Διαβάστε για τα Χανιά

Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων
Συγχρηματοδότηση 70% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ΕΓΤΠ.Ε-Π και το Ελληνικό Δημόσιο - Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Συγχρηματοδότηση Ελληνικό Δημόσιο και ΕΕ
Δήμος Βάμου Εκτύπωση E-mail

Ο Δήμος Βάμου, με έδρα την ομώνυμη κωμόπολη, αποτελείται από τις πρώην κοινότητες Βάμου, Γαβαλοχωρίου, Πλάκας , Κόκκινου χωριού, Κάινας, Κεφάλα , Ξηροστερνίου, Σελλιών και Καλαμιτσίου Αλεξάνδρου.

DHMOSVAMOY.jpgΠρόκειται για μια ημιορεινή περιοχή με ποικιλόμορφο και ενδιαφέρον φυσικό περιβάλλον, όπου κυριαρχεί η τοπική δασώδης και θαμνώδης βλάστηση αλλά χαρακτηρίζεται και από την πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά της. Πιο συγκεκριμένα, η περιοχή είναι διάσπαρτη από μικρούς οικισμούς, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι παλαιοί. Το κλίμα είναι ξηρό και θερμό κι όλη η βλάστηση είναι προσαρμοσμένη σ' αυτό. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, με διάφορα προγράμματα, ολοένα και αυξάνεται η αρδευόμενη έκταση. Η παραλιακή ζώνη του Δήμου είναι βραχώδης και απότομη και λόγω της ιδιαίτερης ομορφιάς της έχει χαρακτηριστεί ως προστατευόμενη από το πρόγραμμα Natura 2000.

Εξαιτίας όλων των παραπάνω λόγων, η περιοχή είναι κατάλληλη για μορφές ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, η οποία έχει ήδη αρχίσει να εμφανίζεται έντονα στην Πλάκα και την Αλμυρίδα αλλά και σε μικρότερη κλίμακα στον Βάμο, το Γαβαλοχώρι και τα άλλα χωριά. Η προσπάθεια που έχει ως στόχο αυτού του είδους την τουριστική ανάπτυξη και εξασφαλίζει την προστασία της φυσιογνωμίας της περιοχής, αποτελεί ήδη την κατευθυντήρια γραμμή στα πλαίσια λειτουργίας της νέας δημοτική αρχής. Το ιδρυθέν Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του νομού Χανίων, στο παλιό σχολείο του Κεφάλα, είναι ο σκελετός πάνω στον οποίο μπορεί να στηριχθεί η ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, εφόσον οι λειτουργίες και οι δράσεις του διαχυθούν σωστά σε ολόκληρη την επικράτεια του Δήμου.

Στα θετικά της περιοχής θεωρούμε το χαρακτηρισμό από παλιά του Γαβαλοχωρίου και των γύρω μικρών οικισμών ως προστατευόμενους, ενώ τελευταία, ζητήθηκε και ο χαρακτηρισμός του Βάμου, ως παραδοσιακού οικισμού.

Έδρα Δημοτικής Αρχής: 730 08 Βάμος
Τηλέφωνο: 28250 83723
Fax: 28210 83726
Email: Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε


 
< Προηγ.   Επόμ. >