Διαβάστε για τα Χανιά

Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων
Συγχρηματοδότηση 70% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ΕΓΤΠ.Ε-Π και το Ελληνικό Δημόσιο - Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Συγχρηματοδότηση Ελληνικό Δημόσιο και ΕΕ
Ένα σύντομο οδοιπορικό στην περιοχή του Δήμου Κολυμβαρίου Εκτύπωση E-mail

Ο Δήμος Κολυμβαρίου ιδρύθηκε το 1997 από τη συνένωση 17 κοινοτήτων που περιλάμβαναν 49 χωριά και οικισμούς. Η μορφολογία του εδάφους του χαρακτηρίζεται από ίσης έκτασης πεδινών, ημιορεινών και ορεινών τμημάτων, ενώ το μεγαλύτερο μέρος αυτών βρέχεται από τη θάλασσα. Καθώς το ένα χωριό ακολουθεί το άλλο, το βλέμμα του επισκέπτη καθηλώνεται από την εναλλαγή στο τοπίο της θάλασσα με τα βουνά, τους κάμπους, τα φαράγγια και τα βράχια.

DHMOSKOLYBARIOY.jpgΣτα περισσότερα χωριά οι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία καλλιεργώντας ελιές, εσπεριδοειδή, αμπέλια και κηπευτικά και παράγοντας ωραιότατο λάδι, μέλι, κρασί, κρέας και τυροκομικά προϊόντα. Σε ότι αφορά τα παραθαλάσσια χωριά, οι κάτοικοι ασχολούνται με την αλιεία και τον τουρισμό. Ως κοιτίδα του πολιτισμού ο Δήμος Κολυμβαρίου φιλοξενεί την Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, που αποτελεί κοινωφελές ίδρυμα της Μητρόπολης Κισσάμου και Σελίνου, το Μουσείο Αλιείας και Αλιευτικής Παράδοσης, που είναι μοναδικό στην Κρήτη, την ιστορική βενετσιάνικη βίλα στα Ροδωπού και το υπαίθριο πέτρινο θέατρο του Αλέξη Μινωτή στην Επισκοπή.

Μεγάλη είναι και η θρησκευτική παράδοση της περιοχής, καθώς στην επικράτεια του Δήμου βρίσκονται διάσπαρτοι σημαντικοί ναοί από πολλές περιόδους της ιστορίας του πολιτισμού. Το μοναστήρι της Γωνιάς χρονολογείται από το 1634 μ.Χ., ενώ η αρχαία Δίκτυννα, στο άκρο του ακρωτηρίου της Σπάθας, αποτελούσε ναό της κρητικής θεότητας του κυνηγιού. Άξια προσοχής είναι ακόμα η "Ροτόντα" που συνιστά το μοναδικό βυζαντινό ναό στην Ελλάδα από την εποχή του Ιουστινιανού αλλά και το σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη στη Μαραθοκεφάλα. Τέλος, περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους και σημασίας για το Δήμο αποτελείτο τριών χιλιομέτρων μήκους φαράγγι των Δελιανών που ξεκινάει από την τοποθεσία Πρόδρομος του χωριού Δελιανά, αλλά και η ύπαρξη, στο χωριό Βουβές, της αρχαιότερης ελιάς του κόσμου, με τα κλαδιά της οποίας στέφθηκαν οι ολυμπιονίκες μαραθωνοδρόμοι στους πρόσφατους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

Έδρα Δημοτικής Αρχής:730 06 Κολυμβάρι
Τηλέφωνο:(2824) 023234, 23823, 22445
Fax:
22474
Email: Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε


 
< Προηγ.   Επόμ. >