Διαβάστε για τα Χανιά

Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων
Συγχρηματοδότηση 70% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ΕΓΤΠ.Ε-Π και το Ελληνικό Δημόσιο - Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Συγχρηματοδότηση Ελληνικό Δημόσιο και ΕΕ
Δήμος Αρμένων Εκτύπωση E-mail

Ο Δήμος Αρμένων ανήκει γεωγραφικά στην επαρχία Αποκορώνου και αποτελείται από τα χωριά Καλύβες (έδρα του Δήμου), Αρμένους, Νέο Χωριό, Στύλος, Ραμνή, Καρές και τους οικισμούς Τσιβαρά, Πρόβαρμα, Σαμωνά, Χιλιομουδού, Κυριακοσέλια και Φαράγγι.

DHMOSARMENON.jpgΚατά τους θερινούς μήνες, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο τους στις βραβευμένες παραλίες Μαϊστράλι και Ξυδά των Καλυβών ή σε εκείνες του Γλάρου, της Κυανής Ακτής και της Κεράς. Στο γραφικό λιμανάκι της έδρας του Δήμου υπάρχουν ξενοδοχεία υψηλών προδιαγραφών για την εξυπηρέτηση και των πιο απαιτητικών επισκεπτών ενώ ταβέρνες και καφενεδάκια προσφέρονται για διασκέδαση κατά τις βραδινές εξόδους. Επιπλέον, στα μαγαζιά της περιοχής μπορεί κανείς να επιλέξει και να αγοράσει κρασί, τσικουδιά, χειροποίητα εργόχειρα και είδη δώρων. Αξιοσημείωτες είναι ακόμη οι υπέροχες φυσιολατρικές διαδρομές. Ξεκινώντας από τις πηγές των ποταμών των Αρμένων και του Στύλου και περπατώντας ως τις εκβολές τους στις Καλύβες, ο επισκέπτης χαίρεται την πλούσια πανίδα και χλωρίδα και θαυμάζει μέσα στον κάμπο τα απομεινάρια των μύλων που χρησιμοποιούνταν κάποτε. Τα φαράγγια του Αγίου Νικολάου (από τα Κυριακοσέλια προς τους Μαχαιρούς) και του Δίκταμου (από τα Κεραμιά προς τον οικισμό Φαράγγι του Στύλου) αποτελούν δύο ακόμα μοναδικής φυσικής ομορφιάς διαδρομές.

Ωστόσο, η περιοχή παρουσιάζει και έντονο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Ο θολωτός τάφος Υστερομινωικής περιόδου κι ο ναός του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου χτισμένος περί τον 12ο αιώνα στον Στύλο αλλά και η μεγάλη βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας αποτελούν μερικά μόνο από τα ιστορικά αξιοθέατα του Δήμου.

Στον οικισμό Κυριακοσέλια βρίσκεται το φρούριο του Αγίου Νικολάου που αποτελεί ένα από τα πιο σπουδαία οχυρά που έχτισε ο κόμης της Μάλτας Ερίκο Πεσκαντόρι στην Κρήτη. Η είσοδος του εντοπίζεται στη δυτική πλευρά, όπου σώζεται η λαξευμένη στον τοίχο κλίμακα, ενώ τα ερείπια του τείχους που διασώζονται μας αποκαλύπτουν ότι το φρούριο έφερε οχύρωση πάχους ενάμισι μέτρου.

Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, απ' όπου και πήρε το όνομα του το κάστρο, είναι μία από τις ωραιότερες βυζαντινές εκκλησίες του νησιού. Μονόκλιτη με μια επιμήκη αίθουσα με τρούλο, που διαμορφώνεται εξωτερικά σε σταυροειδή εγγεγραμμένο, φέρετε να χτίστηκε μεταξύ του 11ου και 12ου αιώνα. Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει ίχνη από τις τοιχογραφίες, καθώς και χαράγματα του 1362,1382,1388 και1397μ.Χ.

Τέλος, αξίζει να επισκεφθεί κανείς στους Αρμένους τον ιστορικό πλάτανο, όπου το Μάιο του 1822 οι αρχηγοί της Κρήτης υπέγραψαν το περίφημο Σύνταγμα της Επιδαύρου αλλά και τα ερείπια του βενετσιάνικου φρουρίου Απικόρνο στις Καλύβες, όπου βρίσκονταν το αρχαίο Ιπποκορώνιον που έδωσε το όνομα του σ' ολόκληρη την επαρχία.

Έδρα Δημοτικής Αρχής: 730 03 Καλύβες
Τηλέφωνο: 28250 31607, 28250 31983
Fax: 28250 31607
Email: Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε



 
< Προηγ.   Επόμ. >