Διαβάστε για τα Χανιά

Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων
Συγχρηματοδότηση 70% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ΕΓΤΠ.Ε-Π και το Ελληνικό Δημόσιο - Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Συγχρηματοδότηση Ελληνικό Δημόσιο και ΕΕ
Δήμος Βουκολιών Εκτύπωση E-mail

Ο Δήμος Βουκολιών περιλαμβάνει τις πρώην Κοινότητες Ανώσκελη, Βουκολιές, Κακόπετρο, Νεριανά, Νιο Χωριό, Παλαιά Ρούματα, Πολεμάρχι, Ταυρωνίτη και Χρυσαυγή.

DHMOSVOYKOLION.jpgΓεωγραφικά καταλαμβάνει το ανατολικό άκρο της πρώην επαρχίας Κισσάμου και εκτείνεται κατά μήκος της κοιλάδας του Ταυρωνίτη ποταμού. Στους τριάντα τέσσερις οικισμούς των δώδεκα χωριών του Δήμου κατοικούν περίπου 3.500 άνθρωποι, που κατά κύριο λόγο ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Δέκα οχτώ χιλιόμετρα δυτικά της πόλης των Χανίων βρίσκεται η είσοδος του Δήμου με την ιστορική μεταλλική γέφυρα του Ταυρωνίτη που οδηγεί στο καλαίσθητο ομώνυμο χωριό. Ο ποταμός Ταυρωνίτης εκβάλλει σε μια θαυμάσια δεντρόφυτη παραλία, όπου έχει σχηματισθεί ένας φυσικός υγροβιότοπος.

Παρακάμπτοντας δυτικά τον επαρχιακό παρόχθιο δρόμο προς τις Βουκολιές, μέσα σε λιόφυτους λόφους, συναντάμε το Πολεμάρχι, με το ωραίο δασάκι "Λίμνη", τον όμορφο συνοικισμό Καλλιθέα, τη Χρυσαυγή με τους γραφικούς οικισμούς και το παραδοσιακό Γαβαλομούρι με τα αρχαία απομεινάρια της Γεωμετρικής περιόδου. Προχωρώντας στον επαρχιακό δρόμο ανατολικά, στη διακλάδωση του Σιριλίου, βρίσκονται τα Νεριανά με το περίφημο καμπαναριό της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη και το Νιο Χωριό, από όπου φαίνεται το μεγαλείο του Ταυρωνιτιανού ποταμού.

Οι Βουκολιές, διοικητικό και οικονομικό κέντρο του Δήμου, με σημαντική ιστορία και παράδοση βρίσκονται στους πρόποδες του αναπτυσσόμενου νότιου ορεινού όγκου. Άξια προσοχής είναι το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου και ο ιστορικός πύργος των Βουκολιών αλλά και οι προσφερόμενες περιηγητικές διαδρομές. Περνώντας από τους οικισμούς της Κάτω Κεφάλας, με τις βυζαντινές εκκλησίες του Αγίου Φωτίου και του Αγίου Ανδρέα και της Πάνω Κεφάλας, με τους μικρούς καταρράχτες, φτάνουμε ανατολικά στον Σέμπρωνα και δυτικά στα Παλαιά Ρούματα. Συνεχίζοντας το οδοιπορικό από τον επαρχιακό δρόμο φτάνουμε στον ορεινό όγκο του Κακόπετρου, όπου στη μικρή πλατεία βρίσκεται το μνημείο πεσόντων αντιστασιακών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Προχωρώντας ανατολικά φτάνουμε στα Μεσαύλια. Από εκεί ξεκινάει ένα από τα ομορφότερα φαράγγια της Κρήτης. Ανατολικά του Κακόπετρου βρίσκεται το χωριό Παλαιά Ρούματα. Περιστοιχισμένο από βουνά αποτελεί κέντρο δημιουργίας και διατήρησης ενός πλούσιου πολιτισμού, ενώ είναι κατάληξη αλλά και αφετηρία των περισσότερων φυσιολατρικών διαδρομών του Δήμου. Το μικρό φαράγγι στη γειτονιά των Λειδιανών, το "κρυφό σχολείο" στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Χαμαλεύρι, οι βυζαντινές εκκλησίες του Αγίου Βασιλείου και του Τιμίου Σταυρού στο Βανουλέδο και της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Περαχώρι αλλά και το ξακουστό εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη, όπου βρίσκεται στα σύνορα τριών επαρχιών, αποτελούν ορισμένα ακόμα από τα πολυάριθμα αξιοθέατα της περιοχής.

Έδρα Δημοτικής Αρχής: 730 02 Βουκολιές
Τηλέφωνο: 28240 32070, 28240 32000, 28240 31230, 28240 32066
Fax: 28240 32011
Email: Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε


 
< Προηγ.   Επόμ. >