Διαβάστε για τα Χανιά

Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων
Συγχρηματοδότηση 70% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ΕΓΤΠ.Ε-Π και το Ελληνικό Δημόσιο - Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Συγχρηματοδότηση Ελληνικό Δημόσιο και ΕΕ
Δήμος Ινναχωρίου Εκτύπωση E-mail

Ο Δήμος Ιναχωρίου βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του νομού Χανίων και περιλαμβάνει τα χωριά Αμυγδαλοκεφάλι, Βάθη, Βλάτος, Έλος, Κάμπος, Περιβόλια, Στρόβλες και Κεφάλι. Αποτελεί ένα μοναδικό παζλ από φυσικές ομορφιές εκτάσεως 137 χιλιάδων στρεμμάτων, όπου κατά 90% επικρατεί το ορεινό στοιχείο, ενώ ξεχωρίζουν οι πανέμορφες παραλίες που μένουν αξέχαστες σε κάθε επισκέπτη.

DHMOSINNAXORIOY.jpgΗ οικονομία της περιοχής βασίζεται στον πρωτογενή τομέα παραγωγής. Το 69% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού απασχολείται στη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία. Κυρίαρχο προϊόν είναι το ελαιόλαδο και μεγάλη είναι η παραγωγή από κάστανα, γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέας, κρασί, μέλι, οπωροκηπευτικά, σύκα, καρύδια, φρούτα και λαχανικά.

Το Δήμο απαρτίζουν οικισμοί πολύ ιδιαίτεροι και γραφικοί. Το παραδοσιακό στοιχείο είναι έντονο στις όμορφες γειτονιές των οικισμών και δένει αρμονικά με τις σύγχρονες παρεμβάσεις που συναντά κανείς κυρίως στις παραθαλάσσιες περιοχές. Οι κάτοικοι είναι άνθρωποι φιλικοί, ευχάριστοι και προσφέρουν γενναιόδωρα τη φιλοξενία τους στους επισκέπτες.

Η πανίδα της περιοχής είναι εκπληκτικού πλούτου. Μεταξύ άλλων υπάρχουν προστατευόμενα ενδημικά είδη που συναντώνται σε ελάχιστες περιοχές της Κρήτης, της Ελλάδας και της Ευρώπης, όπως ο περίφημος γυπαετός της Κρήτης (γνωστός ως κοκκαλάς), αλλά κι ένα σπάνιο είδος γερακιού το "βαρβάκι" (falco eleononae), που το 35% του πληθυσμού του πανευρωπαϊκά ζει στα βουνά της Κρήτης. Επίσης, στα ορεινά του Δήμου εκτρέφεται μεγάλος αριθμός ελεύθερων αιγοπροβάτων, τα οποία αποτελούν σημαντικό πόρο των κατοίκων αλλά και παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην επιβίωσητου γυπαετού. Το υγρό στοιχείο έχει ιδιαίτερη θέση στον χαρακτήρα της περιοχής. Γαλάζιες παραλίες με κρυστάλλινα νερά μένουν αξέχαστες σε κάθε επισκέπτη. Κάποιες έχουν εξωτική όψη με ιριδίζουσα ροζ άμμο και γαλαζοπράσινα νερά (Ελαφονήσι), ενώ άλλες έχουν περισσότερο πράσινο, απόκρημνους βράχους και καθαρά μπλε νερά. Το νερό, πηγή ζωής και ανάπτυξης, αναβλύζει αγνό από τις αναρίθμητες πηγές του ορεινού όγκου ξεδιψώντας τα χωριά και τις καλλιέργειες και χαρίζοντας εύφορη γη και πλούσια βλάστηση, όπως για παράδειγμα τα δάση από καστανιές στα ορεινά του Δήμου. Άλλωστε, η ευρύτερη περιοχή είναι ειδικού περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και γι' αυτό τον λόγο έχει χαρακτηριστεί κατά τα 2/3 της ως περιοχή "NATURA", ενώ ταυτόχρονα υλοποιούνται δύο προγράμματα "LIFE".

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ορισμένα από τα πολλά μνημεία ιστορικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της περιοχής, όπως ο ενετικός πύργος στο Κεφάλι, οι 15 βυζαντινές τοιχογραφημένες εκκλησίες του 12ου, 13ου και 14ου αιώνα, τα διάσπαρτα κατάλοιπα της αρχαίας πόλης Ιναχώριον στα όρια του Δημοτικού Διαμερίσματος της Βάθης, αλλά και οι χαρακτηριστικές καμινάδες των σπιτιών στους γραφικούς οικισμούς του Δήμου που αποτελούν δείγματα της νεότερης αρχιτεκτονικής κληρονομιάς μας.

Έδρα Δημοτικής Αρχής: Έλος, 730 12 Βάθη
Τηλέφωνο: 28220 61544, 28220 61545
Fax: 28220 61249


 
< Προηγ.   Επόμ. >