Διαβάστε για τα Χανιά

Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων
Συγχρηματοδότηση 70% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ΕΓΤΠ.Ε-Π και το Ελληνικό Δημόσιο - Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Συγχρηματοδότηση Ελληνικό Δημόσιο και ΕΕ
ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑ ΜΠΑΛΟΥ: "Διαμάντι" στο στέμα της Κρήτης Εκτύπωση E-mail

Τετρακόσια είδη φυτών, 25 ενδημικά της Κρήτης και 3 στενοενδημικα στην προστατευμένη περιοχή

του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΩΝΣΤΑ

 

Ενα πραγματικό "διαμάντι" στο στέμα της Κρήτης αποτελεί η λιμνοθάλασσα του Μπάλου, η μοναδική στο νησί και ένα από σπάνια μνημεία της φύσης σε πανευρωπαικό επίπεδο. Ενα διαμάντι όμως που όπως και άλλες περιοχές του τόπου μας κινδυνεύει να χαθεί στη "λάσπη" της υπερεκμετάλευσης, της έλειψης προστασίας και της εγκατάλειψης.

Εχουν περάσει σχεδόν 10 χρόνια από την εκπόνηση του διαχειριστικού σχεδίου της περιοχής, που εκπόνησαν το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ο ΟΑΔΥΚ και το ΜΑΙΧ, και μέχρι σήμερα σχεδόν τίποτα από όσα προέβλεπε δεν έχει γίνει.


"Δυστυχώς μολονότι το σχέδιο έδινε σαφέστατες κατευθυντήριες γραμμέας για το τι πρέπει να γίνε ώστε η περιοχή να προστατευτεί αλλά παράλληλα να είναι επισκέψιμη, λειτουργώντας περισσότερο ως θαλάσσιο πάρκο μαζί με τη Γραμβούσα δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα" εξηγεί ο ερευνητής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Πέτρος Λυμπεράκης, που έχει συμβάλει στις προσπάθειες για την προστασία της περιοχής. "Στα λίγα θετικά ήταν η κατασκευή του μονοπατιού από το χώρο στάθμευσης των αυτοκινήτων στο Μπάλλο που σταμάτησε την κάθοδο των 4Χ4 στην περιοχή της λιμνοθάλασσας ωστόσο μένουν να γίνουν ακόμα πολλά" εξηγεί ο κ. Λυμπεράκης.


Η ιδιαιτερότητα της λιμνοθάλασσας έγκειται στην εποχιακή διακύμανση της στάθμης του νερού και της αλατότητας της. Η ρύπανση από πετρελαιοειδή σε διάφορα σημεία της είναι εμφανής και απαιτεί   φροντίδα. Αλλο μεγάλο πρόβλημα  όπως διαπιστώνει το διαχειριστικό σχέδιο είναι "η υπεραλίευση δίθυρων (πεταλίδων μέσα απο τη λιμνοθάλασσα). Ο πληθυσμός τους τα τελευταία χρόνια κινείται σε οριακά επίπεδα με αποτέλεσμα να βρίσκονται διαρκώς σε κίνδυνο εξαφάνισης από την περιοχή.

Ιδιαίτερα σημαντικοί οικότοποι προτεραιότητας  είναι οι αμμοθίνοες που αναπτύσσονται πάνω από την λιμνοθάλασσα  και στις οποίες οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η κατακράτηση της άμμου σε διάφορα σημεία. Το κυνήγι στην περιοχή  (το νόμιμο φυσικά και όχι το παράνομο) δεν αποτελεί άμεση απειλη για τα είδη για τα οποία επιτρέπεται αλλά αποτελεί σημαντική ενόχληση για τα πουλιά που μεταναστεύουν.


Γενικότερα στην περιοχή του Μπαλου και της Γραμβούσας έχουν καταγραφει 400 περίπου είδη φυτών εκ των οποίων τα 25 είναι ενδημικά της Κρήτης και 3 στενοενδημικά


" Συνολικά οι δραστηριότητες του ανθρώπου γίνονται χωρίς μέτρο και με σκοπό το βραυχπρόσθεσμο κέρδος. Ενώ δηλαδή η περιοχή αποτελεί πηγή έλξης επισκεπτών και μπορεί να λειτουργήσει από μόνη της ως σημαντικός οικονομικός πόρος αντιμετωπίζεται από τον άνθρωπο ως αναλώσιμο με καταστροφικές επιπτώσεις. Οι ικανότητες αντίστασης της περιοχής οφείλονται απλώς στο μέγεθος της και την δυσκολίας προσπέλασης της" διαπιστώνει το διαχειριστικό σχέδιο το οποίο προβλέπει ένα μέγιστο αριθμό επισκεπτών 500 ατόμων για την περιοχή έτσι ώστε να μην  δέχεται μεγάλη πίεση στην παραλία  και που σημαίνει 60 τμ. διαθέσιμου χώρου ανά άτομο για τη περιοχή της λιμνοθάλασσσας.

 

Το διαχειστικό προβλέπει επίσης την απομάκρυνση των κτισμάτων στην περιοχή, που όλα είναι παράνομα, αλλά και τη λειτουργία καντίνας συμβατής αισθητικά με το χαρακτήρα της περιοχής, που δεν θα έχει το δικαίωμα προσφοράς φαγητού αλλά μόνο ελαφρών γευμάτων.

 

"Και για αυτήν την περιοχή όπως και για άλλες σε όλη την Κρήτη επήγει η εκπόνηση Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης αλλά και η σύσταση φορέα διαχείρισης. Αυτή τη στιγμή ότι γίνεται στην περιοχή δεν υπόκειται σοβαρό έλεγχο με ότι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό" καταλήγει ο κ. Λυμπεράκης.

 

Χανιώτικα Νέα Σεπτέμβριος 2008


 
< Προηγ.   Επόμ. >