Διαβάστε για τα Χανιά

Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων
Συγχρηματοδότηση 70% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ΕΓΤΠ.Ε-Π και το Ελληνικό Δημόσιο - Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Συγχρηματοδότηση Ελληνικό Δημόσιο και ΕΕ
Δήμος Κισσάμου Εκτύπωση E-mail

Η Κίσσαμος είναι μια όμορφη περιοχή με πληθυσμό περίπου 15.000 κατοίκων. Βρίσκεται βορειοδυτικά του νομού Χανίων κι όπως όλη η Κρήτη έχει μακρόχρονη ιστορία, σφραγισμένη με θρύλους και παραδόσεις.

DHMOSKISSAMOY.jpgΠροσφέρει γαλήνη και ηρεμία, καθώς είναι μια φιλόξενη τουριστική περιοχή που παρέχει ότι χρειάζεται ένας επισκέπτης στις διακοπές του. Οι επισκέπτες του Δήμου μπορούν να φιλοξενηθούν στα καθαρά καταλύματα της περιοχής και να γευτούν κρητικές συνταγές, κισσαμίτικο ψάρι, γραμβουσιανό κρέας, μέλι και ντόπιο κρασί στα εστιατόρια και τις ταβέρνες της. Επίσης, μπορούν να αγοράσουν ξυλόγλυπτα και κεραμικά και να διασκεδάσουν στην έδρα του Δήμου (Κίσσαμος ή Καστέλι), η οποία αλλάζει, βελτιώνεται και αποκτά σύγχρονες υποδομές.

Πιο συγκεκριμένα, το Καστέλι έχει τράπεζες, ταχυδρομείο, ΟΤΕ, Κέντρο Υγείας, σταθμό λεωφορείων και προσφέρεται για κάθε είδους αγορές καθώς και για υπέροχες νυκτερινές στιγμές. Επίσης, το λιμάνι του συνδέει την Κρήτη με τά Κύθηρα, την Καλαμάτα, το Γύθειο και τον Πειραιά. Είναι χτισμένο πάνω στα ερείπια ομηρικής πόλης και γι' αυτό είναι διάσπαρτο από αρχαιολογικά ευρήματα, όπως τα περίφημα ψηφιδωτά δάπεδα στην αυλή του Κέντρου Υγείας Κισσάμου, ενώ σώζονται λουτρά, νεκροταφείο και υδραγωγείο από τη ρωμαϊκή εποχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά από τα ευρήματα αυτά, μαζί με άλλα της ευρύτερης περιοχής, σύντομα θα εκτεθούν στο Μουσείο Κισσάμου που πρόκειται να στεγαστεί στο διατηρητέο Ενετικό διοικητήριο. Ωστόσο, στον επισκέπτη δίνουν ευκαιρίες για ταξίδια στην Ιστορία και οι αρχαίες πόλεις Πολυρρήνεια, Φαλάσσαρνα, Μήθυμνα και Ρόκκα γύρω από το Καστέλι. Στην Πολυρρήνεια σώζεται σήμερα μέρος από τα τείχη της, λαξευτά σπίτια και τάφοι καθώς επίσης και ναός με πελώριο βωμό, ερείπια ρωμαϊκών χρόνων και μεγαλόπρεπο υδραγωγείο, έργο του Αδριανού, ενώ στα Φαλάσσαρνα σώζονται θεμέλια σπιτιών, μέρος της ακρόπολης, πέτρινος θρόνος και τμήμα του αρχαίου λιμανιού.

Ξεκινώντας κανείς από την Κίσσαμο αξίζει να περάσει από το μεσαιωνικό χωριό Καλυβιανή, από του "Μέρη το πηγάδι", και τον "Τερσανά". Επίσης, να ανηφορίσει για την Αγία Ειρήνη και να κατέβει στη λιμνοθάλασσα του Μπαλού και του Τηγανιού αλλά και να περιηγηθεί στο νησάκι Γραμβούσα, που αποτέλεσε ορμητήριο πειρατών, έπαιξε σημαντικό ρόλο επί τουρκοκρατίας και οι Ενετοί έχτισαν το 1584 ένα επιβλητικό κάστρο. Τέλος, η περιοχή έχει πολλά μέρη που κάποιος μπορεί να επισκεφθεί και να θαυμάσει την φυσική ομορφιά της, αλλά και να απολαύσει το μπάνιο του, όπως στον Μαύρο Μόλο, το Τελωνείο , τα Λιβάδια, τις ακτές του Πλατάνου, του Σφηναρίου και των Βιγγλιών. Για εκείνους που αγαπούν την πεζοπορία, τα πανέμορφα φαράγγια του Σηρικαρίου, της Ρόκκας και των Τοπολίων με την επιβλητική σπηλιά της Αγίας Σοφίας, προσφέρουν μοναδικές στιγμές ηρεμίας και επαφής με το φυσικό περιβάλλον.


Έδρα Δημοτικής Αρχής: 734 00 Κίσσαμος
Τηλέφωνο: 28220 83083, 28220 83040-4, 28220 83070-4
Fax:
28220 83080



 
< Προηγ.   Επόμ. >