Διαβάστε για τα Χανιά

Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων
Συγχρηματοδότηση 70% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ΕΓΤΠ.Ε-Π και το Ελληνικό Δημόσιο - Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Συγχρηματοδότηση Ελληνικό Δημόσιο και ΕΕ
Δήμος Καντάνου Εκτύπωση E-mail

O Δήμος Καντάνου είναι ένας ορεινός δήμος του νομού Χανίων με πληθυσμό 1607 κατοίκους, συνολική έκταση 73.814 στρέμματα και περιλαμβάνει τα δημοτικά διαμερίσματα της Καντάνου, των Πλεμενιανών και του Κακοδικίου.

DHMOSKANTANOY.jpgΗ ευρύτερη περιοχή είναι γεμάτη νερά και κατάφυτη από ελαιόδεντρα, δρυς, καστανιές και αμπέλια. Γεράκια, λαγοί, αηδόνια, σκαντζόχοιροι, κουκουβάγιες και νυφίτσες συνθέτουν την πανίδα της και μονοπάτια πλούσιου φυσικού κάλλους, διασχίζουν την περιοχή και περνούν από τις πολλές βυζαντινές εκκλησίες του Δήμου. Η ιστορία της Καντάνου, που το όνομα της σημαίνει "Πόλη της Νίκης", ξεκινά από τη Δωρική ακόμη εποχή. Ήταν μια από τις εκατό πόλεις του Ομήρου και κατά τα Ρωμαϊκά αλλά και Βυζαντινά χρόνια γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη αποτελώντας επισκοπική έδρα. Έτσι εξηγούνται οι σαράντα εννέα βυζαντινές εκκλησίες με εξαιρετικές τοιχογραφίες σπάνιας θεματολογίας, που υπάρχουν στην περιοχή ευθύνης του Δήμου.

Ωστόσο, η περιοχή της Καντάνου έχει υποφέρει πολλά από τους κατακτητές του νησιού και σε τρεις περιόδους έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά. Η πρώτη ήταν κατά την κατοχή της Κρήτης από Άραβες και Σαρακηνούς πειρατές (824-961). Έπειτα, από το 1866 έως το 1897, λόγω των συνεχών συγκρούσεων στα χρόνια της Κρητικής Επανάστασης, τα σπίτια και οι περιουσίες των κατοίκων της κάηκαν επτά φορές. Τέλος, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, στις 3 Ιουνίου 1941, οι Ναζί την έκαψαν και την ισοπέδωσαν, εκδικούμενοι για την αντίσταση που συνάντησαν από τους κατοίκους της έξω από το Δημοτικό Σχολείο. Τρεις επιγραφές άφησαν οι Ναζί στην Κάντανο, μοναδικά ιστορικά μνημεία σε όλη την Ευρώπη, καθώς οπουδήποτε κι αν κατέστρεψαν, δεν άφησαν γραπτά την απόδειξη του εγκλήματος τους, αλλά και δεν τόνισαν τόσο πολύ την αντίσταση που συνάντησαν. Στις δύο πινακίδες-επιγραφές, που είχαν τοποθετηθεί στις εισόδους της Καντάνου από Παλαιόχωρα κι από Χανιά αντίστοιχα, ήταν γραμμένα με ελληνικά και γερμανικά τα παρακάτω: "Δια την κτηνώδη δολοφονίαν Γερμανών αλεξιπτωτιστών, αλπινιστών και του Μηχανικού, από άνδρας γυναίκας και παιδιά και παπάδες μαζί και διότι ετόλμησαν να αντισταθούν κατά του Μεγάλου Ράιχ, κατεστράφη την 3-6-1941 η Κάνδανος εκ θεμελίων, δια να μη επανοικοδομηθεί πλέον ποτέ". Και κάπως ανορθόγραφα στη δεύτερη:" ΩΣ ΑΝΤΙΠΟΙΝΟΝ ΤΩΝ ΑΠΩ ΟΠΛΙΣΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΟΠΙΣΘΕΝ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΕΝΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΚΑΤΕΣΤΡΑΦΗ Η ΚΑΝΔΑΝΟΣ". Τέλος, το περιεχόμενο στην τρίτη μαρμάρινη πλάκα που έφεραν οι κατακτητές το 1943 είναι: "Εδώ υπήρχε η Κάντανος - Κατεστράφη προς εξιλασμόν της δολοφονίας 25 Γερμανών Στρατιωτικών".

Σήμερα η Κάντανος συγκεντρώνει υπηρεσίες, όπως Αστυνομία, Κέντρο Υγείας, Ειρηνοδικείο, κτηνιατρείο, πυροσβεστική και συμβολαιογραφείο, ενώ στην επικράτεια του Δήμου δραστηριοποιούνται πολυάριθμοι πολιτιστικοί σύλλογοι και λειτουργεί συνεταιριστικό ελαιουργείο και τυροκομείο.


Έδρα Δημοτικής Αρχής: 730 04 Κάντανος
Τηλέφωνο:
28230 22360
Fax: 28230 22590



 
< Προηγ.   Επόμ. >