Διαβάστε για τα Χανιά

Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων
Συγχρηματοδότηση 70% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ΕΓΤΠ.Ε-Π και το Ελληνικό Δημόσιο - Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Συγχρηματοδότηση Ελληνικό Δημόσιο και ΕΕ
Τουρίστες ή ταξιδιώτες; Εκτύπωση E-mail
Γράφει ο Μανώλης Δεληγιαννάκης

Την ομορφιά σε κάθε τόπο δεν τη δίδει μόνο η φύση της, τη δίδουν και οι άνθρωποι που τον κατοικούν. Δεν είναι βέβαια ανεξάρτητοι ο ένας παράγοντας από τον άλλο. Η φύση διαμορφώνει τον άνθρωπο κι ο άνθρωπος προσαρμόζεται στη φύση και την προσαρμόζει με τη σειρά του ανάλογα με τις ανάγκες του.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι Μαδάρες μας διαμόρφωσαν ένα πνεύμα ανυπότακτο και ελευθερίας, ανάλογο με την άγρια και δυσπρόσιτη φύση τους. Για να τις κατακτήσει, ο άνθρωπος έπρεπε να γίνει σαν κι αυτές.


Κι αυτό συμβαίνει σε κάθε τόπο, σε κάθε γωνιά της γης. Βέβαια, πάντα οι συγκεκριμένοι άνθρωποι βάζουν τη σφραγίδα τους στο πώς θα επηρεαστούν από τη φύση που τους περιβάλλει.


Παρόμοια φύση δεν θα επηρεάσει το ίδιο διαφορετικούς πληθυσμούς, κι εδώ βρίσκεται η γοητεία της ανθρώπινης σφραγίδας, του πώς θα δεχτεί ο κάθε λαός την πρόκληση που του βάζει η φύση του και πώς θα διαμορφώσει τις δικές του αξίες.

Η ιστορία, οι καταστάσεις που περνά κάθε λαός, είναι πολύ βασικοί παράγοντες στο να καταλήξει τελικά στη δική του πρόταση, τη δική του στάση ζωής. Κι όλα αυτά φτιάχνουν τον τόπο, όλα μαζί σα σύνολο, δε μπορείς να ξεχωρίσεις μια όμορφη φύση από τους κατοίκους της, ούτε αυτούς πάλι να τους δεις ξεχωριστά απ’ αυτήν, σα να πέσανε ξαφνικά σ’ αυτήν με αλεξίπτωτο.

Όλη αυτή η διαδικασία κρατάει αιώνες και το αποτέλεσμά της είναι κατανοητό μόνο σα σύνολο, όχι σαν ξεχωριστές ψηφίδες ενός ψηφιδωτού που υπάρχουν ανεξάρτητα από αυτό.


Γι’ αυτό και ο τουρισμός, σαν αυτόν που χρόνια τώρα έχουν καθιερώσει οι τουρίστες της δύσης, δεν είναι αυτό που θα θέλαμε, ούτε ως ταξιδιώτες, ούτε ως χώρα υποδοχής. Οι τόποι είναι οι λαοί τους.

Όταν είσαι όμως κλεισμένος σ’ ένα –όμορφο και πολυτελή– χώρο ξενοδοχείου και δε φεύγεις από κει, δε σε ενδιαφέρει να γνωρίσεις την περιοχή, να αναμιχθείς με τον κόσμο, να του μιλήσεις και να δεις τις συνήθειες και τις σκέψεις του, τότε δεν έχει και πολλή σημασία το πού θα πας.

Ειδικά σήμερα, που η τεχνολογία έχει επιτρέψει να φτιάχνεις ό,τι θες, τεχνητές παραλίες στην Ιαπωνία, χιονοδρομικά κέντρα στην αραβική έρημο, σε λίγο θα έχεις την ψευδαίσθηση ότι είσαι αλλού δίχως να χρειάζεται να φύγεις από τον τόπο σου.


Το μοντέλο τουρισμού όπου οι ξένοι μεταφέρουν τα δικά τους ήθη κάτω από ήλιο και δίχως σεβασμό και τη διάθεση να γνωρίσουν τον τόπο και τους ανθρώπους, απλά να πίνουν κάτω από καλύτερο κλίμα, δε μπορεί να αποτελεί το δικό μας στόχο για ταξίδια, είτε είμαστε εμείς οι ταξιδιώτες, είτε οι οικοδεσπότες.


Εμείς θέλουμε να συναντούμε ανθρώπους που θα σεβαστούμε και θα μας σεβαστούν. Θέλουμε να γνωρίσουμε και να γνωρίσουν τις συνήθειες, τη μουσική, το χορό, τις παραδόσεις, τη γαστρονομία. Γιατί έτσι θα μπορέσουμε να καταλάβομε ο ένας τον άλλο και να πλησιαστούμε δίχως συμπλέγματα ανωτερότητας και κατωτερότητας, με μέσο την ευκολία πια στις επικοινωνίες και τις μεταφορές που προσφέρει η τεχνολογία.


Κι η όποια τουριστική υποδομή και ανάπτυξη, θα πρέπει να γίνεται με μέτρο τον τόπο και τις ιδιαιτερότητές του, όχι τις ανάγκες των ξένων. Δε μπορεί π.χ. η Κρήτη, που τόσο λίγο νερό έχει, να το διαθέτει για να συντηρεί γήπεδα γκολφ, μπορεί όμως να αναπτύξει ένα θεματικό τουρισμό με βάση τα φαράγγια και τα μονοπάτια της, τις αγροτικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες, δραστηριότητες που θα τις συμπληρώσει και θα τις αναπτύξει παράλληλα με τον τουρισμό, επισκέψεις σε μιτάτα, διαδικασία κουράς, εθελοντικές βοήθειες σε βιολογικές καλλιέργειες.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η τουριστική πολιτική είναι και εθνική πολιτική. Απαιτεί σχεδιασμό και στόχο, απαιτεί να συνδέσει όλες τις δραστηριότητες της υπαίθρου και να ξαναδώσει ζωή σε περιοχές που ερημώνονται. Όχι όμως με χαμένη την αξιοπρέπειά μας. Όλες οι εκφράσεις της αγροτικής ζωής μπορούν να γίνουν μέρος της προσπάθειας αυτής.


Χανιώτικα Νέα 27/03/07


 
< Προηγ.   Επόμ. >