Διαβάστε για τα Χανιά

Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων
Συγχρηματοδότηση 70% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ΕΓΤΠ.Ε-Π και το Ελληνικό Δημόσιο - Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Συγχρηματοδότηση Ελληνικό Δημόσιο και ΕΕ
Τουρισμός... γαστρονομίας με βάση την Κρητική Διατροφή Εκτύπωση E-mail
Χανιώτικα Νέα 12/01/09 

Ρεπορτάζ : Γιώργος Κώνστας

Mεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης ενός νέου τύπου εναλλακτικούτουρισμού -του γαστρονομικού- παρουσιάζει η Κρήτη, προωθώντας παράλληλα και τααγροτικά της προϊόντα.


Το μέλος του Δ.Σ. της Λέσχης Κρητικής Γαστρονομίας και σεφ κ. ΓιάννηςΑποστολάκης, έχει ξεκινήσει μια σημαντική προσπάθεια προκειμένου αυτό πουλέγεται Κρητική γαστρονομία να περάσει πρώτα από όλα στις κουζίνες τωνξενοχείων, των εστιατορίων και των καταστημάτων εστίασης. Μια γαστρονομία πουθα έχει βάση τις Κρητικές παραδοσιακές συνταγές, αλλά και τα Κρητικά προϊόντακαι θα αποτελεί συνέχεια της Κρητικής διατροφής.


"Ο γαστρονομικός τουρισμός που μεσουρανεί στην τουριστική αγορά καιεπιφέρει τεράστια οικονομικά οφέλη στις γείτονες μεσογειακές χώρες, ελάχισταέχει απασχολήσει τους επιχειρηματίες ανεξαρτήτως μεγέθους παρ’ ότι η Κρητικήδιατροφή αποτελεί μόδα και επικρατεί ως σύγχρονο μοντέλο υγιεινήςδιατροφής", επισημαίνει μιλώντας στα "Χ.Ν." ο κ. Αποστολάκης,συμπληρώνοντας μάλιστα πως στη Γαλλία αυτή τη στιγμή "υπάρχουν στην αγοράδισκία (nutri-Crete) Κρητικής διατροφής.

 

Επίσης, στη Γερμανία υπάρχουνδιατροφικά κέντρα ευεξίας με πρότυπο την Κρητική  διατροφή και σίγουρα θαυπάρχουν και σε άλλες χώρες. Σήμερα, δεν έχουμε αναδείξει την Κρήτη ως κοιτίδατου συγκεκριμένου τρόπου διατροφής και δεν την εκμεταλλευόμαστε ως θησαυρόανάπτυξης και ως μοντέλο αξέχαστων γευστικών εμπειριών, όπως έχουν κάνει άλλεςχώρες".


Υπάρχουν όμως πραγματικές δυνατότητες ανάπτυξης του γαστρονομικού τουρισμού ήαποτελεί και αυτό άλλη μια "φωτοβολίδα" σε μια εποχή που όλα δείχνουνότι η οικονομική κρίση θα πλήξει σημαντικά και αυτόν τον τομέα;

 

Ο κ.Αποστολάκης εκτιμά ότι οι δυνατότητες είναι πραγματικές. "Σύμφωνα μεστοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, το 44% των ταξιδιωτών ανά τονκόσμο, θεωρούν το φαγητό ως κύρια επιλογή του τόπου που θα επισκεφτούν.

 

Ωστόσο,ο γαστρονομικός τουρισμός του τόπου μας ελάχιστα έχει αναπτυχθεί, παρ’ ότιέχουμε όλα τα εχέγγυα της υγιεινής διατροφής με την άριστη ποιότητα πρώτης ύληςαπό πλευράς φρεσκάδας  αρωμάτων, τοπικές φυλές αρνιών - αιγών, τυροκομικώνπροϊόντων, με τα μελισσοσμήνη μας να μαζεύουν τη γύρη και το νέκταρ από τοθυμάρι, θρούμπη, ρίγανη και τα χόρτα μας".


Όπως επισημαίνει το μέλος της Λέσχης Κρητικής Γαστρονομίας, "οιεπιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τοπικές πρώτες ύλες είναι λίγες. Για παράδειγμα,μερικοί αρτοποιοί χρησιμοποιούν ευρέως σπορέλαια ή υποβαθμισμένες μαργαρίνες,με αποτέλεσμα τα παξιμάδια τους να έχουν μια γεύση ταγγή καθώς και τακουλουράκια επίσης, ενώ αν χρησιμοποιούσαν ελαιόλαδο παρθένο, τα αρτοποιήματάτους θα είχαν μια υπέροχη γεύση.

 

Σε μερικά εστιατόρια - ταβέρνες συναντάταικάτι παρόμοιο μαγειρεύοντας ή τηγανίζοντας με σπορέλαιο. Παράλληλα η ανάπτυξητης Κρητικής γαστρονομιας θα έδινε μεγαλύτερη οικονομική άνθηση στον παραγωγό,στον τυποποιητή καθώς και μια γευστική απόλαυση στον καταναλωτή. Εταιρείεςτροφίμων, αρτοποιεία, ταβέρνες - εστιατόρια που κάνουν χρήση των τοπικών πρώτωνυλών, βρίσκονται πρώτες στις προτιμήσεις των καταναλωτών".


Ο κ. Αποστολάκης υποστηρίζει πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν προϊόντα που είναιιδιαίτερα και που δεν έχουν μπει στο ράφι των υπεραγορών της νοικοκυράς και τουμάγειρα. Ενδεικτικά αναφέρει:


- Τη χούμελη, ένα προϊόν της μέλισσας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις σαλάτεςή για μαρινάρισμα.


- Τον κρίταμο, το οποίο έχει χαρακτηριστεί από τους επιστήμονες ως η τροφή τουμέλλοντος, μιας και περιέχει πολύ μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C, και σε άλλανησιά το χρησιμοποιούν ευρέως ως τουρσί ή φρέσκο.


- Τα αρωματικά βότανα που στη μαγειρική εμπλουτίζουν γευστικά τα εδέσματα.


- Διάφορα άγρια χόρτα με τα οποία μπορούμε να παρασκευάσουμε διάφορα αφεψήματαπου είναι πλούσια σε αντιοξιδωτικά που είναι απαραίτητα στον οργανισμό μας,όπως σταμναγκάθι, ροδίκιο κ.λπ. Με τα τσιγαριαστά χόρτα μπορούμε ναπαρασκευάσουμε πομάδα (pesto) που όπως αντιλαμβάνεστε είναι πολύ νόστιμο.


- Τα σύγγλινα με ελαιόλαδο, το γαμοπίλαφο που είναι περιζήτητο στους επισκέπτεςαλλά δυστυχώς λίγοι το γεύονται, τη σαλάτα του γιαλού που μπορείς ναπαρασκευάσεις, διάφορους μεζέδες - εδέσματα που αφήνουν τις καλύτερεςεντυπώσεις, διάφορες παρασκευές με το αβοκάντο, την παλαιωμένη γραβιέρα ή ανείσαι τυχερός κεφαλογραβιέρα του 2005 - 2006 - 2007 κομμένη σε νιφάδες στησαλάτα.


"Η Κρητική διατροφή έχει αποδειχθεί από γιατρούς παγκοσμίου φήμης ότιπαρέχει υγεία και ευεξία. Δυστυχώς όμως, τα τελευταία χρόνια έχει παραμεληθείμε όλα τα γνωστά αποτελέσματα που έχει μια διατροφή με αυξημένα λιπαρά καιαμφιβόλου ποιότητας σπορέλαια, αναμεμειγμένα ως συνήθως με ορυκτέλαια καιμαργαρίνες", καταλήγει ο κ. Αποστολάκης.


 
< Προηγ.   Επόμ. >