Διαβάστε για τα Χανιά

Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων
Συγχρηματοδότηση 70% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ΕΓΤΠ.Ε-Π και το Ελληνικό Δημόσιο - Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Συγχρηματοδότηση Ελληνικό Δημόσιο και ΕΕ
Δήμος Σούδας Εκτύπωση E-mail

Στον Δήμο Σούδας με την Απτέρα, την σπουδαιότερη "πόλη κράτος" της δυτικής Κρήτης στην αρχαιότητα, τα όμορφα Τσικαλαριά και τη Σούδα, με το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι της Μεσογείου, οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν πλήθος μνημείων και φυσικού κάλλους τοπία αλλά και να απολαύσουν πρωτότυπες παραδοσιακές και θαλασσινές γεύσεις.

DHMOSSOYDAS.jpgΠιο συγκεκριμένα, αξίζει να σταθεί κανείς στο Καλάμι και να ευχαριστηθεί το εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα με θέα τον κόλπο και τη νησίδα της Σούδας, αλλά και να δοκιμάσει στιγμές μοναδικής ξεκούρασης και γαστρονομικής απόλαυσης με καφέ και τσικουδιά στα παραδοσιακά καφενεία, εστιατόρια και τις ταβέρνες της περιοχής. Στο Δημοτικό Διαμέρισμα των Απτέρων, σε μια περιοχή εξαιρετικής ομορφιάς, ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στην αρχαία πόλη Απτέρα. Η ίδρυση της πόλης τοποθετείται στη Γεωμετρική Εποχή, αλλά η περίοδος κατά την οποία η πόλη γνώρισε τη μεγαλύτερη ακμή της ήταν τα πρώιμα ελληνιστικά χρόνια. Σώζεται το τείχος της πόλης σε μήκος περίπου τεσσάρων χιλιομέτρων, θολωτές δεξαμενές από την εποχή της Ρωμαιοκρατίας καθώς και ένα διμερές ιερό του 5ου με 4ου αιώνα π.Χ.

Στην ίδια περιοχή βρίσκεται το Βυζαντινό Μοναστήρι του Άγιου Ιωάννη και τα μοναδικής αρχιτεκτονικής κάστρα του 19ου αιώνα Παλαίκαστρο και Ιντζεδίν, ενώ στηβορειοανατολική πλευρά του λιμένα της Σούδας, πάνω στην ομώνυμη νησίδα, βρίσκεται η "Φορτέτζα", ένα βενετσιάνικο φρούριο που κτίστηκε το 1571 με σκοπό τον έλεγχο του κόλπου από τους Ενετούς. Ωστόσο, η ιστορία του λιμένα ξεκινά από την εποχή της Μυθολογίας και φθάνει μέχρι τον Πρώτο και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, εξαιτίας της σπουδαίας γεωγραφικής θέσης του και της πολιτικής και στρατιωτικής σημασίας του.

Σήμερα το Λιμάνι της Σούδας, με πολυποίκιλες χρήσεις (επιβατική, τουριστική, ναυταθλητική, εκπαιδευτική και αλιευτική) προσφέρει φιλόξενα και απλόχερα τις υπηρεσίες του. Εδώ μπορεί κανείς να επισκεφτεί τα καταστήματα της περιοχής, το Εμπορικό Λιμάνι, το νησιώτικο από την εποχή της Τουρκοκρατίας παραδοσιακό συνοικισμό της Κάτω Σούδας, καθώς και την παραλία του Βλητέ με τον υγροβιότοπο του ποταμού Μορώνη αλλά και το Συμμαχικό νεκροταφείο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Τέλος, λίγα χιλιόμετρα μακριά από τα Χανιά, γωνιές της ιστορίας και της παράδοσης, γραφικά σοκάκια, απομεινάρια από την εποχή της Τουρκοκρατίας και βυζαντινές εκκλησιές, δίνουν ένα ξεχωριστό χρώμα στα αμφιθεατρικά κτισμένα Τσικαλαριά. Στο Καλλιτεχνικό χωριό Βερέκυνθος και στο Βιοτεχνικό Πάρκο υπάρχουν καταστήματα, όπου μπορούν οι επισκέπτες να αγοράσουν έργα χειρός μοναδικής καλλιτεχνικής έμπνευσης αλλά και να ξεναγηθούν στο σύγχρονο μουσείο τυπογραφίας της εφημερίδας "Χανιώτικα Νέα".

Έδρα Δημοτικής Αρχής: 732 00 Σούδα
Τηλέφωνο: 28210 20500, 28210 20501, 28210 20502
Fax: 28210 89962
http://www.souda.gr
Email:
Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε , Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε


 
< Προηγ.   Επόμ. >