Διαβάστε για τα Χανιά

Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων
Συγχρηματοδότηση 70% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ΕΓΤΠ.Ε-Π και το Ελληνικό Δημόσιο - Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Συγχρηματοδότηση Ελληνικό Δημόσιο και ΕΕ
Δήμος Νέας Κυδωνίας Εκτύπωση E-mail

Ο Δήμος Νέας Κυδωνίας, όπου ανήκουν τα χωριά Δαράτσο, Γαλατάς, Σταλός και Αγία Μαρίνα, βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του Νομού Χανίων και εκτείνεται από το δυτικό άκρο της πόλης των Χανίων έως και τον Πλατανιά.

DHMOSNEASKYDONIAS.jpgΕίναι ένας δήμος παραθαλάσσιος, κατ' εξοχήν τουριστικός, με 12,5 χιλιόμετρα πανέμορφες παραλίες και μόνιμο πληθυσμό 7.301 κατοίκους που κατά τους καλοκαιρινούς μήνες πολλαπλασιάζεται από τους ντόπιους και ξένους επισκέπτες. Σε όλη τη βόρεια έκταση του βρίσκονται τουριστικά καταλύματα όλων των κατηγοριών, από ενοικιαζόμενα δωμάτια μέχρι πολυτελή ξενοδοχεία και τουριστικές βίλες, δυναμικότητας 15.000 περίπου κλινών. Αξιοσημείωτη είναι η ιδιαίτερη φυσική ομορφιά της περιοχής. Οι Άγιοι Απόστολοι, μια έκταση περίπου 600 στρεμμάτων αποτελούμενη από 4 κολπίσκους, 3 χερσονήσους κι ένα πανέμορφο άλσος προσφέρεται για αναψυχή, ενώ παράλληλα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, φιλοξενεί πλήθος πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων. Το νησί των Θόδωρου, που βρίσκεται απέναντι από την Αγία Μαρίνα, έχει χαρακτηριστεί ως προστατευόμενο οικολογικό σύστημα καθώς αποτελεί καταφύγιο για σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας, όπως ο κρητικός αίγαγρος, ενώ στις παραλίες του Δήμου, που κάθε χρόνο βραβεύονται με Γαλάζιες σημαίες, φυτρώνει το σπάνιο κρινάκι της θάλασσας και ζει η χελώνα καρέτα-καρέτα.

Πλούσια είναι και η ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής. Κάθε χρόνο στην επέτειο της Μάχης του Γαλατά, μία από τις μεγαλύτερες μάχες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, πραγματοποιούνται ιστορικές και πολιτισμικές εκδηλώσεις όπου συμμετέχουν βετεράνοι και επίσημες αντιπροσωπείες των χωρών που έλαβαν μέρος (Μεγάλη Βρετανία, Νέα Ζηλανδία και Αυστραλία). Οι εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα τόσο στο μνημειακό συγκρότημα, δηλαδή στο χώρο όπου έγινε η μάχη, όσο και στην πλατεία του Γαλατά, που βρίσκεται το Μουσείο της Μάχης της Κρήτης. Άλλες σημαντικές εκδηλώσεις είναι το πανηγύρι των Αγίων Θεοδώρων, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο ομώνυμο νησί, και οι επισκέπτες μεταβαίνουν σε αυτό με καραβάκια που ναυλώνει ειδικά γι' αυτό τον σκοπό ο Δήμος, αλλά και το πανηγύρι στο εκκλησάκι των 12 Αποστόλων. Επίσης, στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων πραγματοποιούνται κάθεχρόνο πολυάριθμες αθλητικές διοργανώσεις στα γήπεδα ποδοσφαίρου, beach volley και ρακέτας του Δήμου, αλλά και θεατρικές παραστάσεις από τοπικές και αθηναϊκές θεατρικές ομάδες. Τέλος, αξίζει να αναφερθούμε στη δραστηριότητα των ντόπιων πολιτιστικών και παραδοσιακών συλλόγων που με τις εκδηλώσεις τους, καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς, διατηρούν και αναπτύσσουν την παράδοση και την κληρονομιά του τόπου μας.

Έδρα Δημοτικής Αρχής: 731 00
Γαλατάς Τηλέφωνο: 28210 34200 Fax: 28210 34202
http://www.nea-kydonia.gr
Email: Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε


 
< Προηγ.   Επόμ. >