Διαβάστε για τα Χανιά

Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων
Συγχρηματοδότηση 70% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ΕΓΤΠ.Ε-Π και το Ελληνικό Δημόσιο - Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Συγχρηματοδότηση Ελληνικό Δημόσιο και ΕΕ
Ολοκλήρωση του 10ου Οδοιπορικού «Δρόμοι της Ελιάς» Εκτύπωση E-mail

Ένα ειδικής σημασίας γεγονός με διεθνή απήχηση, το Πολιτιστικό Οδοιπορικό «Δρόμοι της Ελιάς 2008» έληξε μετά από 45 μέρες πορείας σε 12 χώρες. Οι συμμετέχοντες ακολούθησαν τα ίχνη δύο μεγάλων πολιτισμών, πρώτα των Δρόμων της Ελιάς και στη συνέχεια των Δρόμων του Μεταξιού και διέσχισαν τις εξής χώρες:

Ελλάδα, Τουρκία, Γεωργία, Αζερμπαϊτζάν, Τουρκμενιστάν, Ουζμπεκιστάν, Καζακστάν, Ρωσία, Ουκρανία, Μολδαβία, Ρουμανία, Βουλγαρία.

Ήταν μια επιμελητηριακή πρωτοβουλία που υλοποιήθηκε από τον Πολιτιστικό Οργανισμό «Δρόμοι της Ελιάς» και τελούσε υπό την αιγίδα πολυάριθμων ελληνικών και διεθνών φορέων όπως η UNESCO, το Συμβούλιο της Ευρώπης, η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, το Ευρωεπιμελητήριο, το Υπ. Εξωτερικών, το Υπ. Ανάπτυξης και το Υπ. Πολιτισμού το οποίο το είχε εντάξει επίσημα στο «Πολιτιστικό Έτος της Ελλάδας στην Κίνα».


Το Οδοιπορικό ξεκίνησε στις 14 Ιουλίου 2008 από τη Μεσσηνία, με σκοπό τη μεταφορά ενός μηνύματος Ειρήνης στα βάθη της Ασίας, το Πεκίνο και τη Μόσχα, στο πλαίσιο του «2008 Ευρωπαϊκού Έτους Διαπολιτισμικού Διαλόγου». Ήταν ένα εγχείρημα που εντυπωσίασε με την τόλμη και την δυσκολία του και το οποίο έγινε ενθουσιωδώς αποδεκτό χάριν του μηνύματος που μετέφερε, της ανάγκης δηλαδή ειρηνικής συνύπαρξης, ως προϋπόθεση ευημερίας των λαών.

Στο μήνυμα αυτό δόθηκε μεγάλη προβολή από τα κατά τόπους ΜΜΕ, σε όλες τις χώρες διέλευσης όπου επιφυλάχθηκε συγκινητική υποδοχή στην ελληνική αποστολή.


Η αρχικά προγραμματισμένη διαδρομή διαφοροποιήθηκε αναγκαστικά καθοδόν λόγω της «σιωπηλής άρνησης» των κινεζικών αρχών για είσοδο της αποστολής στη χώρα και αφού εξαντλήθηκαν όλα τα χρονικά όρια αναμονής (η αποστολή έφτασε σε απόσταση αναπνοής από τα κινεζικά σύνορα αναμένοντας το πράσινο φως) καθώς και κάθε δυνατή προσπάθεια (είχε κατατεθεί έγκαιρα επισήμως σχετικό αίτημα και η πρωτοβουλία είχε ενταχθεί επίσημα στο Πολιτιστικό Έτος Ελλάδα - Κίνα).


 
< Προηγ.   Επόμ. >