Διαβάστε για τα Χανιά

Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων
Συγχρηματοδότηση 70% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ΕΓΤΠ.Ε-Π και το Ελληνικό Δημόσιο - Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Συγχρηματοδότηση Ελληνικό Δημόσιο και ΕΕ
Οικολογικό πάρκο η λίμνη της Αγιάς Εκτύπωση E-mail

  Όπως τόνισε ο νομάρχης Χανίων, Γρηγόρης Αρχοντάκης, κατά τη διάρκεια της τελετής - η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και του προέδρου της ΔΕΗ Παναγιώτη Αθανασόπουλου - έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αναμένεται να παραδοθεί η μελέτη εφαρμογής από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και τον ΟΑΔΥΚ για τη δημιουργία ενός οικολογικού πάρκου συνολικής έκτασης 290 στρεμμάτων.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι στόχος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης είναι, αφού εγκριθεί η μελέτη από την αρμόδια Διεύθυνση του ΥΠΕΧΩΔΕ, να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση και να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου μέσα στο 2009, δεδομένου ότι τα περιβαλλοντικά έργα είναι σε προτεραιότητα στο ΕΣΠΑ.


Η παραχώρηση πραγματοποιήθηκε σε εκδήλωση που οργανώθηκε στην περιοχή κοντά στον παλιό υδροηλεκτρικό σταθμό και, μεταξύ άλλων, παρέστησαν σε αυτή ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Μητσοτάκης, οι βουλευτές Μ. Βολουδάκης, Κυρ. Μητσοτάκης και Στ. Νικηφοράκης, δήμαρχοι, εκπρόσωποι φορέων και πλήθος κόσμου.


Από τον όμιλο της ΔΕΗ παραβρέθηκαν ο Δ. Λάππας, γενικός διευθυντής διευθυντής Μακεδονίας, ο Αν. Γκαρής, διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, στελέχη και εργαζόμενοι του ομίλου.


Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης στο χαιρετισμό που απηύθυνε, μεταξύ άλλων, τόνισε τα ακόλουθα: "Σήμερα η ΔΕΗ ικανοποιεί ένα αίτημα ετών των τοπικών φορέων και της κοινωνίας, παραχωρώντας το σύνολο των εκτάσεων και εγκαταστάσεων του υδροηλεκτρικού σταθμού, μαζί με τη λίμνη, στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση των Χανίων, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας χώρος πρασίνου και αναψυχής. Προκειμένου να συμβάλει έτσι ουσιαστικά στην περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής. Αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια τόσο στη ΔΕΗ όσο και στις τοπικές αρχές για την πρωτοβουλία αυτή. Γιατί αυτό ακριβώς χρειαζόμαστε σήμερα, Αυτό ακριβώς χρειάζεται το περιβάλλον: πράξεις, όχι λόγια. Με πράξεις θα απαντήσουμε δυναμικά και αποφασιστικά στην περιβαλλοντική πρόκληση που έχουμε μπροστά μας".


Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Παναγιώτης Αθανασόπουλος όπως και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. Αναστάσιος Γκαρής στην ομιλία τους επεσήμαναν, μεταξύ άλλων, την ιδιαίτερη σημασία που δίνει η επιχείρηση στην αξιοποίηση των υδατίνων πόρων της χώρας, ενώ αναφέρθηκαν και στη διαμόρφωση από τη ΔΕΗ του παλιού υδροηλεκτρικού σταθμού Αγιάς σε βιομηχανικό μουσείο – ένα έργο προϋπολογισμού 400.000 ευρώ - ώστε να αποτελέσει πόλο έλξης για εκπαιδευτικούς σκοπούς, αλλά και για επισκέψεις τουριστικού ενδιαφέροντος.


Συγκεκριμένα, το παλιό υδροηλεκτρικό εργοστάσιο -που εγκαινιάσθηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο το 1929- θα μετατραπεί, όπως είπε ο κ. Αθανασόπουλος, σε ένα χώρο αναψυχής και εκπαίδευσης: «Με την παραχώρηση του ΜΥΗΣ Αγιάς και των εκτάσεων που τον περιβάλλουν επιδιώκεται η πλήρης περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής. Για το σκοπό αυτό θα εκτελεστούν έργα διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου και ανακαίνισης του κτηρίου - ένα από τα πρώτα βιομηχανικά κτήρια με σκυρόδεμα της περιοχής - δημιουργώντας ένα σύγχρονο περιβαλλοντικό χώρο αναψυχής και ανάδειξης του τεχνικού πολιτισμού άλλης εποχής. Η παραχώρηση στη Νομαρχία Χανίων είναι για 40 χρόνια και γίνεται μετά από σχετικές αποφάσεις που έλαβαν τα Διοικητικά Συμβούλια της ΔΕΗ Α.Ε. και της θυγατρικής της, ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ικανοποιώντας σχετικό αίτημα των τοπικών φορέων και της κοινωνίας των Χανίων».


Ο νομάρχης Χανίων Γρηγόρης Αρχοντάκης χαρακτήρισε «γενναία» την απόφαση της ΔΕΗ και πρόσθεσε: «Φιλοδοξία και στόχος μας είναι να παραδώσουμε στους πολίτες ένα ολοκληρωμένο περιβαλλοντικό έργο, το οποίο θα περιλαμβάνει  ένα οικολογικό πάρκο στον χώρο της λίμνης, ένα Μουσείο Βιομηχανικής Ιστορίας, στο χώρο του παλιού εργοστασίου και μια φυσιολατρική διαδρομή, που θα ξεκινά από τον χώρο της λίμνης και θα καταλήγει στον Πλατανιά, στα χνάρια του παλιού αρδευτικού χάντακα».


Συνεχίζοντας, τόνισε ότι το διαχειριστικό σχέδιο που εκπονούν ο ΟΑΔΥΚ σε συνεργασία με ερευνητική ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου έχουν ως βασικούς άξονες την περιβαλλοντική μέριμνα, την ανάδειξη και προστασία του οικοσυστήματος και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας της περιοχής.


Σε ό,τι αφορά τις δράσεις που θα αναπτυχθούν στην περιοχή ο κ. Αρχοντάκης σημείωσε ότι κεντρική δράση θα είναι η μετατροπή του Υδροηλεκτρικού Σταθμού της ΔΕΗ  σε Μουσείο Ηλεκτροπαραγωγικής Τεχνολογίας και Κέντρο Ενημέρωσης και Προώθησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενώ προβλέπονται ακόμα:  


- Η διασύνδεση της περιοχής με τα βόρεια παράλια του Νομού με την κατασκευή ποδηλατοδρόμου από την Αγιά μέχρι τον Πλατανιά ο οποίος θα δημιουργηθεί στα χνάρια του παλιού αρδευτικού Χάνδακα που εξυπηρετούσε την περιοχή.

  
- Ο τεχνητός ταμιευτήρας να διατηρεί τον αναγκαίο - ωφέλιμο όγκο νερού καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου για την διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας, με τέλεση τακτικών εργασιών συντήρησης (με τρόπο ώστε να μην θίγεται η υφιστάμενη χλωρίδα και πανίδα της λίμνης), και σειρά έργων ώστε να εξασφαλίζεται η κατάλληλη διαχείριση των νερών και κατασκευή οχετού που θα οδηγεί τα βρόχινα νερά μακριά από τις πηγές και τη λίμνη.


- Για προστασία του υγρότοπου και σωστής διαχείρισης του, να εκπονηθούν μέτρα απαγόρευσης κυνηγιού και ψαρέματος, καθώς και κανόνες συμπεριφοράς για την προστασία του φυσικού πλούτου.


- Για να υλοποιούνται επί τόπου ενημερωτικά και εκπαιδευτικά προγράμματα να κατασκευαστεί ξύλινο περίπτερο ενημέρωσης, ενώ στην περιοχή γύρω από τις πηγές να γίνει πάρκο αναψυχής.


Τέλος, ο κ. Αρχοντάκης τόνισε ότι η σύμβαση παραχώρησης που υπογράφηκε με τη ΔΕΗ προβλέπει τη σύσταση ενός φορέα διαχείρισης, στον οποίο, πέρα από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων, θα συμμετέχει ο ΟΑΔΥΚ, ο Δήμος Θερίσου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.



Όαση πρασίνου και πολιτισμού


Σε μία όαση πρασίνου και πολιτισμού – συνολικής έκτασης 290 στρεμμάτων - πρόκειται να μετατραπεί η λίμνη της Αγιάς και ο περιβάλλων χώρος σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του διαχειριστικού σχεδίου που παρουσίασαν κατά την τελετή παραχώρησης οι καθηγητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ.κ. Κίμων Χατζημπίρος και Θάνος Βλαστός.


Μεταξύ άλλων στην έκταση που παραχωρήθηκε στη Νομαρχία Χανίων από τη ΔΕΗ και η οποία - αξίζει να σημειώσουμε ότι είναι μεγαλύτερη από τον Εθνικό Κήπο της Αθήνας - αναμένεται να λειτουργήσει, εκτός από το Βιομηχανικό Μουσείο του παλιού υδροηλεκτρικού σταθμού, υπαίθριος χώρος εκθέσεων, ποδηλατόδρομος και ηλεκτρονικός εξοπλισμός πληροφόρησης.


Όπως εξήγησε ο κ. Χατζημπίρος στην παρουσίαση των γενικών κατευθύνσεων του διαχειριστικού σχεδίου απαραίτητες ενέργειες για αξιοποίηση της περιοχής είναι η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη, Διαχειριστικό Σχέδιο και Κανονισμός Λειτουργίας και Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα έργα ανάπλασης.


Ο κ. Χατζημπίρος ανέφερε ότι Διαχειριστικό Σχέδιο για τον υγρότοπο Αγιάς εκπονήθηκε ήδη από το 1998, στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE Δυτ. Κρήτης, από τον ΟΑΔΥΚ, το τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων και όπως υπογράμμισε αυτό το Σχέδιο καλύπτει την ανάγκη Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης και αποτελεί την βάση ενός σύγχρονου Διαχειριστικού Σχεδίου.


Αναφορικά με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων επεσήμανε ότι εκπονήθηκε για τον υφιστάμενο υδροηλεκτρικό σταθμό Αγιάς το 2005 από τη ΔΕΗ και το γραφείο μελετών ENVECO.


Ο κ. Χατζημπίρος τόνισε ότι το νέο διαχειριστικό και αναπτυξιακό σχέδιο για τον υγρότοπο της Αγιάς αποσκοπεί στην επικαιροποίηση των στοιχείων περιβάλλοντος (ορνιθοπανίδα, οικολογικά ενδιαιτήματα, υδρολογικά δεδομένα, χαρτογραφική παρουσίαση), τις εκτιμήσεις πιθανών επιδράσεων από σχεδιαζόμενα έργα εντός περιοχής (ανάπλαση) ή εκτός (άλλα φράγματα κ.λπ.), όπως και των χρήσεων του νερού και τις υδατικής ρύπανσης, τις προτάσεις για τη διαχείριση των νερών, τις διακυμάνσεις της στάθμης της λίμνης, τα έργα επισκεψιμότητας, αλλά και τις προτάσεις για τον φορέα διαχείρισης και τη στελέχωσή του.


Ειδικότερα για τη διαχειριστική πρόταση σημείωσε ότι στοχεύει, μεταξύ άλλων, στην οριοθέτηση ζωνών ειδικής διαχείρισης, στη θεσμοθέτηση διοικητικού σχήματος, στην οικολογική διατήρηση βιοποικιλότητας, υδρολογικού καθεστώτος, φυσικού τοπίου, στην αξιοποίηση πολιτιστικών στοιχείων και στη δημιουργία ενός ζωντανού πόλου έλξης επισκεπτών μέσα από έργα και δραστηριότητες πράσινης ανάπτυξης.  


Ο καθηγητής του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Θάνος υπογράμμισε ότι στόχος του διαχειριστικού σχεδίου είναι μεταξύ άλλων:


- Ο ήπιος και διακριτικός σχεδιασμός με σεμνούς χειρισμούς απέναντι στην ιστορικότητα της λίμνης και των συνοδευτικών εγκαταστάσεων.
- Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της λίμνης.
- Η διαμόρφωση διαδρόμου περιμετρικής κίνησης - βόλτας για πεζούς και ποδηλάτες.
- Η ένταξη του πρώην σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στο γενικότερο πρόγραμμα πολιτισμού της περιοχής.
- Η πρόβλεψη σημείων ανάπαυσης και παρατήρησης.
- Η εγκατάσταση ηλεκτρονικού εξοπλισμού πληροφόρησης.
- Η δημιουργία υπαίθριου χώρου περιοδικών εκθέσεων.
Ο κ. Βλαστός έκανε ακόμα ιδιαίτερη αναφορά στη δημιουργία ποδηλατικής διαδρομής που θα συνδέει διάφορα σημεία ενδιαφέροντος (ιστορικά, θρησκευτικά, γεωργικά) σε ένα ενιαίο δίκτυο με αφετηρία τον Πλατανιά και κατάληξη στη λίμνη Αγιάς.

Ο δήμαρχος Θερίσου

Ιστορικής σημασίας χαρακτήρισε την παραχώρηση της έκτασης της λίμνης της Αγιάς από τη ΔΕΗ στη Νομαρχία Χανίων ο δήμαρχος Θερίσου Γ. Τσαπάκος.


Συγκεκριμένα, ο κ. Τσαπάκος δήλωσε στο περιθώριο της τελετής παραχώρησης: «Είναι μια μέρα ιστορικής σημασίας και πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη το να παραχωρήσει η ΔΕΗ τη λίμνη στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων και κατ’ επέκταση σε εμάς. Ένα όνειρο ετών αρχίζει και παίρνει σάρκα και οστά. Ευελπιστώ ότι σε συνεργασία με τη ΝΑΧ, πολύ γρήγορα θα υλοποιηθεί το έργο και θα το παραδώσουμε στους δημότες».

 

Χανιώτικα Νέα

25/05/09


 
< Προηγ.   Επόμ. >