Διαβάστε για τα Χανιά

Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων
Συγχρηματοδότηση 70% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ΕΓΤΠ.Ε-Π και το Ελληνικό Δημόσιο - Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Συγχρηματοδότηση Ελληνικό Δημόσιο και ΕΕ
Μπορεί η βιολογική γεωργία να θρέψει την Κρήτη; Εκτύπωση E-mail
 Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΠΑΓΙΑΥΛΑΣ*
Χανιώτικα Νέα 03/08/09

Η συζήτηση για τη διατροφική ασφάλεια στα πλαίσια της βιολογικής γεωργίας, προκαλεί άμεσα την παραπάνω ερώτηση. Κάλλιστα εκφράζει και μία άποψη-θέση, ότι η βιολογική γεωργία δεν μπορεί να θρέψει τις πολύ γρήγορα αυξανόμενες και μεταβαλλόμενες συνεχώς διατροφικές ανάγκες του πληθυσμού της Κρήτης.


Οφείλω να επισημάνω, ότι  κάνοντας με αυτή την έννοια την ερώτηση, παρακάμπτουμε το ζήτημα της κύριας αιτίας για τη πείνα, τη φτώχεια και την εξαθλίωση. Το πρόβλημα της διατροφής του πληθυσμού του πλανήτη μας,  έχει να κάνει με τα κατεστημένα της παγκόσμιας πολιτικής - οικονομικής δομής, τα συστήματα διανομής και εκμετάλλευσης των αγορών.
Αυτό που συχνά τοποθετείται σαν πρόβλημα «διατροφή/πληθυσμός», μπορεί με μεγαλύτερη ακρίβεια να περιγραφεί σαν πρόβλημα «πληθυσμός/ οικολογία». Από την εποχή που ξεκίνησε η βιομηχανική ή «πράσινη» γεωργία έχει χαθεί πάρα πολύ από το ανώτερο (γόνιμο) έδαφος, ένα μεγάλο μέρος τείνει να ερημοποιηθεί και το υπόλοιπο αλλάζει αυθαίρετα, σε αλλαγή χρήσης. Η άρδευση εξαντλεί τις υπόγειες πηγές πιο γρήγορα από ότι η φύση μπορεί να τις ανανεώσει. Η ποιότητα νερού έχει υποστεί καταστροφές και  από τα λιπάσματα και τα εντομοκτόνα, εκτός των λοιπών ρυπογόνων δραστηριοτήτων. Η βιοποικιλότητα έχει δραματικά μειωθεί. Οι πρώτες αρνητικές επιπτώσεις, σε παγκόσμια κλίμακα, από τους Γενετικά Τρoποποιημένους Οργανισμούς είναι γεγονός. Φαινομενικά εδώ στην Κρήτη, δεν μας επηρεάζουν, είναι όμως έτσι; Η υποβάθμιση και η καταστροφή των οικολογικών συστημάτων, μειώνουν δραματικά την ποσότητα των πρώτων υλών, από τις οποίες ο άνθρωπος παίρνει τη τροφή του. Δημιουργούν το φόβο, για τη μελλοντική επάρκεια σε τροφή. Και όταν η τεχνολογία που χρησιμοποιούμε, για να αυξήσομε τη παραγωγή κάποιων ειδών καλλιεργειών  και κτηνοτροφίας επιταχύνει αυτή τη διάλυση και καταστροφή, το μόνο που πετυχαίνουμε είναι να επιταχύνουμε το χρόνο όπου οι ελλείψεις τροφής θα είναι μόνιμες.
Η βιολογική γεωργία είναι η πιο ριζική (κυριολεκτικά:  «πηγαίνοντας προς τις ρίζες») προσέγγιση που εξασφαλίζει τη παραγωγή τροφής. Με τη φιλοσοφία της οικονομίας των φυσικών πόρων, και της αειφορίας που έχει, δίνει άπειρες προοπτικές και μας βοηθά να εξασφαλίσουμε τροφή και για την επόμενη χιλιετία. Η βιολογική παραγωγή προϊόντων βασίζεται σε τοπικά προσαρμοσμένα βιολογικά συστήματα. Αποδίδει πολύ καλά και μπορεί να επιτύχει υψηλή παραγωγικότητα σε ένα εύρος βασικών ειδών διατροφής, όπου εφαρμόζεται συστηματικά, όπου υποστηρίζεται από την επιστημονική έρευνα και φυσικά από την εξουσία.
Τον τελευταίο καιρό, διαφαίνεται όλο και σαφέστερα στην Κρήτη, ότι ο καλύτερος τρόπος για να υπάρξει εξασφάλιση της (πραγματικά ποιοτικής) τροφής, είναι να υπάρχουν τοπικά παραγόμενα προϊόντα από τους ίδιους τους ανθρώπους της περιοχής με τοπικό έλεγχο. Αυτό το είδος ξαναοργάνωσης του συστήματος διαχείρισης τροφής, που θα έχει ως κύριο σκοπό την αυτάρκεια, παίρνει υπόψη την ισορροπία ανθρώπων/τροφής/γης. Με αρχή, την τοπική κουλτούρα. Και τέλος, την οικολογικά υπεύθυνη τοπική χρήση γης.
Έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές μελέτες, από Πανεπιστήμια, ανά τον κόσμο, που δίνουν απάντηση, επιστημονικά και τεκμηριωμένα. Στο αν η βιολογική γεωργία, μπορεί να θρέψει το πλανήτη μας.
Μελέτη του Πανεπιστημίου της Αιόβα  των ΗΠΑ, προβλέπει ότι αν οι Ην. Πολιτείες προσχωρούσαν στην παραγωγή βιολογικών προϊόντων, όλες οι ανάγκες διατροφής, θα μπορούσαν να καλυφθούν, αλλά οι ποσότητες για εξαγωγή θα κυμαίνονταν από χρόνο σε χρόνο.
Παρόμοια μελέτη στη Γερμανία, που εκπονήθηκε για να δώσει πληροφορίες στην Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, ώστε να εκτιμήσει «τις μελλοντικές δομές», συμπέρανε ότι αν όλη η Γερμανία, άλλαζε τη παραγωγή της σε βιολογική, οι απαιτήσεις διατροφής, θα μπορούσαν να καλυφθούν, εκτός από μερικά προϊόντα λαχανικών.
Τέλος, άλλη μελέτη, στη Μεγάλη Βρετανία, έφθασε στο ίδιο συμπέρασμα. Αν η Μεγάλη Βρετανία άλλαζε την παραγωγή της σε βιολογική, η δομή της παραγωγής θα άλλαζε κυριολεκτικά, αλλά όλες οι διατροφικές ανάγκες θα καλύπτονταν.
Επομένως, η απάντηση στην ερώτηση, αν η βιολογική γεωργία μπορεί να θρέψει τη Κρήτη, είναι σαφώς, ναι.
Η επόμενη ερώτηση που προκύπτει αυθόρμητα είναι «πώς μπορεί να πραγματοποιηθεί αυτό».
Χρειάζεται πολύς χρόνος και πολύ συζήτηση για να απαντηθεί.
Πάντως, ένας ρομαντικός οραματιστής, θα έλεγε: «εύκολο, αν το θέλομε, αρκεί να το πιστέψομε». Ένας άλλος όμως οραματιστής, πιο ρεαλιστής και προσγειωμένος, θα έλεγε: «ότι με την υπάρχουσα κατάσταση, την οποία βιώνουμε όλοι, χωρίς ωραιοποιήσεις, είναι ακατόρθωτο».
Ο Σύνδεσμος Παραγωγών Βιολογικών Προϊόντων Ν. Χανίων, έχει καταθέσει δημόσια, από το 2004, 20 συγκεκριμένες προτάσεις, για την ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας, σύμφωνα με τη φιλοσοφία της. Είμαστε σίγουροι, ότι αν ξεκινήσουμε, αφού αποφασίσουμε και συμφωνήσουμε, ότι η Κρήτη πρέπει να γίνει πραγματικός οικολογικός παράδεισος, από την εφαρμογή αυτών των προτάσεων πρέπει να ξεκινήσουμε.

* Αγρότης - βιοκαλλιεργητής, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών Βιολογικών Προϊόντων Ν. Χανίων.


ΠΗΓΕΣ
• Laurence Woodward, Elm Farm Research Centre.
• Bernward Geier, Frederick Kirschenmann.
• Περιοδικό «ΔΗΩ», τεύχος 16.


 
< Προηγ.   Επόμ. >