Διαβάστε για τα Χανιά

Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων
Συγχρηματοδότηση 70% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ΕΓΤΠ.Ε-Π και το Ελληνικό Δημόσιο - Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Συγχρηματοδότηση Ελληνικό Δημόσιο και ΕΕ
Ενεργειακός Τουρισμός Εκτύπωση E-mail

Γράφει ο Γιάννης Βουρδουμπάς

Ένα νέο είδος θεματικού τουρισμού συμβατού με την αειφορία Η ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον σήμερα, καθώς το προσφερόμενο στην περίπτωση αυτή τουριστικό προϊόν, διαφοροποιείται από το μοντέλο του μαζικού τουρισμού.


Ο αγροτουρισμός, ο συνεδριακός τουρισμός, ο εκκλησιαστικός τουρισμός, ο τουρισμός των πόλεων, ο θαλάσσιος τουρισμός, αποτελούν -μεταξύ άλλων- μορφές τουρισμού που προσελκύουν ειδικές ομάδες τουριστών και εμπλουτίζουν το τουριστικό προϊόν μιας περιοχής.


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια στον Ευρωπαϊκό χώρο το παράδειγμα της πόλης Gussing της Αυστρίας, όπου έχει αναπτυχθεί ένα νέο καινοτομικό είδος τουρισμού, που θα μπορούσε να ονομαστεί «Οικολογικός-Ενεργειακός τουρισμός».

Η περιοχή του Gussing στη νοτιοανατολική Αυστρία, στα σύνορα με την Ουγγαρία, αποτελούσε (μέχρι πρότινος) μια φτωχή περιοχή με υψηλά ποσοστά ανεργίας και υψηλή εσωτερική μετανάστευση. Τα τελευταία χρόνια οι κάτοικοι της περιοχής αυτής αποφάσισαν να αξιοποιήσουν τους ενδογενείς ανανεώσιμους φυσικούς πόρους προς την κατεύθυνση της παραγωγής ενέργειας με καινοτόμες αειφορικές τεχνολογίες.


Μετά από ορισμένα χρόνια επιτυχημένων προσπαθειών η περιοχή αυτή έχει κυριολεκτικά μεταμορφωθεί και παρουσιάζει αξιόλογα ποσοστά ανάπτυξης, σημαντική μείωση της ανεργίας, ενώ προσελκύει όλο και περισσότερες καινοτομικές εταιρείες παραγωγής ενέργειας που εγκαθίστανται στο σύγχρονο τεχνολογικό πάρκο που έχει κατασκευαστεί.

Σήμερα η περιοχή προσελκύει επίσης σημαντικό αριθμό τουριστών που επισκέπτονται τις καινοτόμες και πολύ ενδιαφέρουσες εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας, τις οποίες -μεταξύ άλλων- είχα και εγώ την ευκαιρία να τις επισκεφθώ πριν από ένα περίπου έτος. Παράλληλα, στην Κρήτη, αλλά και στα Χανιά, τα τελευταία 15 χρόνια έχουν αναπτυχθεί και αναπτύσσονται διαρκώς αξιόλογες εφαρμογές ανανεώσιμων ενεργειακών τεχνολογιών για την παραγωγή θερμότητας και ηλεκτρισμού.


Η ανάπτυξη και προώθηση των τεχνολογιών αυτών ενισχύεται από την Ε.Ε. και τη χώρα μας, στα πλαίσια προώθησης των αειφορικών ενεργειακών τεχνολογιών και της προστασίας του περιβάλλοντος. Σήμερα, στη Δυτική Κρήτη, μπορεί κάποιος να επισκεφθεί εγκαταστάσεις:


Α) Αιολικών πάρκων για παραγωγή ηλεκτρισμού
Β) Φωτοβολταϊκών σταθμών για παραγωγή ηλεκτρισμού
Γ) Ηλιοθερμικών εγκαταστάσεων για παραγωγή θερμού νερού
Δ) Ηλιοθερμικών εγκαταστάσεων για θέρμανση χώρων
Ε) Ηλιοθερμικών εγκαταστάσεων για ψύξη χώρων
Στ) Μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών για παραγωγή ηλεκτρισμού
Ζ) Εγκαταστάσεις επεξεργασίας αέριας βιομάζας για παραγωγή ηλεκτρισμού
Η) Εγκαταστάσεις επεξεργασίας στερεάς βιομάζας για παραγωγή θερμότητας.


- Έτσι, μια επίσκεψη στο Δήμο Μουσούρων στα ορεινά χωριά του Πρασέ και του Σέμπρωνα μπορεί να συνδυαστεί με μια γνωριμία με το αιολικό πάρκο της περιοχής.


- Μια άλλη επίσκεψη στον υγροβιότοπο της Αγιάς ή της Γεωργιούπολης μπορεί να συνδυαστεί με μια γνωριμία με τα μικρά υδροηλεκτρικά εργοστάσια που λειτουργούν εκεί.


- Μια επίσκεψη νότια των Χανίων, στον ορεινό όγκο των Κεραμειών, μπορεί να συνδυαστεί με τη γνωριμία των πυρηνελαιουργείων και την παραγωγή στερεάς βιομάζας που αποτελεί άριστο καύσιμο.


- Μια επίσκεψη στην πόλη του Ρεθύμνου μπορεί να συνδυαστεί με γνωριμία του ηλιακού συστήματος ψύξης που είναι εγκατεστημένο στο ξενοδοχείο Olympic.


Με τον ίδιο τρόπο και με κατάλληλες επισκέψεις είναι δυνατή η γνωριμία με άλλες εγκαταστάσεις και συστήματα αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που λειτουργούν στη Δυτική Κρήτη.


Βέβαια, στο Δήμο του Gussing της Αυστρίας ο επισκέπτης μπορεί να δει αξιόλογες καινοτόμες εφαρμογές των ανενεώσιμων πηγών ενέργειας με έμφαση στην αξιοποίηση της βιομάζας για παραγωγή θερμότητας, ηλεκτρισμού και καυσίμων οχημάτων.


Συγκεκριμένα, μπορεί να δει μεταξύ άλλων:


Α) Εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρισμού με αεριοποίηση της βιομάζας.
Β) Εγκαταστάσεις τηλεθέρμανσης με καύσιμο βιομάζα.
Γ) Εγκαταστάσεις παραγωγής βιοαερίου από αγροτικά υπολείμματα.
Δ) Εγκαταστάσεις παραγωγής καυσίμων οχημάτων
(βιοντήζελ) από βιομάζα.


Αντίθετα, στη Δυτική Κρήτη υπερτερούν οι εφαρμογές της ηλιακής και αιολικής ενέργειας για παραγωγή θερμότητας και ηλεκτρισμού.


Αυτό, όμως, που είναι βέβαιο, είναι το γεγονός ότι αρκετοί αλλοδαποί και ημεδαποί επισκέπτες θα επέλεγαν να συνδυάσουν τις διακοπές τους στην Κρήτη με μια γνωριμία με τις εναλλακτικές ενεργειακές τεχνολογίες που εφαρμόζονται εδώ και αποτελούν την ελπίδα για τη μελλοντική αντιμετώπιση των σημαντικών παγκόσμιων ενεργειακών και περιβαλλοντικών προβλημάτων.

** Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την περιοχή του Gussing της Αυστρίας μπορεί κάποιος να επισκεφθεί το δικτυακό τόπο www.eee-info.net

* Ο κ. Γιάννης Βουρδουμπάς διδάσκει ενεργειακή τεχνολογία στο ΤΕΙ Κρήτης και είναι υπεύθυνος των ευρωπαϊκών προγραμμάτων της Θερμοκοιτίδας Χανίων.

Χανιώτικα Νέα 28/07/07

 


 
< Προηγ.   Επόμ. >