Διαβάστε για τα Χανιά

Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων
Συγχρηματοδότηση 70% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ΕΓΤΠ.Ε-Π και το Ελληνικό Δημόσιο - Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Συγχρηματοδότηση Ελληνικό Δημόσιο και ΕΕ
Ανάδειξη του “πνευματικού κεφαλαίου Μ. Θεοδωράκης” Εκτύπωση E-mail

 Χανιώτικα Νέα 12012009

Ρεπορτάζ : Δημήτρης Μαριδάκης

 Η περαιτέρω εδραίωση του πνευματικού κεφαλαίου Μίκης Θεοδωράκης στην Κρήτη και τα Χανιά, αποτελεί τον σημαντικότερο στόχο του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων «Μ. Θεοδωράκης», που πριν από λίγο καιρό πραγματο-ποίησε στον Γαλατά Χανίων αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου.

 Η διερεύνηση του θέματος για τη δημιουργία Ιδρύματος «Μ. Θεοδωράκης», η προώθηση του ζητήματος του ομώνυμου υπαίθριου ανοιχτού θεάτρου στους Αγ. Αποστόλους, αλλά και η στενότερη συνεργασία με τον δήμο Ν. Κυδωνίας για την αξιοποίηση του πατρικού σπιτιού του μεγάλου Έλληνα μουσικοσυνθέτη στον Γαλατά πρόκειται θα βρεθούν στο επίκεντρο των επιδιώξεων του νέου διοικητικού συμβουλίου.


Τα παραπάνω υπογράμμισε, μιλώντας στα «Χ.Ν.», ο επανεκλεγμένος πρόεδρος Γιώργος Αγοραστάκης, σημειώνοντας επίσης ότι ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην αναβάθμιση της ηλεκτρονικής πληροφόρησης μέσα από την ιστοσελίδα του συλλόγου

(www.mikis-crete.gr ) αλλά και στο θέμα των ειδικών εκδόσεων για το Μίκη Θεοδωράκη.


Ο κ. Αγοραστάκης παρομοίωσε το σύλλογο με τη γέφυρα που ενώνει - αυτή την περίοδο - τον Μίκη Θεοδωράκη με την ιδιαίτερη πατρίδα του, ενώ αναφορικά με το θέμα της δημιουργίας ενός Ιδρύματος «Μίκης Θεοδωράκης» τόνισε ότι ο σύλλογος πρόκειται να κάνει το πρώτο βήμα για την επίτευξη ενός τέτοιου στόχου ο οποίος είναι απολύτως αναγκαίος:

 

«Γύρω από τις μεγάλες προσωπικότητες, που έχουν σημαδέψει την πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή της χώρας μας, δημιουργούνται ιδρύματα τα οποία αναδεικνύουν το έργο των προσωπικοτήτων αυτών σε ένα ανώτερο επίπεδο. Αυτό δεν μπορεί να το κάνει ένας σύλλογος ο οποίος διαθέτει περιορισμένες δυνατότητες και υποδομές. Για τον Μ. Θεοδωράκη θα συμβεί στο μέλλον ότι συνέβη και με τον Όμηρο, δηλαδή θα υπάρξουν πολλοί διεκδικητές της καταγωγής του. Ήδη πολλές περιοχές δημιουργούν κάποιες πολιτιστικές υποδομές ώστε στο μέλλον να έχουν μια σοβαρή παρουσία στα θέματα που σχετίζονται με τον Μ. Θεοδωράκη. Ο ίδιος μέχρι να ενηλικιωθεί πέρασε από πολλές περιοχές της χώρας και όλες αυτές, λίγο έως πολύ, προσπαθούν να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Γι’ αυτό δεν πρέπει να υστερήσουμε εμείς, ως περιοχή καταγωγής του αλλά και ως προς τη σημασία που έχουν για τον ίδιο αλλά και το έργο του τα Χανιά».  


Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία του ανοικτού θεάτρου «Μ. Θεοδωράκης» στους Αγ. Αποστόλους επεσήμανε ότι σύλλογος υποστηρίζει τη δημιουργία του, ενώ θετικά έχουν εκφραστεί, μέχρι στιγμής, τόσο οι δήμοι Χανίων και Ν. Κυδωνίας όσο και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων: «Θέλουμε να διατηρηθεί αυτή η τοποθέτηση και να υπάρξουν πρωτοβουλίες ώστε να προχωρήσει το ζήτημα. Από τον νέο υπουργό Τουρισμού εξαρτώνται όλα καθώς η περιοχή ελέγχεται από την κρατική Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων».


Σχετικά με τις επιφυλάξεις που έχουν διατυπώσει κατά διαστήματα διάφοροι φορείς για τη συγκεκριμένη πρόταση ο κ. Αγοραστάκης ξεκαθάρισε ότι θέση του συλλόγου είναι ο χώρος θα πρέπει να παραμείνει ελεύθερος και ανοιχτός για όλους τους Χανιώτες και υπογράμμισε ότι η χωροθέτηση του θεάτρου δεν παραβιάζει καμία περιβαλλοντική ή αρχαιολογική δέσμευση προστασίας αλλά απεναντίας θα συμβάλλει αποφασιστικά στην προστασία της ευρύτερης περιοχής.

 

«Το θέατρο που προτείνουμε δεν θίγει τον περιβαλλοντολογικό χαρακτήρα του χώρου και παράλληλα τον εξυπηρετεί, μιας και από τη φύση της η λειτουργία του θεάτρου είναι ασυμβίβαστη με θορυβώδεις ή οχλούσες λειτουργίες. Θεωρούμε λοιπόν ότι το θέατρο θα βοηθήσει τον στόχο να μείνει ο χώρος ελεύθερος και χώρος πρασίνου».


Ο κ. Αγοραστάκης αναφέρθηκε, τέλος, στη συνεργασία του συλλόγου με τον δήμο Ν. Κυδωνίας για τη σωστή αξιοποίηση του πατρικού σπιτιού του Μ. Θεοδωράκη το οποίο αγόρασε πρόσφατα ο δήμος. Μάλιστα, τόνισε ότι ο σύλλογος εκπονεί αυτό το διάστημα μια σχετική προμελέτη την οποία αναμένεται να ολοκληρώσει μέσα στο επόμενο διάστημα και να την παραδώσει στον Δήμο.   

 

 

Μήνυμα του Μ. Θεοδωράκη

 

Την ξεχωριστή αγάπη του για την Κρήτη και την «ανακούφιση» που αισθάνθηκε, που το πατρικό του σπίτι θα μείνει ακέραιο, όπως και την αμέριστη συμπαράστασή του στις προσπάθειες που καταβάλλει ο Παγκρήτιος Σύλλογος Φίλων «Μίκη Θεοδωράκη» εξέφρασε, μεταξύ άλλων, στο μήνυμά του προς τα μέλη του συλλόγου ο μεγάλος Έλληνας μουσικοσυνθέτης.


Στην επιστολή του, με αφορμή την τελευταία γενική συνέλευση του συλλόγου, ο Μ. Θεοδωράκης σημειώνει σχετικά ότι «όσο περνάει ο καιρός, ο νους μου όλο και πιο συχνά γυρίζει στην Κρήτη, που τόσο έλειψε από τη ζωή μου παρ’ ότι ψυχικά και πνευματικά υπήρχα πάντοτε σφιχτά δεμένος μαζί της». 

 

Συνεχίζοντας, αναφέρει για το πατρικό του ότι «δεν ξέρετε πόσο με ανακούφισε το γεγονός ότι το πατρικό μου σπίτι θα μείνει ακέραιο» και ευχαριστεί ιδιαίτερα τον πρόεδρο του συλλόγου Γ. Αγοραστάκη γι’ αυτή την εξέλιξη.


Παράλληλα, για τον σύλλογο, υπογραμμίζει ότι «γέμισε μέσα μου ένα μεγάλο κενό, δεδομένου ότι έως τότε η Κρήτη ήταν ο μόνος τόπος μέσα στην Ελλάδα - για να μην πω σε όλο τον κόσμο - που για δυσνόητους λόγους είχε γυρίσει την πλάτη στο όποιο έργο και στην όποια προσφορά μου, μ’ ένα τρόπο που με πλήγωνε βαθειά», ενώ επισημαίνει τη σημασία που έχει γι’ αυτόν η Κρήτη λέγοντας ότι πρόκειται για «τον τόπο που με γέννησε, με γαλούχησε και με βοήθησε να γίνω αυτός που είμαι, χωρίς να ξεχνώ φυσικά τη ρίζα της μάνας μου, που με ενώνει με την Ιωνία και τα θαύματά της, που σε συνδυασμό με τη δωρικότητα της Κρήτης, μου προσέφεραν την ανυπολόγιστη ευτυχία να μεγαλώσω και να δημιουργήσω σαν ένας ολοκληρωμένος Έλληνας, γεγονός που θεωρώ ως ανώτατο δώρο, που θα μπορούσε να μου προσφέρει η ζωή».


Ο Μ. Θεοδωράκης τονίζει ακόμα τη σημασία που έχει στις μέρες μας κάθε προσπάθεια ανάδειξης της ελληνικότητας, ενώ καταλήγοντας εκφράζει τις ανησυχίες του για τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα και τον κόσμο την τελευταία περίοδο σημειώνοντας: «Στην πάλη ανάμεσα στην Αρμονία και το Χάος μπαίνουμε όλο και πιο βαθειά στην κυριαρχία του Χάους.

 

Και σκέφτομαι ότι σ’ αυτές τις δύσκολες ώρες πρέπει να παλέψει ο καθένας μόνος του ή σε μικρές ομόψυχες ομάδες, αν θέλει να διαφυλάξει ό,τι πολυτιμότερο κατακτήσαμε έως σήμερα μέσα από μεγάλες προσπάθειες και σκληρούς αγώνες.

 

Κι εγώ τώρα σας βλέπω σαν μια τέτοια ομάδα, ένα τέτοιο σωσίβιο για να μη μας αρπάξει η μαύρη καταιγίδα που γίνεται όλο και πιο δυνατή. Και πάλι πιστεύω πως μονάχα ο φάρος της ελληνικότητας μπορεί να μας οδηγήσει να βρούμε το δρόμο μας μέσα στην καταιγίδα. Δημιουργείστε μια μικρή νησίδα. Ανάψτε ένα φάρο.

 

Γύρω μας υπάρχουν χιλιάδες ναυαγοί, που συνεχώς θα πληθύνονται. Εγώ, πάντως, είμαι βέβαιος, πως μέσα σ’ αυτή τη σημερινή κατάσταση δεν υπάρχει άλλος τρόπος να αντιδράσουμε σωστά περιμένοντας καλλίτερες μέρες. Εγώ μπορεί να μη τις προλάβω, όμως νομοτελειακά ο Νόμος της Αρμονίας θα νικήσει και πάλι, όσες θυσίες κι αν χρειαστούν».

Το νέο διοικητικό συμβούλιο


Η γενική συνέλευση του Παγρήτιου Συλλόγου Φίλων του Μίκη Θεοδωράκη εξέλεξε ομόφωνα το νέο 7μελές διοικητικό συμβούλιο που αποτελείται από τους παρακάτω: πρόεδρος: Γιώργος Αγοραστάκης (Χανιά), αντιπρόεδρος: Γιώργος Κλάδος (Ρέθυμνο), γραμματέας: Ελισάβετ Βερούλη (Χανιά), ταμίας: Βάλια Βαγιωνάκη (Χανιά) και μέλη: οι Ηρακλής Γαλανάκης (Ηράκλειο), Νίκος Πετράκης (Λασίθι) και Δήμητρα Γραμβουσάκη (Χανιά).


 
Επόμ. >