Διαβάστε για τα Χανιά

Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων
Συγχρηματοδότηση 70% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ΕΓΤΠ.Ε-Π και το Ελληνικό Δημόσιο - Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Συγχρηματοδότηση Ελληνικό Δημόσιο και ΕΕ
Μύηση στην κρητική κουζίνα Εκτύπωση E-mail
Πρωτοβουλία για την υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης για τη μύηση μαγείρων και σεφ στην Κρητική κουζίνα και τα τοπικά προϊόντα πρόκειται να αναλάβει το προσεχές διάστημα το Διοικητικό Συμβούλιο του Κρητικού Συμφώνου Ποιότητας -το οποίο συστάθηκε ακριβώς πριν έναν χρόνο- και συνεδρίασε χθες το μεσημέρι στη Νομαρχία Χανίων με τη συμμετοχή των τεσσάρων νομαρχών του νησιού.

Στην εισήγησή του ο νομάρχης Χανίων Γρηγόρης Αρχοντάκης πρότεινε τη συνεργασία με ικανούς επαγγελματίες του χώρου όπως μάγειρες και σεφ που θα χρησιμοποιούν και θα μεταδίδουν τις αρχές και τους στόχους του Κρητικού Συμφώνου Ποιότητας

 

Σκοπός αυτής της παγκρήτιας προσπάθειας είναι η προώθηση των τοπικών προϊόντων αλλά και η υιοθέτηση του Κρητικού διατροφικού προτύπου ως καθημερινή πρακτική από επαγγελματίες του είδους.


Όπως ανέφερε ο νομάρχης Χανίων, "για να πετύχει τους στόχους του το Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας, οι δράσεις προβολής δεν θα πρέπει να περιοριστούν στη διαφήμιση και τη συμμετοχή σε εκθέσεις.

 

Η γνωριμία και εξοικείωση αυτής της κατηγορίας επαγγελματιών με το διατροφικό πρότυπο και τα προϊόντα της Κρήτης θα έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα, καθώς επιστρέφοντας στις χώρες τους θα λειτουργούν ως διαφημιστές μας αλλά και ως σημεία επαφής μας με τους ανθρώπους και τους επιχειρηματίες της περιοχής τους".


Σύμφωνα με τον κ. Αρχοντάκη, το σκεπτικό είναι να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός υποδοχής και μια υποδομή μέσω της οποίας θα μπορούν οι ξένοι επαγγελματίες να έρχονται οργανωμένα στην Κρήτη και να τους προσφέρεται μια σειρά υπηρεσιών γύρω από την τοπική κουζίνα.


Στο "πακέτο" των υπηρεσιών  θα μπορούν να συμπεριλαμβάνονται:


α. Ενημέρωση πάνω στο Κρητικό Διατροφικό Πρότυπο, τη δομή και τη φιλοσοφία του.


β. Πρακτική εκμάθηση πάνω στην εκτέλεση των παραδοσιακών συνταγών και την χρήση των τοπικών προϊόντων, με βάση την χρήση ελαιολάδου.


γ. Επισκέψεις σε μονάδες παραγωγής τοπικών προϊόντων και παρουσίαση των ιδιατεροτήτων των τοπικών προϊόντων.


δ. Γνωριμία με ντόπιους παραγωγούς ή εκπροσώπους ομάδων παραγωγών με έμμεσο στόχο την διερεύνηση προοπτικών συνεργασίας.


"Παρότι η Κρητική Διατροφή είναι μία, οι κουζίνες ουσιαστικά είναι "τοπικές" διαφέρουν δηλαδή από Νομό σε Νομό. Στόχος είναι τα προγράμματα αυτά να έχουν "κυλιόμενο χαρακτήρα, να υλοποιούνται δηλαδή διαδοχικά σε όλη την Κρήτη μοιράζοντας τις ημέρες ανάμεσα στους τέσσερις νομούς" σημείωσε ο κ. Αρχοντάκης.


Στο πλαίσιο αυτό ο Νομάρχης Χανίων τόνισε ότι "για την άμεση υλοποίηση τέτοιων προγραμμάτων αλλα και για την εξασφάλιση της παροχής υπηρεσιών υψηλής ποιότητας προτείνεται σε κάθε νομό να διερευνηθούν οι δυνατότητες συνεργασίας με ικανούς επαγγελματίες του χώρου (μάγειρες και σεφ), οι οποίοι να είναι στο "ίδιο μήκος κύματος" με τις αρχές και τους στόχους του Κρητικού Συμφώνου Ποιότητας".


"Οι επαγγελματίες αυτοί θα αποτελέσουν τους «εκπαιδευτές» των προγραμμάτων κατάρτισης και θα μπορούσαν να είναι μέλη φορέων που έχουν ως στόχο τους την προβολή της Κρητικής Διατροφής" επεσήμανε ο κ. Αρχοντάκης, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τον κ. Γ. Αποστολάκη, πρόεδρο του Δικτύου "Κρητικής Γαστρονομίας", σεφ του Μ.Α.Ι.Χ και συνεργάτη της Νομαρχίας Χανίων, αλλά και μεμονωμένους επαγγελματίες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε μια τέτοια προσπάθεια.


Ο ίδιος πρότεινε να διερευνηθούν οι εναλλακτικές που υπάρχουν για την υλοποίηση αυτής της προσπάθειας, με στόχο την πραγματοποίηση των πρώτων σεμιναρίων μέσα στον χειμώνα.


"Αυτό, πέρα των άμεσων στόχων που έχουμε θέσει ως  Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας, θα συμβάλει και προς την κατεύθυνση της επιμήκυνσης  της τουριστικής σαιζόν, με τον εμπλουτισμό του προιόντος μας με εναλλακτικές δράσεις κατα τους "νεκρούς" τουριστικά μήνες", κατέληξε.


Από την πλευρά της η νομάρχης Ηρακλείου κ. Βαγγελιώ Σχοιναράκη ανέφερε ότι "πριν από έναν χρόνο ακριβώς οι τέσσερις νομάρχες της Κρήτης αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε μια συνεργασία συλλογικής δουλειάς και δράσης για την Κρητική διατροφή. Διαμορφώσαμε το Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας και σήμερα, έναν χρόνο, μετά μπορούμε να πούμε ότι του έχουμε δώσει σάρκα και οστά. Παράλληλα, κάνουμε τα πρώτα δυναμικά βήματα και εξετάσουμε τις δυνατότητες συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με όλους τους παραγωγούς κρητικών προϊόντων, έτσι ώστε τα βήματα μας να είναι πραγματικά συλλογικά σε επίπεδο Κρήτης, όπως ακριβώς έχει ανάγκη ο τόπος και προπάντων οι πολίτες".


Ο νομάρχης Ρεθύμνου Γιώργος Παπαδάκης μιλώντας για τις προοπτικές της προσπάθειας αυτής έκανε λόγο για μια αξιόλογη προοπτική που θα ανοίξει η συνεργασία με φορείς και θεσμούς του τόπου για την προώθηση της Κρητικής κουζίνας και τη διακίνηση των τοπικών προϊόντων.


"Πιστεύω ότι τα βήματα που έχουμε κάνει έχουν μπει σε εναν καλό δρόμο. Σήμερα (σ.σ. χθες) καταλήξαμε και στο σύμβολο του Κρητικού Συμφώνου Ποιότητας ενώ βεβαιώσαμε τον ρόλο του Κρητικού Συμφώνου Ποιότητας και το πως θα συντονίσουμε όλες τις δυνάμεις του τόπου για να αναδείξουμε και να προβάλουμε την Κρητική διατροφή και τα τα τοπικά μας προϊόντα πάνω στα οποία στηρίζεται η όλη φιλοσοφία της".


Ο νομάρχης Λασιθίου Σήφης Αναστασάκης τόνισε οτι "η προσπάθεια των τεσσάρων Νομαρχών της Κρήτης για το Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας μετράει ένα ήδη έναν χρόνο.

 

Ο κεντρικός στόχος της σκέψης αυτής, πέραν από την πρόοδο και ανάπτυξη της Κρήτης, είναι να προωθήσουμε την Κρητική διατροφή που βοηθάει στην ευζωία των κατοίκων του νησιού. Ταυτόχρονα, μέσω της προώθησης της  Κρητικής διατροφής θα προωθήσουμε και τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα του νησιού μας".


Τέλος ο κ. Γ. Αποστολάκης, πρόεδρος του Δικτύου "Κρητικής Γαστρονομίας", σεφ του Μ.Α.Ι.Χ και συνεργάτης της Νομαρχίας Χανίων επεσήμανε ότι πράγματι πρόκειται για μια αξιόλογη προσπάθεια των τεσσάρων Νομαρχών της Κρήτης να οργανωθούν και να πιστοποιήσουν εστιατόρια ή ξενοδοχεία ωστόσο πρακτικά υπάρχουν ορισμένες δυσκολίες ως προς την επίτευξή της.


"Θα πρέπει να διαμορφώσουν ένα πλαίσιο εκπαίδευσης των μαγείρων, κι όσων ασχολούνται με τα εστιατόρια έτσι ώστε να ξέρουν να χρησιμοποιούν ντόπια υλικά όπως ελαιόλαδο, Κρητικά βότανα, χούμελι, οξύμελο και όχι μπαλσάμικο που είναι ξενόφερτο από την Ιταλία. Γενικότερα να μυηθούν και στην επεξεργασία των ντόπιων υλικών κάτι το οποίο πρακτικά δεν θεωρείτε ιδιαίτερα εύκολο" ανέφερε.


Μεταξύ των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης του Διοικητικού Συμβουλίου του Κρητικού Συμφώνου Ποιότητας ήταν επίσης  η ενημέρωση για τις δράσεις της εταιρείας, η έγκριση και ψήφιση επί της πρότασης της Επιτροπής Αξιολόγησης των βιογραφικών των υποψηφίων για την επιλογή του Υπεύθυνου Τμήματος Πιστοποίησης, η επιλογή σεναρίου για την στρατηγική που θα ακολουθήσει η εταιρία για την επίτευξη άμεσων αποτελεσμάτων εντός του φθινοπώρου,και η λήψη απόφασης για τη διεξαγωγή ανοιχτής συνάντησης με τους φορείς και τις επιχειρήσεις του νησιού για την παρουσίαση της εταιρίας και τη δημιουργία κοινής στρατηγικής γύρω από τη διατροφή και τα τοπικά προϊόντα.   


Ε.Φ.

Χανιώτικα Νέα 

04082009


 
Επόμ. >