Διαβάστε για τα Χανιά

Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων
Συγχρηματοδότηση 70% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ΕΓΤΠ.Ε-Π και το Ελληνικό Δημόσιο - Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Συγχρηματοδότηση Ελληνικό Δημόσιο και ΕΕ
Αγροτουρισμός. Μια άλλη πρόταση Εκτύπωση E-mail

ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ (απο το Passport) Φεβρουαρίος 2008

 

Aν και ο μαζικός τουρισμός ενέσκηψε ως λαίλαπα στο νησί πριν από χρόνια, η Kρήτη παραμένει ένας ευλογημένος τόπος όπου οι καλές πρωτοβουλίες καρπίζουν γρήγορα και πλούσια. Aνακαλύψτε μαζί μας μια διαφορετική φιλοξενία...

 

 

Ειναι το μερος οπου περασα τα παιδικα μου καλοκαιρια. Είναι το μέρος που έμαθα κολύμπι και ποδήλατο και έκανα τα πρώτα μου «σκασιαρχεία» από όσα οι γονείς καθόριζαν. Την Κρήτη την αγαπώ και την αισθάνομαι σαν πατρίδα μου, αν και δεν γεννήθηκα στο νησί. Δεν μπορώ να κλείσω τα μάτια σε όλα τα κακά της. Δεν μπορώ όμως και να μη χαίρομαι με τις ατέλειωτες ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της. Τα τελευταία χρόνια, ευτυχώς, κάποιοι στο νησί μπήκαν στον κόπο να ανακαλύψουν την αληθινή Κρήτη, πίσω από τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες - πολυκατοικίες πάνω στην άμμο και το τυποποιημένο φαγητό τους. Kατάφεραν να την «ξεσκονίσουν» από τη σκόνη του μαζικού τουρισμού και να την παρουσιάσουν στους επισκέπτες της όμορφη, ενδιαφέρουσα, νόστιμη, μοναδική - όπως δηλαδή πραγματικά είναι. Δεν ξέρω αν αυτό λέγεται αγροτοτουρισμός ή οικοτουρισμός, άλλωστε όσα η νομοθεσία ορίζει σε σχέση με το θέμα δεν νομίζω ότι εξασφαλίζουν την ποιότητα και τη διαφορετικότητα που περιμένει κανείς.Ξέρω ότι αν το δοκιμάσει κανείς, δεν κουράζεται να επιστρέφει...

EΝΑΓΡΟΝ (http://www.enagron.gr/?lang=el)

Το Εναγρον είναι ένα μέρος που θα θυμάμαι καιρό· για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι εκεί δοκίμασα για πρώτη φορά φρέσκια μυζήθρα που μόλις είχε παρασκευαστεί και ενθουσιάστηκα. Ο δεύτερος, γιατί συνειδητοποίησα ότι υπάρχει ελπίδα. Μπορούμε να ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή θα ζήσουμε σε ένα μέρος όμορφο και φυσικό, αν βρούμε το κουράγιο να κάνουμε ό,τι και ο Γιάννης Παπαδάκης που εγκατέλειψε μια υψηλή θέση σε μια πολυεθνική για να δημιουργήσει ένα αγρόκτημα, που αξίζει να ζήσεις και να επισκεφθείς. Oταν έφτασα και αντίκρισα τα σπιτάκια του, ήξερα ήδη ότι θα περάσω καλά. Το Eναργον είναι ό,τι ακριβώς λέει το όνομά του: Eνας οικισμός με διώροφα παραδοσιακά σπίτια που βρίσκονται «στον αγρό» σε μια έκταση στους πρόποδες της Iδης, με ελαιόδεντρα, αμπελώνες για την παραγωγή κρασιού, καρποφόρα δέντρα και ένα περιβόλι όπου καλλιεργούνται κηπευτικά για το εστιατόριο του οικισμού. Oταν άνοιξα την πόρτα του δικού μου -για λίγες μέρες- καταλύματος με περίμενε καλωσόρισμα: Ρακί και φιστίκια πάνω στο τραπέζι, ενώ το καλοριφέρ έκαιγε - γιατί πώς να το κάνουμε, έχει και η άνεση την αξία της!

Στο εστιατόριο του Eναγρον έφαγα το καλύτερο ίσως πρωινό που έχω γευθεί: Κρητικά τυριά και πίτες, μέλι και γιαούρτι με θέα το βουνό. Είδα να φτιάχνουν κεφαλοτύρι, μυζήθρα και ρακί και βέβαια τα δοκίμασα χωρίς δισταγμό. Και ανακάλυψα μια πισίνα ανάμεσα στα δέντρα στην άκρη ενός γκρεμού. Οι ιδιοκτήτες Γιάννης και Φανή Παπαδάκη με αποστόμωσαν όταν εξέφρασα την απορία και ίσως και την ένστασή μου. «Τα μεγάλα πρακτορεία που έρχονται στην Κρήτη ζητούν απαραίτητα πισίνα. Aλλωστε, όταν ήμουν παιδί εδώ παρακάτω υπήρχε ένα ποτάμι που τώρα έχει στερέψει. Η πισίνα απλώς αντικαθιστά το υγρό στοιχείο». Στο Eναγρον ή μάλλον στο βουνό όπου βρίσκονται τα πρόβατα που προμηθεύουν τον οικισμό οργανώνονται επίσης «μαγειρέματα» και γίνεται τυροκόμηση όπως παλιά.

Tο Eναγρον (τηλ.: 28340-61.611, 2810-285.752) βρίσκεται στην περιοχή του ορεινού Μυλοπόταμου στο νομό Ρεθύμνης, κοντά στο χωριό Αξός. Από 78 το studio 2 - 3 ατόμων και 100 το διαμέρισμα δύο δωματίων.
Στις τιμές παρέχεται έκπτωση 20%.

BAMOΣ (http://www.vamossa.gr/content/view/1/37/lang,greek/ )

Ο Βάμος ή καλύτερα η ταβέρνα «Η Στέρνα του Μπλουμοσήφη» είναι απαραίτητος σταθμός όταν βρίσκομαι κοντά στα Χανιά. Αν επισκεφθείτε την περιοχή, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την εν λόγω Στέρνα και να δοκιμάσετε από σκαλτσούνια και γαμοπίλαφο έως κοχλιούς και γουρούνι στον ξυλόφουρνο και από κατσικάκι ριγανάτο έως χόρτα τσιγαριαστά και βέβαια στάκα, δηλαδή όλες τις λιχουδιές της κρητικής κουζίνας, μαγειρεμένα νόστιμα και αυθεντικά. Σίγουρα θα παρατείνετε τη διαμονή σας, πίνοντας κάνα δυο ρακές παραπάνω, αλλά μη σας ανησυχεί, έχουν να σας κοιμίσουν. Μια παρέα, η ίδια που έχει την ταβέρνα, έχει αναπαλαιώσει χρησιμοποιώντας κυρίως πέτρα και ξύλο τριάντα οικήματα στο χωριό που θα σας φιλοξενήσουν εάν πιείτε κάτι παραπάνω.

Η ιστορία του Βάμου είναι τρυφερή και ενδιαφέρουσα, χωρίς να είναι ρόδινη. Είναι, με λίγα λόγια, μια πραγματική ανθρώπινη ιστορία. Στις αρχές της δεκαετίας του '90 μια παρέα δέκα ανθρώπων αποφάσισε να εγκαταλείψει την Αθήνα και να μετοικήσει στον Βάμο «για να δει τι μπορεί να κάνει» και να ζήσει κοντά στη Φύση. Με χίλιες δυσκολίες και πολλή προσπάθεια κατάφεραν να φτιάξουν πολλά. Την ταβέρνα όπου σερβίρονται εξαιρετικά κρητικά εδέσματα, τον ξενώνα με τη φοβερή θέα, ένα δίκτυο βιολογικών παραγωγών που προμηθεύει την ταβέρνα, ένα μαγαζί με κρητικά παραδοσιακά προϊόντα και κυρίως να δημιουργήσουν μια μεγάλη κοινότητα. Εκείνων που γυρνούν ξανά και ξανά στον Βάμο, όπως εγώ. Για όλα τα παραπάνω, αλλά κυρίως για την παρέα. Πριν φύγετε μην ξεχάσετε να προμηθευτείτε παραδοσιακά προϊόντα από το μαγαζί της παρέας, γλυκά κουταλιού, χυλοπίτες, βιολογικό λάδι, τραχανά και πολλά άλλα.
Ο Βάμος (τηλ.: 28250-23.251 στο γραφείο και 28250-83.220 στην ταβέρνα, 28250-23.100 το fax) απέχει 25 χλμ. από τα Χανιά και 32 χλμ. από το Ρέθυμνο.
Από 75 το δίκλινο, 105 για τετράκλινο και 135 το δωμάτιο έξι ατόμων.

AGRECO (http://www.grecotel.com/crete/agreco/welcome_gr_2332.htm )

Eνα ακόμα μέρος για να δοκιμάσετε τις μοναδικές γεύσεις της Κρήτης, απολαμβάνοντας εξαιρετική περιποίηση και περιβάλλοντα χώρο, είναι ασφαλώς το κτήμα AGRECO του ομίλου Δασκαλαντωνάκη. Φτάνοντας στο κτήμα η μυρωδιά της ρίγανης που ανακατεύεται με αυτή του θυμαριού, με έκανε να σκεφτώ πόσο πραγματικά ευλογημένο είναι αυτό το νησί. Περπατώντας ανάμεσα στα κτήματα με ελιές, αμπέλια, οπωροφόρα δέντρα, κηπευτικά και στάρι που καλλιεργούνται βιολογικά προϊόντα θυμήθηκα τότε που μικρή σε ένα χωριό της ορεινής Κρήτης με πήγανε στον τρύγο... Ξετρελαμένη από τη νέα εμπειρία, μάζευα σταφύλια μέχρις ότου μια μέλισσα ανέκοψε την ορμή μου και με έκανε να καταφύγω στη σκιά ενός δέντρου κλαίγοντας.

Από εκεί παρατηρούσα έκπληκτη όλη μέρα τα κοφίνια με τα τσαμπιά να φορτώνονται στο γάιδαρο και να απομακρύνονται προς άγνωστη όπως νόμιζα κατεύθυνση. Εικόνα από την παλιά Κρήτη; Τέτοιες εικόνες αναβιώνουν όχι μόνο στο μυαλό αλλά στην πραγματικότητα στο κτήμα της AGRECO όπου έχουν οργανωθεί κατάλληλα οι εγκαταστάσεις. Μετά τη δουλειά -εγώ για να πω την αλήθεια αρκέστηκα σε απλή παρακολούθηση- λίγο πριν ο ήλιος δύσει στην κορυφή του κτήματος, απήλαυσα κρητικά εδέσματα από τα προϊόντα της AGRECO. Τι άλλο να ζητήσει κανείς εκτός από μια ακόμα ρακή πριν πέσει η νύχτα; Iσως μια σακούλα με εκλεκτά προϊόντα από το μαγαζάκι του κτήματος: λάδι, μέλι, κρασιά για το δρόμο.Aν θέλετε να επισκεφθείτε το αγρόκτημα AGRECO (τηλ.: 28310-72.129 και 6947275814), φροντίστε να ενημερώσετε για την πρόθεσή σας και να σας περιμένουν.

ΛΗΜΕΡΙ

Στη βίλα Λημέρι με υποδέχθηκαν κάπως περίεργα, αλλά σίγουρα με ανοιχτές αγκάλες ή καλύτερα με ανοιχτές πόρτες. Οταν έφτασα, η Αννα, η ιδιοκτήτρια της βίλας, είχε αφήσει το κλειδί πάνω στην πόρτα, τα φώτα αναμμένα και εκείνη ήταν άφαντη. Από τηλεφώνου μού έδωσε την εντολή, «μπείτε στο σπίτι, ξεκουραστείτε και το πρωί τα λέμε». Μπήκαμε λοιπόν στη βίλα και αντίκρισα το σπίτι των ονείρων μου. Aπλή επίπλωση, ένα ωραίο τζάκι, ένα μεγάλο τραπέζι για να τρώει όλη η παρέα και όμορφες κρεβατοκάμερες (τρεις) για ύπνο ελαφρύ. Την επόμενη μέρα η έκπληξη ήταν ακόμα μεγαλύτερη.

Tο καθιστικό βλέπει σε μια βεράντα που με τη σειρά της «κοιτάζει» προς τα Λευκά Ορη. Η Aννα που εμφανίστηκε λίγο αργότερα έφερνε κουνελάκι ριγανάτο, ντομάτες μυρωδάτες και φέτα φρέσκια... Της είπα για τη θέα και απάντησε «το Λημέρι είναι ελευθερία». Iσως δεν υπάρχει καλύτερη περιγραφή για το συγκεκριμένο μέρος που βρίσκεται κοντά στο χωριό Aνω Βαλσαμόνερο, ένα τέταρτο απόσταση από το Ρέθυμνο. Μπορείτε να «οικειοποιηθείτε» τη βίλα για όσο καιρό θέλετε και να τη χρησιμοποιήσετε ως ορμητήριο για κοντινές η μακρινές αποδράσεις. Η Aννα θα φροντίσει για το καθημερινό σας φαγητό, πολύ νόστιμο, προσεγμένο και μαγειρεμένο από γυναίκες της περιοχής και θα σας εξασφαλίσει μαθήματα χαλάρωσης και μασάζ, εφόσον ενδιαφέρεστε.
Και αν βρεθείτε στην περιοχή και θέλετε κάπου να μείνετε για ένα βράδυ, η Aννα έχει οργανώσει «κοιτώνα» και φιλοξενεί τους ταξιδευτές με ένα μικρό αντίτιμο.Tο Λημέρι (τηλ.: 6974060732, http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathcommon_2_20/08/2006_1285890) βρίσκεται κοντά στο Pέθυμνο.Από 165 η διαμονή σε ένα χώρο που μπορεί να μείνει μια παρέα 8 ατόμων.

AΣΠPOΠOTAMOΣ (http://www.asprospotamos.com/gr/main.html )

Tα White River Cottages είναι ένας παραδοσιακός ξενώνας που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Σητεία στο νομό Λασιθίου, στην κοιλάδα του Ασπρου Ποταμού. Μόλις ένα χιλιόμετρο από την «πυκνοκατοικημένη» παραλία του Μακρύγιαλου βρίσκεται ένα κρητικό χωριό όπως παλιά. Ή, για την ακρίβεια, ένας οικισμός από 13 πέτρινα σπιτάκια που μοιάζουν με κρητικό χωριό αλλά στην πραγματικότητα είναι ένας διαφορετικός ξενώνας με καλαίσθητα δωμάτια που παρά την «κρητική» τους όψη διαθέτουν αιρ κοντίσιον και κουζίνα. Πέτρα, πλαγιές με θάμνους και αγριολούλουδα και ελαιόδεντρα, η τυπική κρητική βλάστηση, αλλά και όλες οι ανέσεις έως και πισίνα για τους επισκέπτες.
Πολύ κοντά εξαιρετικές παραλίες και εκδρομές για όσους δεν τους αρκεί το τοπίο και έχουν τη μανία της ανακάλυψης. Και το βράδυ μπορείτε να εγκαταλείψετε χωρίς τύψεις το ασκητικό χωριό σας και να διασκεδάσετε μέχρι πρωίας στον Μακρύγιαλο.White River Cottages, τηλ.: 28430 - 51.120.Το studio (δύο ατόμων) από 74 τη βραδιά και το διαμέρισμα 3 και 4 ατόμων 96 και 118 αντίστοιχα. Το μίνιμουμ της κράτησης για όλους τους ξενώνες είναι οι 3 ημέρες. Για διαμονή άνω των 7 ημερών παρέχεται έκπτωση 10%.

MΗΛΙΑ (http://www.milia.gr/ )

Ο δρόμος που οδηγεί στον οικισμό της Μηλιάς είναι λίγο δύσκολος, το αποτέλεσμα της προσπάθειας όμως με αποζημίωσε. Aφησα το αυτοκίνητο στο πλάτωμα, όπως προστάζουν οι πινακίδες, και κουβάλησα αποσκευές και αθηναϊκή κούραση περίπου 200 μέτρα όταν ανάμεσα σε καστανιές και βελανιδιές διέκρινα μικρά πανέμορφα πέτρινα σπιτάκια. Eμοιαζαν σαν να βγαίνουν από το βράχο, ήταν όλα διαφορετικά μεταξύ τους και όμως έφτιαχναν ένα πανέμορφο χωριό. Η Μηλιά, βλέπετε, ήταν ένας παλαιός εγκαταλελειμμένος οικισμός που δύο οικογένειες Κρητών, οι Τσουρουνάκηδες και οι Μακράκηδες, αποφάσισαν να αναστηλώσουν· και τα κατάφεραν.

Ετσι σου δίνει την αίσθηση χωριού και όχι τουριστικών καταλυμάτων. Ανεβαίνω με τις οδηγίες του Τάσου, ενός από τους ιδιοκτήτες της Μηλιάς, το σοκάκι προς το σπιτάκι που για μια μέρα θα με φιλοξενήσει. Στην πόρτα με υποδέχεται ένα λοφάκι με ξύλα για να «ταΐσω» το τζάκι που με περιμένει αναμμένο. Επειδή έχω πάρει τις πληροφορίες μου και ξέρω ότι στη Μηλιά όλα λειτουργούν σε άλλους ρυθμούς και σε άλλη εποχή, αφήνω γρήγορα βαλίτσες, τροφοδοτώ το τζάκι και πηγαίνω να εξερευνήσω το χώρο πριν πέσει εντελώς η νύχτα. Επειδή στη Μηλιά δεν έχει ηλεκτρικό η κίνηση το βράδυ χρειάζεται μια προσοχή. Κάνω λοιπόν μια βόλτα στα πλακόστρωτα, ανεβαίνω σε μια ταρατσούλα για να δω από ψηλά το τοπίο και περνώ απέναντι από τον κυρίως οικισμό όπου βρίσκονται στην πλαγιά του βουνού σε αναβαθμίδες οι βιολογικές καλλιέργειες του κτήματος. Από αυτές τροφοδοτείται το εστιατόριο του οικισμού, -μπορείτε μάλιστα να μαγειρέψετε εσείς εφόσον έχετε το κέφι και τη διάθεση-, όπου καταλήγω αφού έχει πέσει για τα καλά το σούρουπο.

Στο εστιατόριο έχουν ανάψει τα κεριά και οι θαμώνες μιλούν σιγά σαν να μη θέλουν να χαλάσει η μαγεία. Ρακές και φοβερά εδέσματα φτάνουν στο τραπέζι μου. Μη φανταστείτε τίποτα περίπλοκο, απλώς όλα είναι εξαιρετικά νόστιμα. Με δυσκολία αποχωρίζομαι το φαγητό και την καλή παρέα - γιατί όλοι στη Μηλιά είναι μια παρέα, οι παλιοί αναλαμβάνουν να μυήσουν τους καινούργιους-, ανοίγω το φακό μου και βγαίνω να αναζητήσω το σπιτάκι μου...Ο οικισμός της Μηλιάς (τηλ.: 28220-51.569) βρίσκεται στο νομό Χανίων περίπου 50 χλμ.από τα Χανιά. Για κρατήσεις στο εστιατόριο,τηλ.: 6945753743. To δίκλινο από 65, το τρίκλινο 85 και το τετράκλινο 95 .Στις τιμές συμπεριλαμβάνεται και το πρωινό.

memo

Εναλλακτικές προτάσεις τουρισμού που σας φέρνουν σε επαφή με τη Φύση.Σας μίλησα για όσα εγώ έχω δει και ζήσει στις «εναλλακτικές» μου βόλτες στην Κρήτη. Επειδή όμως ρωτώντας... πας παντού, βρήκα μερικά ακόμα ενδιαφέροντα μέρη για να δείτε το νησί αλλιώς. Με την επιφύλαξη της πληροφορίας που δεν έχει ελεγχθεί «ιδίοις όμμασι», σας παραθέτω δυο-τρία πράγματα για κάθε σημείο.Η Βίλα Selena (τηλ.: 2810-343.505) βρίσκεται χτισμένη σε υψόμετρο 500 μέτρων στη θέση Βίγλα, 5 χλμ. από τις Αρχάνες στο νομό Ηρακλείου, μέσα σε παραδοσιακούς αμπελώνες από τους οποίους παράγεται κρασί ονομασίας προέλευσης. Γύρω από τη Βίλα, που διαθέτει spa, home cinema και γυμναστήριο,υπάρχουν παραδοσιακοί οικισμοί, αρχαιολογικοί χώροι, οινοποιεία

και παραδοσιακές μονάδες μεταποίησης προϊόντων, έτσι ώστε να πάρετε μια ιδέα από τη ζωντανή Κρήτη. Aν επιλέξετε να μείνετε στη Βίλα δεν θα σας λείψουν επίσης οι δραστηριότητες, αφού μπορείτε να βοηθήσετε στις εργασίες εντός του αγροκτήματος ή απλώς να μάθετε να μαγειρεύετε κρητικές συνταγές. Από 285 το διαμέρισμα των 6 ατόμων και 480 ολόκληρη η βίλα Selena, που μπορεί να φιλοξενήσει μια παρέα 12 ατόμων.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathcommon_2_16/04/2007_1286542 
Μίνιμουμ κράτησης: 3 διανυκτερεύσεις.

Το Aρχοντικό στις Αρχάνες (http://www.arhontikoarhanes.gr/ )

(τηλ.: 2810-752.985) είναι ένα συγκρότημα παραδοσιακών ανεξάρτητων διαμερισμάτων στο ομώνυμο χωριό. Το κτίσμα κτίστηκε το 1893, πέρασε πολλά και σήμερα έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο.Ολοι οι χώροι του έχουν αναπαλαιωθεί με τις επιταγές της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και έχουν διακοσμηθεί με σκαλιστές αντίκες, κεντήματα της εποχής κ.ά. Από πληροφορίες πάντως εκείνο που αξίζει περισσότερο είναι η εσωτερική του αυλή, όπου μπορείτε να απολαύσετε τη ρακή, τον καφέ ή το φαγητό σας φτιαγμένο από τους ιδιοκτήτες, ανάμεσα σε δεκάδες βότανα και λουλούδια. Από 75 το δωμάτιο για δύο και 85 για τέσσερα άτομα αντίστοιχα. Στην τιμή δεν περιλαμβάνεται το πρωινό.

Avdou Villas (http://www.avdou.com/gr/villas.asp )

τηλ.: 2810-300.550) βρίσκονται κοντά στο ομώνυμο χωριό, 30 χλμ. από το αεροδρόμιο του Ηρακλείου, νότια της Χερσονήσου, σε μια κοιλάδα με βιολογικές καλλιέργειες. Ελιές, πορτοκαλιές, βερικοκιές και ένας λαχανόκηπος σας περιμένουν να τα φροντίσετε ή απλώς να τα απολαύσετε. Μπορείτε επίσηςνα παρακολουθήσετε μαθήματα κρητικής μαγειρικής. Από 102 το δίκλινο και από 146 το τετράκλινο. Οι τιμές είναι χωρίς πρωινό.

Λάσινθος (http://www.lasinthos.gr/gr/location.html )

 


 
< Προηγ.   Επόμ. >