιχώµατα που φτάνουν τα 300 µ. και φιλοξενούν πολλές σπηλαιώδεις κοιλότητες, ενώ το πλάτος του κυµαίνεται από 5-50 µ.

 

 

Φαράγγι της Αράδαινας

Το εντυπωσιακό Φαράγγι της Αράδαινας ξεκινά από τα Λευκά Όρη βορεια του χωριού και καταλήγει στη θάλασσα νότια. Μπορείτε να περάσετε το Φαράγγι της Αράδαινας και να βγείτε κοντά στα Μάρμαρα, στη νότια ακτή. Ένα μονοπάτι από την Αράδαινα επιτρέπει να κατεβείτε στο φαράγγι. Η διαδρομή μπορεί να διαρκέσει 3 με 4 ώρες καθώς η Αράδενα απέχει περίπου 7 χιλιόμετρα από την είσοδο της θάλασσας. Δεν πρέπει να επιχειρήσετε την πεζοπορία αν δεν έχετε εφοδιαστεί με αδιάβροχο και μπότες, ή δεν έχετε ολοκληρώσει τους διακανονισμούς για τη διαμονή σας. Υπάρχει ένα μονοπάτι από την έξοδο προς την παραλία των Μαρμάρων, το Φοίνικα, το Λουτρό και τη Χώρα Σφακίων. Το μονοπάτι είναι στενό και αρκετά επικίνδυνο στην περιοχή μεταξύ Λουτρού και Σφακίων. Εναλλακτικά μπορείτε να πάρετε το καραβάκι από το Λουτρό για τα Σφακιά.

Φαράγγι Δελιανών – Μεσαυλίων

Ένα πανεμορφο φαραγγι που συνδεει τα Δελιανα του Δημου Κολυμβαριου με τα Μεσαύλια του Δημου Βουκολιών Ο δρόμος περνά σύρριζα στο ποτάμι και τα πλατάνια δεξιά σας, ενώ σιγά-σιγά οι βράχοι υψώνονται και στενεύουν γύρω σας αφού έχετε μπει πλέον στην καρδιά του φαραγγιού. Σε αρκετές περιπτώσεις θα χρειαστεί να διασχίσετε τα ρυάκια που ενώνονται με το ποτάμι και σε άλλες θα έχετε την αίσθηση ότι σκοτείνιασε νωρίτερα – καθώς σε πολλά σημεία ο ήλιος δεν φτάνει στα στενά περάσματα ανάμεσα από τους πανύψηλους βράχους. Η μαγευτική διαδρομή είναι μικρή και προς το τέλος της σκαρφαλώνει στην πλαγιά όπου υπάρχει και η ερειπωμένη Μονή της Θεοτόκου Γρα Κεράς, στο ομώνυμο χωριό.

Υπάρχουν και πολλά άλλα, όχι τόσο γνωστά αλλά εξίσου όµορφα και άγρια, φαράγγια όπως της Τρυπητής, του Κλάδου και του Ελυγιά, γύρω από την Σαµαριά, της Αράδενας, του Κατρέ, των Ασφένδου, του Αγ. Νεκταρίου και του Καλλικράτη στα Σφακιά, του Θερίσου κοντά στα Χανιά –το µόνο που περνιέται µε αυτοκίνητο–, της Ρόκκας και της Πολυρρήνιας στην Κίσαµο, των Μποριανών στα Καράνου και του Δικτάµου στα Κεραµειά, το µοναδικό µε κατεύθυνση από δύση προς ανατολή.

Τα σπήλαια

Κι αν ίσως τα φαράγγια δεν φαίνονται αρκετά για να δώσουν ένα χαρακτηρισµό, τότε ο Νοµός Χανίων ίσως πρέπει να ονοµαστεί ο Νοµός των σπηλαίων αφού έχει περισσότερα από 1500 χερσαία και θαλάσσια σπήλαια. Μερικά από τα σηµαντικότερα είναι:

Σπήλαιο των Ελεφάντων

Το υποθαλάσσιας εισόδου και µερικώς ερευνηµένο µέχρι σήµερα Σπήλαιο των Ελεφάντων κοντά στην Πλάκα Αποκορώνου. Πέρα από τους εντυπωσιακούς λευκούς και κόκκινους σταλαχτίτες του, έγινε παγκοσµίως γνωστό για τα ως τώρα 4 δείγµατα του µοναδικού ελέφαντα (Elephas Chaniensis) και πολλών νάνων ελαφιών, που έζησαν πριν από δεκάδες χιλιάδες χρόνια.

Το σπήλαιο της Αρκούδας

Το σπήλαιο της Αρκούδας ή της Παναγίας Αρκουδιώτισσας, σε µικρή απόσταση από τη µονή Γουβερνέτου στο Ακρωτήρι, µε τον σταλαγµίτη που µοιάζει µε αρκούδα, την δεξαµενή µε το «αγίασµα», προϊόν σταγονορροής, και την µικρή εκκλησία αφιερωµένη στην Υπαπαντή. Του Αγίου Ιωάννη του Ερηµίτη στο Καθολικό της Μονής Γουβερνέτου.

Το σπήλαιο της Αγίας Σοφίας

Της Αγίας Σοφίας στα Τοπόλια, µε την οµώνυµη εκκλησία, ένα µεγαλόπρεπο σπήλαιο µε ύψος θόλου 20 µ και διάµετρο 70 που καλύπτεται στη µεγαλύτερη επιφάνειά του από σταλαγµίτες.

Το σπήλαιο Αγίου Ιωάννου Ερηµίτη

Του Αγίου Ιωάννου Ερηµίτη στη Σπηλιά Κισάµου, µε την οµώνυµη εκκλησία, πολύ µεγάλων διαστάσεων και τον θαυµατουργό σταλακτίτη και σταλαγµίτη.

Ανάμεσα στα πολλά θαυμάσια σπήλαια που υπάρχει και το πολύ αξιόλογο σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη, στη θέση του βουνού και κοντα στη σημερινή Μαραθοκεφάλα της Σπηλιάς του Δήμου Κολυμβαρίου που είναι φωτεινό και μεγαλόπρεπο, πανάρχαιο και επιβλητικό και σε όλους τους επισκέπτες προκαλεί το δέος και το θαυμασμό, την αγαλίαση και την γαλήνη της ψυχής. Τόπος ιερός και φοβερός για τους χριστιανούς της ευρύτερης περιοχής για αυτοπερισυλλογή και αυτογνωσία, για ταπείνωση και αναγέννηση και ανανέωση των χιλιάδων προσκυνητών των Αγίων της Κρήτης.

Και άλλα σπήλαια …

Το σπήλαιο των Σφακίων, κοντά στο χωριό Ασφέντου, παρουσιάζει µεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον καθώς κρύβει στα σπλάχνα του εγχάρακτες βραχογραφίες αρχαίων χρόνων. Το σπηλαιοβάραθρο «Τζανή» στον Οµαλό µήκους 2.500 µ.

Το συγκρότηµα βαράθρων στα Λευκά Όρη, µε σπουδαιότερο το βάραθρο Γουργούθακας, κατακόρυφου βάθους 1208 µ., το µεγαλύτερο των Βαλκανίων µε πηγές, καταρράκτες και ποτάµια στο εσωτερικό του.

Ο Δαιµονόσπηλιος στην πλαγιά του Φαραγγιού της Σαµαριάς στον Γκίγκιλο, και πολλά άλλα µικρότερα όπως της Σκουραχλάδας στα Κεραµειά, του Σαµωνά, του Κουρνά, του Μελιδονίου κ.α.

Οι παραλίες


Για όλους

Οι καρστικές όµως µορφές αποτελούν την µία όψη του νοµίσµατος. Ο Νοµός Χανίων, εξωστρεφής προς την θάλασσα, έχει να προσφέρει στα 350 χλµ. των ακτών του αµέτρητες παραλίες: ερηµικές και παρθένες ακτές ή οργανωµένες κοσµοπολίτικες πλάζ.

Χανιά – Καστέλι

Παραλία Νέας Χώρας: Αποτελεί μια λύση αν μένετε μέσα στα Χανιά και δεν θέλετε να απομακρυνθείτε από την περιοχή. Αμμουδερή οργανωμένη παραλία, που όμως συγκεντρώνει πολύ κόσμο και έχει ως ντεκόρ πολυώροφα ξενοδοχεία και σπίτια – μια ολόκληρη πόλη, δηλαδή.

Δαράτσο – Άγιοι Απόστολοι: Μεγάλη παραλία με άμμο και καθαρά νερά, που αποτελείται από τρεις μικρούς κόλπους, χωρισμένους από βράχια. Ιδιαίτερα δημοφιλείς με ομπρέλες, ξαπλώστρες και beach bar.

Γεράνι: Μεγάλη παραλία, με γκρίζα άμμο και ψιλό βότσαλο, πεντακάθαρα βαθιά νερά και πολλά αλμυρίκια που προσφέρουν σκιά. Τα μόνα οργανωμένα τμήματα της παραλίας είναι αυτά που βρίσκονται μπροστά στις ξενοδοχειακές μονάδες.

Μάλεμε: Παραλία με γκρίζα άμμο και ψιλό βότσαλο. Αν βουτήξετε με τη μάσκα σας σε μικρή απόσταση από την ακτή, θα δείτε βυθισμένο ένα γερμανικό αεροσκάφος, από τη Μάχη της Κρήτης.

Πλατανιάς: Η πιο δημοφιλής και πολύβουη παραλία των Χανίων, πολύ κοντά στο ομώνυμο τουριστικό θέρετρο. «Πηγμένη» σε ξαπλώστρες και ομπρέλες, Σκανδιναβούς τουρίστες, αλλά καλά οργανωμένη.

Κίσσαμος ή Καστέλλι: Αμμώδης παραλία μπροστά από την κωμόπολη, την οποία κρύβουν ψηλά αλμυρίκια. Γύρω της θα βρείτε και άλλες μικρότερες.

 

Χανιά – Ακρωτήρι

Μαράθι: Μικρή και απάνεμη παραλία, με ψιλή χρυσή άμμο και ρηχά νερά. Τα Σαββατοτοκύριακα μαζεύεται πολύς κόσμος, αλλά στο μεγαλύτερο ποσοστό είναι ντόπιοι. Έχει κάποιες ομπρέλες και ξαπλώστρες.

Καλαθάς: Όμορφη παραλία με άμμο, γαλαζοπράσινα νερά και πολλά αλμυρίκια, όπου μπορείτε να αναζητήσετε δροσιά, αν δεν προλάβετε κάποιες από τις λιγοστές ομπρέλες και ξαπλώστρες. Απέναντι από την παραλία υπάρχει ένα μικρό νησί και δίπλα της ακριβώς μια μικρότερη παραλία.

Χανιά – Ρέθυμνο

Καλύβες: Μικρή παραλία και ιδιαίτερα ήσυχη, παρόλο που βρίσκεται πολύ κοντά στον δρόμο. Δεν επηρεάζεται από τα μελτέμια, είναι οργανωμένη και υπάρχουν δυνατότητες για θαλάσσια σπορ.

Αλμυρίδα: Ο κλειστός κόλπος την προστατεύει σχεδόν απ' όλους τους ανέμους, γι' αυτό την προτιμούν για κολύμπι, αλλά και για φαγητό στις καλές ταβέρνες της. Εκεί θα κάνετε και θαλάσσια σπορ.

Γεωργιούπολη: Είναι πάνω στην παλιά εθνική οδό που ενώνει τα Χανιά με το Ρέθυμνο. Έχει καθαρά νερά και θέα στο εκκλησάκι που είναι χτισμένο στον βράχο μέσα στη θάλασσα. Στην παραλία καταλήγει ποτάμι.


Απλά μαγευτικές

Φαλάραρνα

Θεωρείται μία από τις καλύτερες παραλίες της Μεσογείου με τιρκουάζ νερά, ψιλή άμμο και αμμόλοφοους και βρίσκεται δίπλα στα ερείπια της αρχαίας Φαλάσαρνας. Η παραλία εκτείνεται σε μεγάλο μήκος (3 χλμ.). Δυστυχώς, πίσω ακριβώς από την αμμουδιά, τα θερμοκήπια χρόνο με τον χρόνο αυξάνονται, αλλοιώνοντας την ειδυλλιακή εικόνα – παραμένει, ωστόσο, μία από τις δημοφιλέστερες της περιοχής. Αν την επισκεφτείτε και κινηθείτε λίγο πιο βόρεια στον χωματόδρομο που αρχίζει στο τέλος της ασφάλτου, θα φτάσετε στην αρχαία Φαλάσαρνα. Ο χώρος δεν είναι περιφραγμένος και μπορείτε άνετα να περιηγηθείτε στα ερείπια. Ξεχασμένος στην άκρη του δρόμου παραμένει και ο περίφημος «θρόνος» της αρχαίας πόλης, που μάλλον χρησίμευε ως βήμα για τους ομιλητές. Λιγότερο κόσµο και περισσότερο παρθένες ακτές, µε καθαρές αµµουδιές και γαλαζοπράσινα νερά µπορεί να βρει ο φυσιολάτρης επισκέπτης αν αποµακρυνθεί λίγο από τα τουριστικά κέντρα.

Ελαφονήσι

Στο Ελαφονήσι, µικρό χαµηλό νησί (υψοµ. 20 µ.) που συνδέεται µε την ακτή µε αβαθή υφαλισθµό βάθους 0,60-0,90 µ και µήκους περίπου 800 µ., το λεγόµενο Πέρασµα.

Εκεί στέκεται και ο κοινός τάφος του πληρώµατος του Αυστριακού πλοίου Ιmperatrice που ναυάγησε το 1907. Στο γειτονικό Κεδρόδασος, όπου θα απολαύσει τον συνδυασµό αµµώδους παραλίας και καταπράσινου δάσους από κέδρους. Στη Σούγια, µε την υπέροχη βοτσαλωτή παραλία, τις παράκτιες σπηλιές και τα κρυστάλλινα νερά.

Μπάλος

Στο Μπάλο, µε την εξωτική λιµνοθάλασσα, την ψιλή λευκή άµµο, τα αβαθή καταπράσινα νερά και το Τηγάνι, το µικρό νησάκι-ακρωτήριο.

Το µπάνιο εκεί µπορεί να συνδυαστεί µε επίσκεψη στο βενετσιάνικο φρούριο του νησιού Ήµερη Γραµβούσα. Στη µικρή βοτσαλωτή παραλία στις Μένιες, δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο του Δικτύνναιου, µε άπλετη ερηµική περιοχή για πεζοπορία.

Για ανακάλυψη

Όρμος Μένιες: Ειδυλλιακός κόλπος, αρκετά ερημικός, αφού τα 20 χλμ. κουραστικού χωματόδρομου αποθαρρύνουν τους περισσότερους. Βαθιά νερά, άμμος που εναλλάσσεται με βότσαλο και φόντο τα ερείπια του ιερού της Δίκτυννας. Μοναδικό μειονέκτημα είναι ότι την πιάνει ο βοριάς.

Μονή Καθολικού: Συνεχίστε για 20 λεπτά με τα πόδια το μονοπάτι κάτω από το μοναστήρι του Άϊ-Γιάννη του Ερημίτη στο ακρωτήρι και θα ανακαλύψετε μια απίστευτη παραλία για... πολύ λίγους.

 

Και Λίμνες ...

 

Η λίµνη του Κουρνά

Εξίσου µοναδική για όλο το νησί είναι η λίµνη του Κουρνά, δίπλα στο οµώνυµο χωριό, κοντά στα όρια µε το νοµό Ρεθύµνης, σε υψόµετρο 20 µ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας κα µε περιφέρεια 3,5 χλµ. και µέγιστο βάθος 23 µέτρα. Λυγαριές και µυρσίνες στεφανώνουν την λίµνη και τα απόκρηµνα βουνά που την περιβάλλουν καθρεπτίζονται στα ήρεµα νερά της δηµιουργώντας µια εικόνα µαγική, που αυξάνει και την αίσθηση του βάθους της. Σ’ αυτό το φαινόµενο οφείλεται και η δηµιουργία του θρύλου που την θέλει «άπατη»


Η λίμνη της Αγιάς

Μια από τις δύο λίμνες που υπάρχουν στην Κρήτη είναι αυτή της Αγιάς. Βρίσκεται πλάι στο δρόμο και την άνοιξη αποτελεί τον ιδανικό χώρο για σπάνια φυτά, για πουλιά επισκέπτες αλλά και για κάθε φυσιολάτρη. Παρότι τεχνιτη λιμνη έχει εξελιχθεί σε σημαντικό υγροβιότοπο με ιδιαίτερη χλωρίδα και βλάστηση καθώς και πλούσια ορνιθοπανίδα.

Και τα Λευκά Όρη

Τέλος ιδιόµορφη και µοναδικού κάλλους περιοχή του Νοµού θεωρούνται οι Μαδάρες, αλλιώς οι άγονες και γυµνές βουνοκορφές των Λευκών Ορέων, πάνω από τα 2000 µ. υψόµετρο, που αποτελούν την απόλυτη πρόκληση για τον περιπατητή και τον ορειβάτη. Σεληνιακά τοπία, µε ελάχιστη, χαµηλή, θαµνώδη βλάστηση, αρκετά αγριολούλουδα και θέα που κόβει την ανάσα.


 
< Προηγ.