Διαβάστε για τα Χανιά

Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων
Συγχρηματοδότηση 70% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ΕΓΤΠ.Ε-Π και το Ελληνικό Δημόσιο - Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Συγχρηματοδότηση Ελληνικό Δημόσιο και ΕΕ
Η Ασή Γωνιά και η ευλογία των προβάτων Εκτύπωση E-mail

Η κοινότητα της Αση Γωνιάς στα όρια των Νομών Χανίων και Ρεθύμνου, έχει συνδεθεί με το έθιμο της ευλογίας των κοπαδιών την ημέρα του Αγίου Γεωργίου. Οι βοσκοί της περιοχής συρρέουν με τα κοπάδια τους στην εκκλησία του Αϊ-Γιώργη του Γαλατά.

Όπως η παράδοση ορίζει οι κτηνοτρόφοι της περιοχής οδηγούν τα πρόβατά τους στον  Αϊ Γιώργη. Τα συγκεντρώνουν δίπλα στην εκκλησία για να τα αρμέξουν. Ένα μέρος από το γάλα θα το βράσουν και θα το μοιράσουν στους προσκυνητές.

Είναι ένα έθιμο, που αναβιώνει κάθε χρόνια σε αυτή την ορεινή γωνιά της Κρητικής γης. Άτομα κάθε ηλικίας από κάθε σημείο του νησιού, φθάνουν στην κοινότητα, όπως το έθιμο και οι παραδόσεις προστάζουν. Μετά το άρμεγμα ακολουθεί η ευλογία των ζώων καθώς και η περιφορά των εικόνων του Αη Γιώργη, και της Αναστάσεως, γύρω από το ναό. Μετά την λειτουργία στήνεται τρικούβερτο γλέντι, όπου οι προσκεκλημένοι γνωρίζουν την παραδοσιακή κρητική φιλοξενία.Για τους κτηνοτρόφους η γιορτή του Αη Γιώργη, είναι η αρχή μίας, παραγωγικής περιόδου που κλείνει μόλις τελειώσει το καλοκαίρι.

Στην περιοχή έχουν καταγραφεί περισσότερα από 20000 αιγοπρόβατα από τα οποία τα 10000 « κατεβαίνουν» στο πανηγύρι του Αη Γιώργη.

 

 


 
< Προηγ.   Επόμ. >