Διαβάστε για τα Χανιά

Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων
Συγχρηματοδότηση 70% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ΕΓΤΠ.Ε-Π και το Ελληνικό Δημόσιο - Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Συγχρηματοδότηση Ελληνικό Δημόσιο και ΕΕ
Πρωτοβουλία για τη διάσωση των ιστορικών ελαιοδέντρων της Κρήτης Εκτύπωση E-mail
Πρωτοβουλία για τη διάσωση των ιστορικών ελαιοδέντρων Τριάντα πέντε πολιτιστικοί σύλλογοι της Κρήτης μετέχουν πλέον στην πρωτοβουλία διάσωσης και ανάδειξης των ιστορικών ελαιοδέντρων του νησιού, ηλικίας εκατοντάδων, ακόμα και χιλιάδων ετών, που βρίσκονται διάσπαρτα στην ύπαιθρο.

Η προσπάθεια στηρίζεται επιστημονικά από το ΤΕΙ Κρήτης, επιστήμονες του οποίου πήγαν προχθές μαζί με τα μέλη των πολιτιστικών συλλόγων σε υπεραιωνόβιες ελιές της Βιάννου και στη συνέχεια μετείχαν στη συνάντηση εκπροσώπων πολιτιστικών συλλόγων που πραγματοποιήθηκε στη θαυμάσια αίθουσα της πινακοθήκης του πολιτιστικού συλλόγου Κερατόκαμπου.


Όπως εκτιμούν οι επιστήμονες του ΤΕΙ Κρήτης και οι πολιτιστικοί σύλλογοι, σε όλο το νησί υπάρχουν εκατοντάδες ελαιόδεντρα ηλικίας εκατοντάδων και σε ορισμένες περιπτώσεις χιλιάδων χρόνων, τα οποία δεν έχουν καταγραφεί και γίνονται «θύματα» ανθρώπινων δραστηριοτήτων, όπως δημοσίων έργων και οικοπεδοποίησης ελαιώνων. Οι πολιτιστικοί αλλά και οι περιβαλλοντικοί σύλλογοι που συμμετέχουν στην προσπάθεια, καταγράφουν αυτά τα ελαιόδεντρα με σκοπό να τα προστατεύσουν.

Στη συνέχεια σε συνεργασία με το ΤΕΙ Κρήτης θα προσδιορίσουν την ηλικία των καταγεγραμμένων ελαιοδέντρων. Στόχος είναι σε έναν χρόνο από σήμερα να έχει διαμορφωθεί «χάρτης» της Κρήτης που θα παρουσιάζει τα σημεία στα οποία βρίσκονται τα εκατοντάδες ιστορικά και αρχαία δέντρα. Επίσης, έχουν ξεκινήσει διαδικασίες για τη δημιουργία από τους πολιτιστικούς συλλόγους ντοκυμαντέρ σχετικά με τον ιστορικό ελαιώνα της Κρήτης, το οποίο υπολογίζεται να είναι έτοιμο το καλοκαίρι του 2010. Σχεδιάζεται μάλιστα το ντοκυμαντέρ να μεταφραστεί σε αρκετές γλώσσες, με στόχο να αναδειχθεί ο ιστορικός ελαιώνας της Κρήτης.


Από όλη αυτή τη διαδικασία δημιουργείται «δίκτυο» σε όλη την Κρήτη στο οποίο μετέχουν αποκλειστικά και μόνο πολιτιστικοί και φιλοπεριβαλλοντικοί σύλλογοι. Αυτονόητο είναι ότι το δίκτυο θα είναι «ανοικτό» σε συνεργασίες με αρχές, φορείς, επιστήμονες και Μουσεία που εκδηλώνουν την πρόθεση να υποστηρίξουν τις δραστηριότητές του εθελοντικά.


ΣΤΗ ΒΙΑΝΝΟ


Προχθές το πρωί ο διευθυντής της Σχολής Τεχνολόγων Γεωπονίας του ΤΕΙ Κρήτης Δημήτρης Λυδάκης και οι καθηγητές Σπύρος Λιονάκης και Φίλιππος Βερβερίδης, ξεναγήθηκαν σε τέσσερις υπεραιωνόβιες ελιές από τον πολιτιστικό σύλλογο Άνω Βιάννου. Οι επιστήμονες συμφώνησαν με τις εκτιμήσεις των πολιτιστικών συλλόγων ότι η ηλικία των συγκεκριμένων δέντρων πιθανότατα και να ξεπερνά τα 1.000 χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ευρύτερη περιοχή της Βιάννου υπάρχουν δεκάδες δέντρα μεγάλης ιστορικής αξίας, όπως επισημαίνουν οι επικεφαλής των πολιτιστικών συλλόγων.


Επίσης, στην περιοχή εντοπίστηκαν υπεραιωνόβιες «ψιλολιές» κάτι που μαρτυρεί ότι εκεί παραγόταν έξτρα παρθένο ελαιόλαδο πριν από εκατοντάδες ίσως και χιλιάδες χρόνια.


Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι των πολιτιστικών συλλόγων και οι καθηγητές του ΤΕΙ Κρήτης ξεναγήθηκαν στη θαυμάσια πινακοθήκη του πολιτιστικού συλλόγου Κερατόκαμπου, σε αίθουσα της οποίας πραγματοποιήθηκε η συνάντηση.


Χαιρετισμό απηύθυναν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Στρατάκης και ο δήμαρχος Βιάννου κ. Κλαδάκης.
Στο καλωσόρισμά του ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Κερατόκαμπου, Σάββας Πετράκης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην πινακοθήκη. Επίσης μίλησε για την περιβαλλοντική αλλοίωση που επέρχεται από τη λειτουργία λατομείου στην περιοχή.


Η πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Άνω Βιάννου, Χρυσούλα Γουρνιεζάκη, αναφέθηκε στην κοπή ιστορικού πλατάνου από ιδιόκτητο χώρο, που έγινε με έγκριση της δασικής υπηρεσίας.
Η συζήτηση συντονίστηκε από τον πολιτιστικό σύλλογο Βενεράτου που είχε απευθύνει το αρχικό κάλεσμα για την ανάπτυξη της πρωτοβουλίας διάσωσης των ελαιοδέντρων της Κρήτης.


Οι καθηγητές του ΤΕΙ Κρήτης κ. Λιονάκης και κ. Βερβερίδης, η καθηγήτρια κα Ηγουμενάκη και ο γεωπόνος του αγροκτήματος του ιδρύματος Μιχάλης Παπαηλιάκης συνεχάρησαν τους συλλόγους και είπαν ότι θα υποστηρίξουν επιστημονικά την προσπάθειά τους. Επίσης, την υποστήριξή της στις προσπάθειες των πολιτιστικών συλλόγων εξέφρασε η εκ των ιδρυτών του «Οικομουσείου Κρήτης – Κουρητία οδός» Αναστασία Φρυγανάκη, η οποία κατέθεσε ενδιαφέρουσες προτάσεις, μεταξύ αυτών την επιδίωξη χρηματοδότησης από το πρόγραμμα life plus.


ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ


Στη συνάντηση εκπροσωπήθηκαν 25 πολιτιστικοί σύλλογοι, ενώ την υποστήριξη τους εξέφρασαν χωρίς να συμμετέχουν στη συγκεκριμένη συνάντηση άλλοι 10 σύλλογοι από όλη την Κρήτη.


Οι νέες αποφάσεις στις οποίες κατέληξαν οι σύλλογοι είναι οι εξής:


- Κάθε σύλλογος στην περιοχή του καταγράφει τα ελαιόδεντρα με περίμετρο 4 μέτρων και άνω. Στη συνέχεια σε συνεργασία με το ΤΕΙ Κρήτης θα επιδιωχθεί ο προσδιορισμός της ηλικίας των δέντρων αυτών.
- Επειδή οι σύλλογοι που μετέχουν στην προσπάθεια είναι πλέον πολλοί, δημιουργείται «πυρήνας» συλλόγων σε κάθε νομό, για τον συντονισμό της διαδικασίας καταγραφής και ανάδειξης των δέντρων αυτών. Πιθανόν η επόμενη συνάντηση των πολιτιστικών συλλόγων του νομού Ηρακλείου να γίνει στον Ζαρό. Αυτονόητο είναι ότι θα μπορούν να πάρουν μέρος και σύλλογοι από όλη την Κρήτη.
- Θα επιδιωχθεί μέσα στον Αύγουστο μία συνάντηση στον νομό Χανίων και τον Σεπτέμβριο στον νομό Λασιθίου.
- Οι σύλλογοι Αμαριωτών Ρεθύμνης και Ινίου - Μοναστηρακίου πρότειναν να δημιουργηθεί ηλεκτρονικός χάρτης της Κρήτης όπου θα παρουσιάζονται οι ελιές οι οποίες θα καταγραφούν.
- Ο πολιτιστικός σύλλογος Άνω Ασιτών πρότεινε κάθε σύλλογος να ενημερώσει τα σχολεία της περιοχής του και να επιδιώκει τη συνεργασία  των μαθητών. Έτσι, ενισχύεται η περιβαλλοντική συνείδηση των νέων.
- Ο πολιτιστικός σύλλογος Ζαρού πρότεινε να επιδιωχθεί η επιδότηση των ίδιων των αγροτών - ιδιοκτητών ελαιοδέντρων, ως κίνητρο για να διατηρήσουν τα δέντρα τους. Ο ίδιος σύλλογος πρότεινε τη δημιουργία διαφημιστικού σποτ στα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια.
- Αρκετοί πολιτιστικοί σύλλογοι πρότειναν την ανάδειξη των ελαιοδέντρων που θα καταγραφούν μέσω καλαίσθητων παρεμβάσεων στον περιβάλλοντα χώρο τους.
- Ο πολιτιστικός σύλλογος Μεσοχωρίου πρότεινε να προταθεί στους δήμους να αγοράσουν ελαιόδεντρα μεγάλης ιστορικής αξίας για να τα διασώσουν και να τα αναδείξουν.
- Ο πολιτιστικός σύλλογος Αγιών Παρασκιών πρότεινε οι σύλλογοι που δεν διαθέτουν ιστορικά δέντρα στις περιοχές τους να μετέχουν στην προσπάθεια καθώς αφορά συνολικά στην ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των συλλόγων και στην υπόθεση της ανάδειξης του ελαιολάδου.  

Χανιώτικα Νέα 07072009


 
< Προηγ.   Επόμ. >