Διαβάστε για τα Χανιά

Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων
Συγχρηματοδότηση 70% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ΕΓΤΠ.Ε-Π και το Ελληνικό Δημόσιο - Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Συγχρηματοδότηση Ελληνικό Δημόσιο και ΕΕ
Χλωρίδα Εκτύπωση E-mail

Η Κρητική χλωρίδα είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες και σημαντικές στην Ευρώπη. Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσιεύσεις η χλωρίδα της Κρήτης αποτελείται από 1742 διαφορετικά φυτά, εκ των οποίων τα 177 θεωρούνται αποκλειστικά ενδημικά και επιπλέον 38 ανήκουν στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης – Καρπάθου δηλαδή 215 είδη δεν βρίσκονται πουθενά αλλού στον πλανήτη μας. Αν και η χλωρίδα του νησιού θεωρείται από τις πιο μελετημένες της Μεσογείου είναι σίγουρο ότι επιφυλάσσει εκπλήξεις. Το ανάγλυφο της περιοχής, δύσβατες ορεινές περιοχές και φαράγγια που ακόμα δεν έχουν ερευνηθεί, ανατρέπουν συνεχώς τα δεδομένα για τον αριθμό και την κατανομή των φυτικών ειδών στο νησί. Από το σύνολο των ενδημικών φυτών της Κρήτης τα 100 περίπου βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή των Λευκών Ορέων δηλαδή ένα ποσοστό περίπου 56% ενώ τα 30 από αυτά (16,7%) απαντώνται μόνο στα Λευκά Όρη. Πολλά από τα ενδημικά και σπάνια φυτά της Κρήτης τα συναντάμε στα πανέμορφα φαράγγια νότια του Νομού Χανίων.

Ωστόσο, λόγω της καταστροφής του περιβάλλοντος μερικά από τα φυτά του Νομού Χανίων θεωρείται ότι κινδυνεύουν άμεσα με εξαφάνιση και εξαιτίας της μοναδικότητάς τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι δύο από τα φυτά του νομού Χανίων αναφέρονται στον κατάλογο των 50 πιο απειλούμενων φυτών των νησιών της Μεσογείου, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για την Προστασία της Φύσης (IUCN). Στο «Κόκκινο βιβλίο για τα σπάνια και απειλούμενα φυτά της Ελλάδας» έχουν καταγραφεί 67 απειλούμενα φυτά στην Κρήτη εκ των οποίων 30 βρίσκονται στην περιοχή των Λευκών Ορέων.


 
< Προηγ.