Διαβάστε για τα Χανιά

Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων
Συγχρηματοδότηση 70% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ΕΓΤΠ.Ε-Π και το Ελληνικό Δημόσιο - Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Συγχρηματοδότηση Ελληνικό Δημόσιο και ΕΕ
Δήμος Ανατολικού Σελίνου Εκτύπωση E-mail

Ο Δήμος Ανατολικού Σελίνου βρίσκεται νότια του νομού Χανίων και συνορεύει βορειοανατολικά με τον Δήμο Μουσούρων, βορειοδυτικά με τον Δήμο Καντάνου, δυτικά με τον Δήμο Πελεκάνου, ανατολικά με την επαρχία Σφακίων, ενώ νότια βρέχεται από το Λυβικό πέλαγος.

DHM.ANATSELINOY.jpgΟ Δήμος απαρτίζεται από είκοσι τέσσερα γραφικά χωριά που ωστόσο βασανίζονται από την αστυφιλία και την εγκατάλειψη. Βασικά προϊόντα του τόπου είναι το θαυμάσιο λάδι, όπως μαρτυρά και η μαντινάδα "Κίσαμο με τ' αμπέλια σου, Σέλινο με τσ' ελιές σου...", τα κτηνοτροφικά προϊόντα, το μέλι, η τσικουδιά κ.α. Επιπλέον, στην περιοχή έχουν εντοπιστεί μεταλλεύματα, χωρίς όμως να έχουν καρποφορήσει οι προσπάθειες αξιοποίησης τους.
Στο χωριό Αγία Ειρήνη, που συνορεύει με τον Δήμο Μουσούρων, μπορεί κανείς να δοκιμάσει την εξαιρετική μουρνιδιά, δηλαδή τσικουδιά αποσταγμένη από μούρα και να επισκεφθεί το πανέμορφο φαράγγι της. Μερικά χιλιόμετρα πιο πέρα, βρίσκονται τα χωριά Επανωχώρι, Πρίνε και Τσισκιανά που στις 24 Αυγούστου συγκεντρώνεται πλήθος κόσμου για να γιορτάσει τον Άγιο Ευτύχιο στον ομώνυμο ναό. Ακολουθεί ο Καμπάνας, που είναι η πρωτεύουσα του Δήμου, και λίγο βορειότερα τα μικρά χωριουδάκια Σκάφη, Αργαστήρι και Τζαγκαριάκος. Τα χωριά Μαράλια, Αγριλές και Λειβάδα βρίσκονται κοντά στο Ροδοβάνι, που διαθέτει ταχυδρομείο, ταχυδρομικό ταμιευτήριο, καθώς και τον μοναδικό φούρνο που εξυπηρετεί τις ανάγκες των κατοίκων του Δήμου. Λίγο έξω από το Ροδοβάνι, στη θέση Κεφάλα, διακρίνονται τα κατάλοιπα της αρχαία δωρικής πόλης Έλυρος, που άκμασε κατά τον 6ο αιώνα π.Χ. Νοτιότερα, βρίσκονται η Μονή, ο Λιβαδάς και το Κουοτογέρακο, χωριά που έγραψαν τη δική τους εποποιία κατά την περίοδο της γερμανική κατοχής. Το παραθαλάσσιο χωριό Σούγια είναι χτισμένο πάνω στην αρχαία πόλη Σϋία, η οποία άκμασε τη Ρωμαϊκή περίοδο και παρουσιάζει σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. Η Σούγια διαθέτει ξενοδοχεία, ταβέρνες, καφετέριες και ό,τι άλλο χρειάζεται ο επισκέπτης για τις καλοκαιρινές διακοπές του. Συνδέεται ακτοπλοϊκώς με την επαρχία Σφακίων, τη Γαύδο και την Παλαιόχωρα, ενώ από το λιμάνι της ξεκινάει το φαράγγι της Λισσού που οδηγεί στην ομώνυμη αρχαία πόλη. Η Λισσός άκμασε κατά την Δωρική και Ρωμαϊκή περίοδο και διαθέτει σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, όπως το περίφημο Ασκληπιείο.
Βορειοδυτικά του Δήμου δεσπόζουν τα χωριά Αηδονοί, Καμάρια, Ζυμβροί, Μερτές, Παπαδιανά καθώς και το χωριό Μάζα με το αρωματικό, γλυκό, μοσχάτο κρασί. Ακολουθούν τα Τεμένια, που βρίσκονται λίγο πιο κάτω από τα ερείπια της αρχαίας οχυρής πόλης Υρτακίνας με τις γνωστές ιαματικές πηγές αλλά και τα ομώνυμα αναψυκτικά και τέλος, στα σύνορα με το Δήμο Πελεκάνου, το μικρό χωριό Στράτοι.

Έδρα Δημοτικής Αρχής: Καμπανός, 730 09 Ροδοβάνι
Τηλέφωνο: 28230 51190, 28230 51500
Fax: 28230 51190



 
< Προηγ.   Επόμ. >