Διαβάστε για τα Χανιά

Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων
Συγχρηματοδότηση 70% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ΕΓΤΠ.Ε-Π και το Ελληνικό Δημόσιο - Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Συγχρηματοδότηση Ελληνικό Δημόσιο και ΕΕ
Χανιά: Η Βενετιά συναντά την Ανατολή Εκτύπωση E-mail
  Μινωίτες, Ρωμαίοι, Βυζαντινοί, Αραβες, Βενετοί, Τούρκοι άφησαν ίχνη στα Χανιά, χαρμάνι λαών και πολιτισμών. Η γνωριμία με τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης μετά το Ηράκλειο ξεκινά από τη Δημοτική Αγορά, εκεί όπου χτυπά η καρδιά της πόλης.

Μπαίνοντας στο μικρό αυτό «ναό» της γαστρονομίας, χτισμένο σε σχήμα σταυρού με πρότυπο την αγορά της Μασσαλίας, συνεπαίρνουν οι μυρωδιές από τα χρώματα κι αρώματα των προϊόντων της ευλογημένης κρητικής γης. Μαντζουράνα και μαλοτήρα, χειροποίητα κουλούρια του γάμου και περίτεχνα στέφανα από αποξηραμένο ψωμί, ξινόχοντρος αλλά κι ανθότυρος Σφακίων, στακοβούτυρο για το χανιώτικο γαμοπίλαφο.

 

Αγουροξυπνημένοι πελάτες και μαγαζάτορες θα κάνουν μια στάση για πατσά στα παραδοσιακά μαγέρικα αλλοτινών καιρών στις στοές της αγοράς.

 

Ο πεζόδρομος με τα στιβανάδικα της οδού Σκλήντρωφ θυμίζει σουκ του Μαρόκου, σακίδια και σανδάλια από γνήσιο δέρμα που περιμένουν τους τουρίστες να τα φορέσουν και να εξορμήσουν για canyoning στο γειτονικό φαράγγι της Σαμαριάς. Στα παραδοσιακά μαχαιράδικα της οδού Σήφακα, οι μαχαιροποιοί, σκυμμένοι πάνω από το αμόνι και τον τροχό, φτιάχνουν τα γνήσια κρητικά μαχαίρια με την ασημένια θήκη, που φορούν οι βρακοφόροι και χαράζουν πάνω τους μαντινάδες συχνά πιο κοφτερές κι από τη λάμα!

 

Το λιμάνι

 

Συνεχίζοντας την περιήγηση στα στενοσόκακα της παλιάς πόλης, κατηφορίζουμε τη Χάληδων, τον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στο ενετικό λιμάνι. Εδώ, η Βενετιά απαντά την Ανατολή, ο ενετικός φάρος συναντά το τζαμί του Χασάν Πασά και μαζί υποδέχονται το μωσαϊκό των τουριστών, Ελλήνων και ξένων, που κατακλύζουν τα καφέ με τα τραπεζάκια δίπλα στο νερό. Η απόλαυση του παγωμένου φραπέ συνδυάζεται με «πασαρέλα» του beautiful crowd της πόλης στα στέκια της συνοικίας Κουμ Καπί, στην ακτή Μιαούλη από το πρωί ως το βράδυ.

 

Λένε ότι η καλύτερη ώρα του λιμανιού είναι όταν τα νεοκλασικά και βενετσιάνικα σπίτια με τα παστέλ χρώματα σμίγουν με τις ρόδινες αποχρώσεις του δειλινού μέσα στην αντανάκλαση του νερού. Είναι η στιγμή που τα Χανιά μεταμορφώνονται σε ονειρικό, σουρεαλιστικό σκηνικό που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από το Λίντο της Βενετίας, τη Νίκαια ή το Μονακό…

 

Ελάτε για βόλτα…

 

… στο λαβύρινθο των μεσαιωνικών στενών του Τοπανά, στην αριστοκρατική συνοικία της παλιάς πόλης όπου ζούσαν οι χριστιανοί τον καιρό της Τουρκοκρατίας. Αρωμα γιασεμιού, λιθόστρωτα σκαλιά, βενετσιάνικα αρχοντικά και μπαλκόνια που σμίγουν στην οδό Θεοτοκοπούλου και τα δαιδαλώδη δρομάκια δυτικά του ενετικού λιμανιού.

 

… στην Σπλάντζια, τον παλιό τούρκικο μαχαλά πίσω από την ακτή Ενώσεως. Κατηφορίστε την οδό Δασκαλόγιαννη, ως τη μικρή πλατεία με τα τραπεζάκια έξω, μπροστά στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου και βαδίστε στις γύρω γραφικές οδούς, Σαρπάκη και Νταλιάνη. Καμπαναριό και μιναρές παρέα.

 

Θα κολυμπήσετε ανάλογα με τις προτιμήσεις και το lifestyle σας σε ορισμένες από τις ωραιότερες παραλίες της λεβεντογέννας. Για κοσμοπολίτικες καταστάσεις, ατμόσφαιρα Baywatch και κλάμπινγκ παρά θιν αλός προτιμήστε την αμμουδιά του Πλατανιά (11 χλμ. από τα Χανιά). Για παραλία με σιμιγδαλένια άμμο ως εκεί που φτάνει το μάτι σας κατηφορίστε για τη non stop Φαλάσαρνα (53 χλμ. από Χανιά). Συνεχίστε νοτιότερα (65 χλμ. από την πόλη) για το χανιώτικο Ελαφονήσι. Οχι, δεν χρειάζεται φέρι ή βάρκα για να φτάσετε στο νησάκι που μοιάζει καμωμένο από κοχύλια κι άμμο λαμπερή στον ήλιο σαν χρυσόσκονη. Αρκεί να διασχίσετε με τα πόδια το ρηχό κομμάτι θάλασσας-με το νερό να σας φτάνει το πολύ μέχρι τα γόνατα-και φτάσατε στο νησάκι με τη θεϊκή αμμουδιά. Διαλέξτε να βρεθείτε εδώ την ώρα που αποσύρονται οι ξαπλώστρες και το ονειρικό ακρογιάλι επιστρέφει στην παρθένα, εξωτική του ομορφιά. Νύχτα φεγγαρόφωτη στο Λαφονήσι; Αν δεν είστε ρομαντικοί, θα γίνετε!

 

Tip

 

Καλοφαγάδες και απαιτητικοί, οι Χανιώτες έχουν ανεβάσει ψηλά τον πήχυ της κρητικής γαστρονομίας, οπότε αφήστε τις δίαιτες και εφορμήστε στα πιάτα της χανιώτικης κουζίνας για γευστική πατριδογνωσία. Εντονη μυρωδιά ψαριού οδηγεί στα Νεώρια, τα βιομηχανικά ναυπηγεία της Ακτής Ενώσεως, για σπονδή στο φρέσκο ψάρι, αχινοσαλάτα και κακαβιά στην «Αντιγόνη», το «Μαθιό», τον «Αποστόλη». Κρητικές γεύσεις μετά μουσικής τα weekends στο «Μυροβόλο», ανατολίτικο ντεκόρ στο «Πηγάδι του Τούρκου» και στο παλιό χαμάμ και νυν «Ταμάμ». Ομως, εκεί που θα γνωρίσετε την αποθέωση των παραδοσιακών κρητικών γεύσεων είναι στο χωριό Ανω Σταλός (7 χλμ. από Χανιά), στην ταβέρνα «Λεβέντης» δοκιμάζοντας αβρωνιά, ομαθιά και σταμναγκάθι σε πατροπαράδοτες συνταγές της Κρήτης.

 

Καθ’οδόν

 

Ενδεικτικά: Με αεροπλάνο, από Σπάτα καθημερινά σε 45’ (Ολυμπιακή: 210-9666666, Αegean: 210-9988300). Με πλοίο, από Πειραιά φτάνετε στη Σούδα το λιγότερο σε 5 ώρες και 45’ (Λιμεναρχείο Πειραιά: 210-4226000, Λιμεναρχείο Χανίων: 2821028388).

 

Check in

 

Eνδεικτικά: «Κύδων» (2821052280), «Casa Delfino» (2821087400), «Porto Colombo» (2821070945), «Αmphora» (2821093224), «Πανδώρα» (28210-43588), «Belmondo» (2821036216) στα Χανιά, «Palazzo Porto Platanias» (28210-38800) στον Πλατανιά, «Πλακούρες» (2822041581) στη Φαλάσαρνα.

 

Ζέφη Κληρονόμου
Ελεύθερος Τύπος   24/05/2007


 


 
< Προηγ.   Επόμ. >